Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ανεβαίνει ο απεργιακός πυρετός στην Ιταλία

Τα βασικά σημεία της δέσμης των μέτρων αφορούν την δυνατότητα των οδηγών ταξί να διαθέτουν πάνω από μια άδεια και να ασκούν το επάγγελμα και εκτός της έδρας τους, την απλούστευση των... διαδικασιών για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων και του ανταγωνισμού των ασφαλιστικών εταιριών.

"Πρόκειται για μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να αναπτυχθεί", τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της κατώτατης και ανώτατης αμοιβής των διαφόρων επαγγελματιών.

"Η αύξηση του ανταγωνισμού δίνει ευκαιρίες στους νέους και στηρίζει τις ικανότητες των πολιτών", πρόσθεσε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε σχετικά ότι "τα μέτρα είναι ουσιαστικά και αποτελεσματικά και θα έχουν θετικές επιπτώσεις στο σύνολο των υποδομών και στην γενικότερη απελευθέρωση της αγοράς"."Ξέρουμε ότι θα υπάρξουν και αρνητικές αντιδράσεις, όσων δεν ήθελαν να αλλάξει το status quo, το έχουμε υπολογίσει", υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πρόκειται να αντιδράσουν αρνητικά, με απεργίες και κινητοποιήσεις, οι δικηγόροι, οι οδηγοί ταξί (που έχουν ήδη αρχίσει εδώ και πολλές ημέρες να διαμαρτύρονται) και οι διαχειριστές πρατηρίων βενζίνης.

Οι οδηγοί ταξί είναι κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο παροχής νέων αδειών. Χθες βράδυ, αμφισβήτησαν ηχηρά συνδικαλιστικούς τους αντιπρόσωπους που είχαν προσέλθει σε διάλογο και τους ζητούσαν να διακόψουν την απεργιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης αντιδρούν στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν πρόκειται τελικά να επιτρέψει στους βενζινοπώλες να μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα από πάνω από μια εταιρία. Η κατηγορία αυτή ανακοίνωσε ότι αν το μέτρο δεν υιοθετηθεί θα προκηρύξει 10ήμερη απεργία. Σχολιαστές σημειώνουν στην εξέλιξη αυτή "βάρυναν" σημαντικά και οι πιέσεις των πετρελαϊκών εταιριών.

Στη Σικελία, βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία των οδηγών φορτηγών εναντίον της συνεχούς ανόδου της τιμής των καυσίμων των διοδίων και της ασύμφορης μεταφοράς γεωργικών προϊόντων.


Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζει μεγάλο μέρος των σικελών αγροτών και ψαράδων. Η μεταφορά εμπορευμάτων στο νησί έχει παραλύσει και αρχίζει να σημειώνεται πλέον έλλειψη τροφίμων στα καταστήματα.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ραφαέλε Λομπάρντο δήλωσε ότι "η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη, αλλά γίνεται με λάθος τρόπο" και κάλεσε τους οδηγούς να ξαναρχίσουν να διανέμουν αγαθά και εμπορεύματα πρώτης ανάγκης. Ο τοπικός εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχάνων, Ίβαν Λο Μπέλο, υποστήριξε ότι ανάμεσα "στους διαδηλωτές συγκαταλέγονται και μαφιόζοι" και ότι "θα καταθέσει λεπτομερή στοιχεία", προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.
Η κινητοποίηση υποστηρίζεται και από πολλές φοιτητικές οργανώσεις της νήσου.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: