Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Ι.ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ "Καιρός σκπεπτικός"

Μια βραδιά που γέμισε το κοινό ελπίδα, ρεαλισμό και μεστή ελληνική γλώσσα ήταν αυτή της παρουσίασης του βιβλίου ‘Καιρός σκεπτικός’ της Ιωάννας Καρυστιάνη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η συγγραφέας, καλεσμένη της Λέσχης Αναγνωστών Κυριώτισσας, μάγεψε το κοινό με τις απαντήσεις της. Φώτισε σκοτεινά σημεία της...καθημερινότητας και των τετριμμένων της περιγράφοντάς τα ως μια ιλιγγιώδη απογείωση που γεννά έμπνευση από τους ανθρώπους στον άνθρωπο.

Εστίασε στο πιο γενικό, σχολιάζοντας ότι δεν ξεστράτησε όλη η γενιά του πολυτεχνείου. Πρότεινε την αυτενέργεια, την αλληλεγγύη και τις συλλογικότητες ως την αναγκαία παρέμβαση του καθενός στα πράγματα στους δύσκολους καιρούς μας. Αλλά και προέτρεψε την ένταξη της ποίησης και της αισθητικής στην παιδεία, διά της ανάδειξης των ενδιαφερόντων κάθε μαθητικής προσωπικότητας.

Η Καρυστιάνη δάκρυσε όταν θυμήθηκε τον Θανάση Βέγγο, ανήμερα του αγίου Αθανασίου, με τον οποίο συνεργάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του συζύγου της Παντελή Βούλγαρη ‘Ψυχή βαθιά’. Χαρακτήρισε κόσμημα για τη Βέροια τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, αλλά αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά σκουπίδια στον δρόμο από τον σιδηροδρομικό σταθμό ως την πόλη.

Νωρίτερα, μέλη της Λέσχης Αναγνωστών Κυριώτισσας, είχαν διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της, έβδομο κατά σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: