Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ρεπορταζ- ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Η ύφεση που βαθαίνει όλο και περισσότερο στην Αγορά και στην κοινωνία, οδηγεί σε φαινόμενα πρωτόγνωρα, τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Ο κλοιός σφίγγει μέχρι… ασφυξίας και από τα πρώτα, εύκολα, «θύματα» είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δουλεύουν για το...«άπατο» βαρέλι των κρατικών ταμείων, χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα.

Το μόνο που βλέπουν, πλέον, είναι η μαύρη τρύπα του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και η μοιραία, για αρκετούς, κατάληξη των εμπορικών και εργασιακών τους δραστηριοτήτων. Ένα κομμάτι των υποχρεώσεων το οποίο βιώνει τελευταία τη δική του ανατροπή και μετάβαση σε νέα δεδομένα, είναι και αυτό των ενοικίων, τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε λογικές μειώσεων μέχρι και 50%, ανάλογα με την περίπτωση και το προσφάτως υπάρχον μίσθωμα.

Για την εικόνα που παρουσιάζει η Βέροια σε σχέση με το θέμα των μισθώσεων και των πωλήσεων μιλήσαμε με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών κ. Γιώργο Μπριάζα και με τον νυν πρόεδρο κ. Στ. Πολυμέρη, από τους οποίους ζητήσαμε στοιχεία και συμπεράσματα της κίνησης στον κλάδο τους.

Μια κίνηση που περνάει επίσης τη δική της κρίση αφού τα ακίνητα αποτελούν για το κράτος πηγή «αφαίμαξης» με την επιβολή συνεχόμενων φοροεισπρακτικών μέτρων που «ρίχνει» την κίνηση σε αγορές – πωλήσεις και ενοικιάσεις καθιστώντας τα κυριολεκτικά… ακίνητα.
Πάντως, με μελανά χρώματα μας περιέγραψαν και οι δύο την παρούσα κατάσταση…

20-30% κάτω τα ενοίκια στα σπίτια Πτωτική τάση της τάξεως 10%-20% περίπου καταγράφεται στην «πιάτσα» των νοικιασμένων ή προς ενοικίαση διαμερισμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μπριάζα.

«Βέβαια κάποιοι ιδιοκτήτες μπορεί να αντιτίθενται ή να διαφωνούν, όμως σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ενοικιαστής αρχίζει να σκέφτεται εάν θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει. Οσο για τις τιμές; Αυτές εξαρτώνται από την κατάσταση και την παλαιότητα κυρίως του ακινήτου, παρά από την περιοχή.

Όσο πιο καινούργιο είναι ένα διαμέρισμα τόσο πιο περιζήτητο είναι και πιο υψηλή η τιμή του. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, εάν έχει ατομική ή κεντρική θέρμανση, καθ’ ότι οι περισσότεροι προτιμούν την ατομική θέρμανση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τιμές που επικρατούν στη σημερινή εποχή της κρίσης, τα ενοίκια στη Βέροια για ένα σπίτι 100 τ.μ. που είναι καινούργιο, μέχρι πενταετίας, κυμαίνονται μεταξύ 300-350 ευρώ το μήνα, ενώ για τα ίδια τετραγωνικά, για ένα σπίτι παλαιότερο, δεκαετίας και παραπάνω, τα ενοίκια κυμαίνονται από 240-300 ευρώ, ανάλογα με την κατάστασή του. Και εδώ προτιμούνται τα διαμερίσματα που δεν έχουν κεντρική θέρμανση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπριάζα, πεσμένες έως παγωμένες είναι και οι πωλήσεις των ακινήτων στην περιοχή μας, αφού οι συναλλαγές που καταλήγουν σε αγοροπωλησία είναι ελάχιστες, παρ’ ότι προκύπτουν – λόγω των οικονομικών συγκυριών – πολλές ευκαιρίες.

«Κάποιοι τολμηροί το ψάχνουν και δεν διστάζουν να μπουν στην διαδικασία της αγοράς… Είναι λίγοι βέβαια αλλά το ρισκάρουν… Οσοι έχουν τα χρήματα είναι καλή ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητο.

Οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ όσοι ψάχνουν για αγορά προτιμούν σαφώς τα καινούργια διαμερίσματα, ανεξαρτήτου τοποθεσίας. Το κέντρο μπορεί να είναι ένα ζητούμενο, όμως δεν έχει καινούργια σπίτια… Τα περισσότερα είναι παλιά και σε άσχημη κατάσταση αφού δεν συμφέρει στον ιδιοκτήτη να το ανακαινίσει για να το πουλήσει. Και βέβαια τα περισσότερα έχουν κεντρική θέρμανση που όπως είπαμε είναι ανασταλτικός παράγοντας».

Συμπερασματικά ο κ. Μπριάζας εκτιμάει ότι «σ’ ένα χαμηλότερο σημείο η αγορά και η ενοικίαση ακινήτων θα ισορροπήσει» όπως άλλωστε είναι και το ζητούμενο.
Ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών είναι πιο απαισιόδοξος, αφού όπως μας δήλωσε η κατάσταση είναι τραγική.

«Δυστυχώς πάρα πολλά σπίτια είναι ανοίκιαστα και πολλά σπίτια πωλούνται και δεν πωλούνται, αφού δεν υπάρχουν αγοραστές. Και σ’ αυτό, ευθύνεται και το κράτος που χρεώνει με ένα σωρό οικονομικά βάρη τα ακίνητα, με πιο πρόσφατο το ενεργειακό πιστοποιητικό αλλά και τον υψηλό (23%) φόρο μεταβίβασης».

Οσον αφορά τις μειώσεις των μισθωμάτων ο κ. Πολυμέρης εκτιμάει ότι τα ενοίκια στα σπίτια μειώνονται μέχρι 30% και βέβαια οι ιδιοκτήτες δέχονται αυτές τις μειώσεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν το διαμέρισμά τους.

Μειώσεις 40-50% στα ενοίκια καταστημάτων

Στην επαγγελματική στέγη η κατάσταση είναι χειρότερη. Τα υψηλά ενοίκια είναι πια παρελθόν. Ηδη, όσα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και είχαν υψηλά μισθώματα, ζητούν και επιτυγχάνουν μειώσεις έως και 40-50%.

Τα υψηλότερα ενοίκια έχουν κυρίως τα καταστήματα που νοικιάζονται για χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας τον πήχη, κατά τα προηγούμενα χρόνια, όμως με την κρίση που χτύπησε την ελληνική οικονομία από πέρσι, οι μισθώσεις αρχίζουν να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Πάντως η εικόνα στο κέντρο της Βέροιας τόσο από την ύφεση στην Αγορά όσο και από τα καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, είναι αποκαρδιωτική για την εμπορική κίνηση και η «ανάπτυξη» μοιάζει – δυστυχώς – με πολιτικό ανέκδοτο στις μέρες μας.

«Αρχίζουν πλέον να κλείνουν μαγαζιά και μέσα στο κέντρο της Βέροιας, που παλαιότερα έδιναν αέρα για να τα νοικιάσουν. Τώρα, ο «αέρας» έχει κοπεί, αποτελεί – ευτυχώς – παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Μπριάζας, προσθέτοντας ότι τα μισθώματα των καταστημάτων μειώνονται έως και 40%, κυρίως αυτά που είχαν υψηλά έως υπερβολικά για τη Βέροια ενοίκια.

Εξ’ άλλου η κρίση που χτύπησε δυνατά την εμπορική κίνηση οδηγεί μοιραία στην πτώση των τιμών η οποία βέβαια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετή για να κρατήσει ανοιχτά και γεμάτα τα εμπορικά καταστήματα».

«Στα επαγγελματικά ακίνητα, είτε γραφεία, είτε καταστήματα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και 60%, ποσοστό που φτάνει να ακούγεται και πολύ λογικό πλέον» σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πολυμέρη που επισημαίνει ότι «όπως πάνε τα πράγματα, δεν μπορεί να σταθεί σήμερα επαγγελματίας…».

Κινητικότητα όμως παρατηρείται και στα δικαστήρια της Βέροιας από ενοικιαστές επαγγελματίες που δεν τα βρίσκουν με τους ιδιοκτήτες και καταφεύγουν σε αγωγές μειώσεων. Στις περισσότερες από αυτές, επιτυγχάνεται μια μείωση της τάξης του 20-25%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δημ. Ζυγουλιάνο.

Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα…
Με την σκανδάλη στον κρόταφο, νιώθουν ότι βρίσκονται και οι καταστηματάρχες οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει σωτηρία… και σίγουρα μια μικρή ελπίδα στον μήνα που λέγεται «εκπτώσεις», μόνο μια μικρή ανάσα βλέπουν να τους δίνει και μετά… άγνωστη και αβέβαιη η πορεία.

Το τελικό χτύπημα όπως εκτιμάται από κύκλους της αγοράς αναμένεται να δοθεί αμέσως μετά τις εκπτώσεις, με το κλείσιμο κι άλλων μαγαζιών που θα ξεπουλήσουν το εμπόρευμά τους και θα «κλείσουν» τις δραστηριότητές τους σ’ ένα εντελώς αβέβαιο και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον.

Από την άλλη η αυξανόμενη ανεργία ίσως οδηγήσει κάποιους στο να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση, ως εναλλακτική λύση απέναντι στο «παγωμένο» δημόσιο, αλλά και πάλι φοβούνται μήπως βάλουν κάποια χρήματα και τα χάσουν.

Σε απόγνωση βρίσκονται βεβαίως και οι ιδιοκτήτες με τη σειρά τους, οι οποίοι υπολογίζοντας το ακίνητό τους ως μια μικρή έστω πηγή εισοδήματος, βλέπουν ότι όχι μόνο δεν συμβάλει επικουρικά στο μηνιαίο τους προϋπολογισμό, αλλά φτάνουν στο σημείο να το ξαναπληρώνουν μέσα από φόρους και χαράτσια που δεν έχουν τελειωμό.

Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή που δεν φαίνεται να κλείνει σε κανένα σημείο…

Πηγή: Εφημ. "Λαός", της Σοφίας Γκαγκούση

http://www.inveria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: