ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ*
Εκπνέει αύριο η προθεσμία της 15ης Ιανουαρίου για τη συγκρότηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ σύμφωνα με τον νέο νόμο λειτουργίας τους (Ν. 4009/2011). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 4009, όσα ΑΕΙ δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες συγκρότησης Συμβουλίων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν θα δικαιούνται πλέον χρηματοδότησης....
Κανένα όμως Συμβούλιο δεν έχει συγκροτηθεί σε κανένα πανεπιστήμιο και κανένα ΤΕΙ της χώρας. Εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων έγιναν σε μόνο δύο μικρά ΤΕΙ της περιφέρειας.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια ακόμη από τις ανεφάρμοστες προβλέψεις του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για τις προηγούμενες ανεφάρμοστες προθεσμίες και προβλέψεις έχουν ήδη ψηφιστεί αναθεωρητικές διατάξεις και έχουν εκδοθεί σχετικά υπουργικά διατάγματα.
Αύριο πολλοί θα αισθάνονται περιχαρείς που ο νόμος “μένει τελικά στο ράφι”. Άλλοι θα απορούν για την αδυναμία τους να προβλέψουν και να διαχειριστούν τον ασκό του Αιόλου που έφεραν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχει τίποτε για να πανηγυρίσουμε, τίποτα για να απορούμε. Μόνο θλίψη και περίσκεψη μπορούμε να έχουμε. Θλίψη για δύο χαμένα χρόνια συνεχούς έντασης και διάλυσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διάλυσης που, δυστυχώς, συμβαδίζει με τα όσα καταστροφικά έγιναν στον χώρο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σχολεία χωρίς βιβλία στη μέση της χρονιάς, κατάργηση μουσικών και αθλητικών σχολείων, μείωση γνωστικών αντικειμένων, μισθοί εξαθλίωσης για τους εκπαιδευτικούς, ακύρωση της λειτουργίας των κέντρων περιβαλλοντικής αγωγής κ.λπ.). Διάλυσης που απειλεί όλα όσα έγιναν -έστω κι λίγα- κατορθωτά για τη βελτίωση της εκπαίδευσης από τις μέρες του Γ. Ράλλη ως υπουργού Παιδείας της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης.
Σε μια πυροσβεστικού χαρακτήρα συνάντηση την προηγούμενη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας συμφώνησε με αντιπροσωπεία της Συνόδου Πρυτάνεων να συνεχιστεί η χρηματοδότηση σε μηνιαία βάση. Την επόμενη μέρα διαβάσαμε και ακούσαμε στα ΜΜΕ το απίθανο: “Η ακαδημαϊκή κοινότητα συμφώνησε στην εφαρμογή του νέου νόμου”.
Η οργουελιανής έμπνευσης αντιστροφή της πραγματικότητας είναι άξια θαυμασμού. Αγνοεί όμως απτά γεγονότα, όπως η προσφυγή όλων των ΑΕΙ στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του Ν. 4009 και το ανεφάρμοστο όσων προθεσμιών του Ν. 4009 έχουν ήδη παρέλθει... Η κατάσταση πλέον στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σαφής: Οι σχεδιασμοί της κυρίας Διαμαντοπούλου και ενός μικρού κύκλου συνεργατών της απέτυχαν, οι απειλές προς την ακαδημαϊκή κοινότητα έπεσαν στο κενό. Τα ΑΕΙ δεν θα κλείσουν στις 15 Ιανουαρίου, η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί.
Οι αλλαγές για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βασίστηκαν σε ιδεολογικές εμμονές ανάλογες με αυτές που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή του Μνημονίου. Οδήγησαν σε μια διετία απαξίωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιούργησαν εντάσεις και συγκρούσεις, καθυστέρησαν τις πραγματικά απαραίτητες αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Διαφαίνονται ήδη οι αλλαγές που θα γίνουν στον Ν. 4009, οι οποίες αφορούν την ύπαρξη ακαδημαϊκών μονάδων οργάνωσης της έρευνας και της διδασκαλίας στη βάση ενιαίων επιστημονικών κλάδων, τον σεβασμό των εκλεγμένων οργάνων διοίκησης, τη θέσπιση δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής των διοικητικών θεσμών σε επίπεδο Σχολής, κ.λπ. Οι αλλαγές αυτές συγκροτούν ένα πανεπιστήμιο σε μια εντελώς διαφορετική βάση από αυτό των ιδεοληψιών του Ν. 4009 και, εντέλει, καθιστούν δευτερεύον ζήτημα τη συγκρότηση των Συμβουλίων.
Το μόνο επίτευγμα της κ. Υπουργού είναι ότι δημιούργησε τη μέγιστη δυνατή σύμπλευση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπάρχει σήμερα μια πλειοψηφία που ως ήρεμη δύναμη διαβουλεύθηκε και κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η “προίκα” αυτή μπορεί να είναι και το κομβικό πλεονέκτημα που θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικά δημιουργική φάση επανασχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
*Ο Γιώργος Αγγελόπουλος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
αυγη Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/01/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου