Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΚΚΕ εναντίον Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον Περισσό, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

του
Γιάννη Μπουρνού*

Όταν η πραγματικότητα διαφωνεί με τον Περισσό, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα
Στο σημερινό φύλλο του “Ριζοσπάστη” (20/1) δημοσιεύεται ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με τίτλο “Για την εκλογή νέου...
προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” και υπότιτλο“Αποκαλυπτικός ο ρόλος Σοσιαλδημοκρατών-Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-Φιλελευθέρων, αλλά και των οπορτουνιστών του ΚΕΑ”.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

Τεράστιες ευθύνες απέναντι στους λαούς έχουν τα οπορτουνιστικά κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μαζί με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το γερμανικό κόμμα της “DIE LINKE” και το πορτογαλικό “Bloco”, τα οποία, όχι απλά υπερψήφισαν, αλλά στήριξαν ενεργά το διορισμό του προέδρου των σοσιαλδημοκρατών στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, φτάνοντας μέχρι του σημείου να διαλαλούν θρασύτατα την ενότητα της “πέραν του κέντρου αριστεράς”.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, για ακόμα μια φορά. Καταφεύγει αβασάνιστα στη διασπορά ψεύδους, για να δικαιολογήσει τη θρησκευτικού τύπου προσήλωση της ηγεσίας του ΚΚΕ στο σεχταρισμό. Είναι άλλωστε αυτή η πολιτική τακτική του ΚΚΕ που το έχει φέρει σήμερα να βρίσκει συμμάχους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διάφορα κομματίδια και γκρούπες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, νοσταλγούς του Στάλιν και υποστηρικτές της Βόρειας Κορέας, και την ίδια στιγμή να δηλώνει το ίδιο, δημόσια, τη στήριξή του στο κόμμα του μακαρίτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ.

Αφού, λοιπόν, η ηγεσία του ΚΚΕ έχει ως τώρα καταγγείλει για “οπορτουνίστικες παρεκκλίσεις”, όχι μόνο το ΚΕΑ, αλλά σχεδόν όλα τα κόμματα της Ευρωομάδας GUE/NGL (με πιο πρόσφατη τη δημόσια διένεξή του με το ΚΚ και την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας), σήμερα διασπείρει ψεύδη για τη στάση του ΚΕΑ σε σχέση με την εκλογή του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σούλτς στη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Γιατί η αλήθεια έιναι ότι τόσο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, όσο και όλα τα κόμματα του ΚΕΑ που εκπροσωπούνται στην Ευρωομάδα GUE/NGL, καταψήφισαν την υποψηφιότητα Σούλτς, με μια σειρά από αριστερούς Ευρωβουλευτές, όπως οι Ζαν Λικ Μελανσόν και Ζακί Ενάν (Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία), ο Βίλι Μέγιερ (Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας) και η Σαμπίνε Βίλς (Die Linke, Γερμανία), να κάνουν και δημόσιες δηλώσεις κατά του Σούλτς και της συμμαχίας Ευρωπαίων Σοσαλιστών και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποκρύπτει εντελώς στην ανακοίνωσή της αυτά τα δεδομένα και, αντί αυτών, επιλέγει να αναγάγει τη μειοψηφική στάση μεμονωμένων Ευρωβουλευτών της Die Linke (παρά την αντίθετη άποψη του κόμματός τους), σε κεντρική πολιτική στάση του ΚΕΑ.

Η επανειλημμένη διαστρέβλωση της αλήθειας από μεριάς της ηγεσίας του ΚΚΕ και οι συνεχείς επιθέσεις εναντίον του ΚΕΑ, εκτός του ότι καταντούν, πια, να φλερτάρουν με τη γραφικότητα, είναι πολιτικές επιλογές που δείχνουν αμηχανία και απομόνωση. Κι αν αυτή η εκτίμηση είναι υποκειμενική, αυτό που είναι σίγουρα αντικειμενικό, είναι ότι η υπονόμευση της ενότητας της Αριστεράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο βλάπτει σοβαρά την ταξική πάλη και ρίχνει νερό στο μύλο του κεφαλαίου.

*Mέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού

πηγή: http://ecoleft.wordpress.com/
20/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: