Την απόφαση να συνεδριάσει εκ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κι αυτή τη φορά να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ανεξαρτητοποίηση της Μ.Αποστολάκη, την έκφραση πρόθεσης για παρόμοιες κινήσεις άλλων βουλευτών, τις δηλώσεις...
βουλευτών (όπως της Βάσως Παπανδρέου, της Εύας Καϊλή και του Μίμη Ανδρουλάκη) και τις επιστολές στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος σύγκλησης της ΚΟ, ο στόχος είναι να έχει εξομαλυνθεί η ατμόσφαιρα έως την ψήφο εμπιστοσύνης της Παρασκευής.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε στο Mega ότι η πρότασή του είναι να γίνει ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να επανέλθει η ηρεμία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε αφ' ενός ότι κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κρίνεται ολόκληρο το έργο της κυβέρνησης κι όχι μόνο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφ' ετέρου, δε, ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν θα αφορά την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά τη δανειακή σύμβαση. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε στη ΝΕΤ και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
Δημόσιες διαφωνίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις
Πάντως, προς το παρόν, το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο, με δημόσιες διαφωνίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, η Εύα Καϊλή ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και πως θα αποφασίσει για τη στάση της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής από τις εξελίξεις των επόμενων 24ωρων, όπως για παράδειγμα από το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της ΕΕ στις Κάννες.
Μία ημέρα μετά την επιστολή της προς τον κ. Παπανδρέου, με την οποία ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με άλλο πρωθυπουργό, η κ. Καϊλή ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με εκείνη.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές στο εσωτερικό του κόμματος, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ, υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν συμφέροντα ακόμη και πίσω από τις κινήσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικά, αναρωτήθηκε αν υπάρχουν συμφέροντα και πρόσθεσε ειρωνικά: «Όχι βέβαια, δεν υπάρχουν σενάρια συνομωσίας. Απλά, είναι τέτοιο το πολιτικό ανάστημα και η διαδρομή ορισμένων γυναικών, που μπορούν να ζητούν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε στο Mega πως δεν πιστεύει ότι οι βουλευτές που αντιδρούν είναι όργανα συμφερόντων. Επισήμανε, όμως, ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη χρεοκοπία της χώρας.
Την πρόθεσή της να ασκήσει έντονες πιέσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, εξέφρασε η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή.
«Θα πιέσω όσο μπορώ για οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ενώ για το δημοψήφισμα τόνισε ότι εφόσον γίνει θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ανέφερε ότι το δημοψήφισμα «έχει αποδέκτες εντός και εκτός Ευρώπης και εντός και εκτός Ελλάδας».
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κινούμενη άμμο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από όλες τις τάσεις και τα ρεύματα συναντήθηκαν σε σπίτι στην Αγία Παρασκευή για να καθορίσουν τη στάση τους. Στη συνάντηση δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, ανεπίσημη συνάντηση προεδρικών βουλευτών έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, κυρίως για να συζητηθεί η διέξοδος -όπως εκτιμήθηκε- που δίνει η προοπτική του δημοψηφίσματος στους βουλευτές της περιφέρειας.
Τα συμφέροντα και οι πληγές του 2007
Η εφημερίδα Τα Νέα σημειώνει πως συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την απομάκρυνση του Γ.Παπανδρέου από την εξουσία προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολυποίκιλα συμφέροντα, που αθροίζονται προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος.
Αν και τα συμφέροντα αυτά δεν συγκεκριμενοποιούνται, αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, κερδοσκόποι, μέσα ενημέρωσης, καθώς και πολιτικές φιλοδοξίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επαναφέρεται το κλίμα της διαμάχης του 2007, εμπλέκοντας τον Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος δια συνεργατών του δημοσιοποίησε πως δεν γνώριζε για την απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, κάτι που αμφισβητείται από πολλές πλευρές.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επικαλούνται το ότι πολλοί βουλευτές από εκείνους που αντιδρούν στο δημοψήφισμα και ζητούν τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης βρίσκονται κοντά στις απόψεις του κ. Βενιζέλου και στην εκλογή του 2007 είχαν ταχθεί στο πλευρό του.
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε με διαρροές, που αναφέρουν ότι δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των βουλευτών αυτών.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου