Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΛΚΙΣ: Επιχείρηση κουκούλωμα για παράνομα «45άρια»

Στον αέρα βρίσκονται περίπου 80 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν το 2010 από τη νομαρχία Κιλκίς.

Του Νίκου Ηλιάδη

Όλα τα έργα ανήκουν στη διαβόητη κατηγορία των λεγόμενων «45αριων», έργων δηλαδή που ανατέθηκαν με την αμφιλεγόμενη διαδικασία των πρόχειρων διαγωνισμών, οι οποίοι κατ’ ουσία συνιστούν απευθείας ανάθεση. Όλες οι...αποφάσεις που αφορούν τα ανωτέρω έργα ακυρώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18, στην οποία τα παρέπεμψε για έλεγχο νομιμότητας ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιχείρησε να τα νομιμοποιήσει εκ των υστέρων περνώντας τις πιστώσεις αυτές από το περιφερειακό συμβούλιο και παρότι γνώριζε ότι η ανάθεση ήταν τουλάχιστον προβληματική.
Κατόπιν όλων αυτών γεννώνται σοβαρότατα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η προηγούμενη διοίκηση της νομαρχίας Κιλκίς και ειδικότερα ο τέως νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας.

Επιχείρηση «ξεπλύματος»Ερωτηματικά εγείρονται και για τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τους αδελφούς Ψωμιάδη, καθώς και για την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, οι οποίοι επιχείρησαν να «ξεπλύνουν» κατόπιν εορτής έργα τα οποία κρίθηκαν μη σύννομα.
Το κουκούλωμα της υπόθεσης επιχειρήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 12ης Μαΐου. Σε αυτήν εγκρίθηκε το πρόγραμμα επενδύσεων της περιφέρειας για το έτος 2011, στο οποίο περιελήφθησαν και οι πιστώσεις των περίπου 80 «45αριων» του Κιλκίς, που είχαν εκτελεστεί, αλλά δεν είχαν πληρωθεί, καθώς εκκρεμούσε ο έλεγχος νομιμότητας. Το παράδοξο είναι ότι υπέρ της διάθεσης των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για τα μη σύννομα έργα τάχθηκε σύσσωμη η πλειοψηφία, παρότι στη σχετική έγγραφη εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Χρήστου Γκουντενούδη υπήρχε η εξής σαφέστατη σημείωση: «Τα έργα αυτά συμβασιοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά στο μεταξύ παραπέμφθηκαν στην επιτροπή του άρθρου 18 από την περιφερειάρχη. Οι αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής που ενέκριναν τα πρακτικά των πρόχειρων διαγωνισμών και οι αποφάσεις αυτής ακυρώθηκαν»!
Η προειδοποίηση, παρότι υπήρχε στα λεγόμενα ψιλά γράμματα της εισήγησης, ήταν σαφέστατη. Ωστόσο περιέργως αγνοήθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι οποίοι έσπευσαν να εγκρίνουν τη διάθεση των πιστώσεων αδιαφορώντας για το γεγονός ότι υπήρχε προφανές ζήτημα νομιμότητας. Σημειώνεται ότι πριν από το περιφερειακό συμβούλιο οι πιστώσεις εγκρίθηκαν και από την οικονομική επιτροπή στην οποία προήδρευσε ο Διονύσης Ψωμιάδης. Και στις δύο περιπτώσεις καταψήφισε το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Με τη μέθοδο ΨωμιάδηΗ εντολή να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητά τους όλες οι αναθέσεις αυτών των έργων δόθηκε από την πρώην περιφερειάρχη Μαρία Λιονή. Ελέγχοντας τις επτά αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς με τις οποίες ανατέθηκαν τα εν λόγω έργα διαπίστωσε ότι είχε στηθεί και στο γειτονικό νομό φάμπρικα ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, ανάλογη με αυτήν που είχαν στήσει στη Θεσσαλονίκη οι αδελφοί Ψωμιάδη. Διαπιστώθηκε δηλαδή κατάτμηση μεγάλων ομοειδών έργων σε μικρότερα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, τα οποία δίδονταν σε ημετέρους μέσω πρόχειρων διαγωνισμών με πολύ μικρές εκπτώσεις, γεγονός που επέφερε προφανή οικονομική ζημία για το ελληνικό δημόσιο.
Έτσι μεγάλες εργολαβίες, όπως για παράδειγμα ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμός ρεμάτων, αρδευτικά, συντήρηση σχολείων κ.ά., έσπασαν σε δεκάδες ομοειδή μικροέργα, τα οποία εκτελούνταν μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο σε γειτονικές περιοχές από διαφορετικούς ή ακόμη και από τους ίδιους εργολάβους.

Η απόφαση της ακύρωσηςΈπειτα από χρονοτριβές, καθυστερήσεις, ακόμη και κωλυσιεργίες, οι οποίες σημειώθηκαν κυρίως κατά το 2010, η υπόθεση εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή του άρθρου 18 πριν από μερικές ημέρες, στις 15 Σεπτεμβρίου. Με την απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Ευθυμιάδης) η επιτροπή του άρθρου 18 ακύρωσε όλες τις αποφάσεις της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς και συνεπώς όλες τις δημοπρασίες και αναθέσεις των έργων. Η απόφαση αποτελεί συγχρόνως χαστούκι και προς τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, που προσπάθησαν να περάσουν από το παράθυρο τις πιστώσεις για την πληρωμή των «ημετέρων» εργολάβων. Στην απόφασή της η επιτροπή αναφέρει σαφώς ότι για τα συγκεκριμένα έργα θα έπρεπε να επιλεγεί η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού, «η οποία ως άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αρχές της δημοσιότητας και του υγιούς ανταγωνισμού παρέχει -κατά τεκμήριο- περισσότερα εχέγγυα για ποιοτικότερες αλλά και οικονομικότερες προσφορές…».
Όπως ανέφερε στη «Θ» έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας, «η υπόθεση πρέπει να απασχολήσει τη δικαιοσύνη αλλά και τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια». Όσον αφορά τη σκοπιμότητα της μεθόδευσης της διοίκησης Ψωμιάδη να «νομιμοποιήσει» εκ των υστέρων διάθεση πιστώσεων, για να πληρωθούν μη σύννομα έργα, η εκτίμηση έγκυρων νομικών κύκλων είναι πως «η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να μην παράγει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα (σ.σ. άμεση πληρωμή των έργων) εξαιτίας της ακύρωσης των αποφάσεων από την επιτροπή του άρθρου 18, δημιουργεί όμως σοβαρή βάση που επιτρέπει στους εργολάβους να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα».
Σημειώνεται τέλος πως η διοίκηση των αδελφών Ψωμιάδη πέρα από το «ξέπλυμα» των μη σύννομων έργων ψήφισε και μία νέα φουρνιά από άλλα έντεκα «45άρια» για το Κιλκίς, τα οποία προφανώς σκοπεύει να υλοποιήσει με τον ίδιο μη σύννομο τρόπο.

Στο σκαμνί αλλά για τα πάσο ο Ευ. Μπαλάσκας
Εκτός από τα παράνομα «45άρια» ο Ευάγγελος Μπαλάσκας, δήμαρχος πλέον του Κιλκίς, εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση, για την οποία πρόκειται μάλιστα πολύ σύντομα να καθίσει στο σκαμνί. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τριμελές συμβούλιο εφετών έχει φτάσει ήδη η πρόταση του αντιεισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση με τα μαϊμού αναπηρικά πάσο που είχε εκδώσει η πρώην νομαρχία Κιλκίς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αντιεισαγγελέας προτείνει το βούλευμα το οποίο θα εκδώσει το συμβούλιο εφετών να είναι παραπεμπτικό τόσο για τον πρώην νομάρχη όσο και για τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Κιλκίς Χαράλαμπο Μωυσίδη. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε ο κ. Μπαλάσκας αναμένεται να τεθεί σε αργία, έως ότου αποφανθεί οριστικά η δικαιοσύνη.

Κομπίνα 1 εκατ.Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την έκδοση εικονικών δελτίων μετακίνησης ΑμΕΑ με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο νομό Κιλκίς κατά τη διετία 2007-2008, από την οποία το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία η διοίκηση της νομαρχίας παρά την αρνητική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών εξέδιδε πάσο για ΑμΕΑ, τα οποία, όπως απεδείχθη από τον έλεγχο που ακολούθησε, δεν αντιστοιχούσαν σε δικαιούχους. Έτσι το ΚΤΕΛ Κιλκίς, στο οποίο στέλεχος ήταν και ο αδελφός του πρώην νομάρχη, εισέπραττε παράνομα κρατικές επιδοτήσεις..

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για τι Κιλκίς βλέπω είσαι ενημερωμένος πολύ καλά. Έχω όμως μια απορία εδώ για το δήμο Αλεξάνδρειας δεν γνωρίζεις τίποτε? Αυτοί που καταδικάσθηκαν πότε θα μας αδειάσουν την γωνιά? Αυτοί που είναι υπόδικοι γι υπεξαίρεση μπορούν να ασκούν Διοίκηση? Τι γίνεται εκεί στη Μελίκη? Πόσα σπασμένα θα πληρώσει ο δημότης για τις μαγκιές του Καρέλη? Δημοτική Επιχείρηση αξιοποίησης φυσικών πόρων Δήμου Μελίκης, χρωστά στη Εφορία 226418,81 ευρώ ποιος τα πληρώνει? Καλά λοιπόν να ξέρουμε και για το Κιλκίς, αλλά όχι να παθαίνουμε αμνησία για την Αλεξάνδρεια!