Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Έχουμε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες στο περιβόητο έργο της ανάπλασης της Αλεξάνδρειας, ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε με έκπτωση μόλις 2,11% η τεχνική εταιρία του τέως δημάρχου Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου σε αφανή συνεργασία με άλλους δέκα- έντεκα εργολήπτες.
Σήμερα θα προσθέσουμε μια ακόμα παράμετρο του...έργου και πιο συγκεκριμένα της μελέτης όπως αυτή διαμορφώθηκε και αφορά σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, τις πλάκες πεζοδρομίου που θα χρησιμοποιηθούν.
Η αρχική μελέτη, σύμφωνα με την οποία δημοπρατήθηκε το έργο, προέβλεπε τοποθέτηση πλακών από γρανίτη είτε τσιμεντένιες αλλά τρεις μέρες πριν την προκαθορισμένη ημέρα της δημοπρασίας εστάλη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επείγον έγγραφο με την ρητή διευκρίνιση ότι θα χρησιμοποιηθούν πλάκες πεζοδρομίου γρανίτη και μόνο.
Δεν είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα αν και κατά πόσο υπήρχε παράλειψη ή σκοπιμότητα στην αρχική μελέτη και χρειάζονταν η διευκρίνηση αλλά αυτό που προέκυψε ως αποτέλεσμα είναι να οδηγηθεί ο εργολήπτης, εν προκειμένω ο Μπ. Γκιόνογλου, στην αγορά του εξωτερικού για να προμηθευτεί τις πλάκες μιας και η Ελλάδα δεν παράγει τέτοιο υλικό.
Όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς είναι μονόδρομος η αγορά από την Κίνα αφού προσφέρει ανταγωνιστική τιμή έναντι της Βουλγαρίας για παράδειγμα και υπολογίζουν ότι το κόστος ανα τετραγωνικό θα αγγίξει τα 27€.
Ωστόσο, στην μελέτη του έργου αναφέρεται ρητά ότι η πλάκες πεζοδρομίου που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο της ανάπλασης θα πρέπει να συνάδουν και να συμφωνούν με την αρχιτεκτονική μελέτη της πόλης και να χρησιμοποιηθούν ίδια υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κεντρική οδό της πόλης, την οδό Βετσοπούλου.
Στην οδό Βετσοπούλου που αναπλάστηκε τα προηγούμενα χρόνια με χρηματοδότηση του "ΘΗΣΕΑ" και κόστισε 1,5 εκ € χρησιμοποιήθηκαν πλάκες πεζοδρομίου "τύπου γρανίτη" που το κόστος τους είναι περί τα 7€/τ.μ.
Συνεπώς προκύπτει μια τεράστια οικονομική διαφορά αφενός και αφετέρου δεν υπακούει στην απαίτηση της μελέτης η χρήση άλλου υλικού από αυτή που υπάρχει ήδη στην κεντρική οδό της πόλης.
Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό για τους εξής λόγους:
1. Υπάρχει εμφανής απόκλιση της πιστής εφαρμογής της αρχικής μελέτης όσον αφορά στην επιλογή των πλακών πεζοδρομίου.
2. Ερωτηματικά προκαλεί η εσπευσμένη της τελευταίας στιγμής διευκρίνηση της Περιφέρειας, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.
3. Αποκλείονται ελληνικές παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν με τις συγκεκριμένες πλάκες πεζοδρομίου το έργο και να καταστούν βιώσιμες εν μέσω οικονομικής κρίσης και τα χρήματα να μην οδεύσουν σε ξένες τσέπες.

Είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα και στο επίπεδο της προμήθειας άλλων υλικών όπως του πωρόλιθου όπως έχει χαρακτηριστικά επισημάνει ο Σύνδεσμος Μαρμάρου Βέροιας με ανοιχτή επιστολή στη διοίκηση του δήμου.
Όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η σύνταξη της μελέτης και η ωρίμανσή της έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, από την διοίκηση Γκιόνογλου δηλαδή και θα πρέπει κάποια στιγμή να βγει δημόσια και να απαντήσει γιατί δεν μερίμνησε ώστε να μη χαθούν από την τοπική αγορά σημαντικά ποσά.
Τι μπορεί να γίνει:
Ελπίζω ότι μόνο με πολιτικά μέσα μπορεί να διορθωθεί κάπως η κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες που θα κληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο κεντρικής Μακεδονίας να επικυρώσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εκφραστούν οι ενστάσεις από τις παρατάξεις και να ζητηθεί η εκ νέου δημοπράτηση του έργου με τις επιβαλλόμενες αλλαγές.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν οι πολιτικές παρεμβάσεις τόσο από τη διοίκηση του δήμου όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας που ήδη είναι ενημερωμένος σχετικά αλλά και από τις παρατάξεις του Περ. Συμβουλίου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΟΧΛΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ ?

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΧΑΡΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Σε ΌΛΑ τα δημόσια έργα δημιουργούνται παρόμοιες καταστάσεις.
Το θέμα είναι που θα βρει τα λεφτά η κοινοπραξία να δώσει στους Κινέζους;
Μάλλον θα μπουν κι άλλοι μεσάζοντες.
Αν τα έπαιρναν από Έλληνες θα υπήρχε καλύτερη ευκολία πληρωμής.
Αυτό το έργο είναι μία νέα αρχή για την ευρύτερη περιοχή μιας και γίνεται ανακατανομή της πίτας και ξεκαθαρίζουν πολλές επαγγελματικές σχέσεις.

Πάντως πρέπει να επισημάνουμε πως οι Ελληνικές πλάκες κόντεψαν να βγάλουν ξανά τη διοίκηση και εδν αναφέρομαι σε αυτούς που τις πουλούσαν αλλά σε αυτούς που τις χρησιμοποιούσαν στις αυλές τους.
Μόνο και μόνο για αυτό θα έπρεπε η κοινοπραξία να επιμείνει Ελληνικά.