Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ

Του Μ. Μητσού
«Αγαπητέ Μπρέιβικ.
Είμαι μια νεαρή γυναίκα από την Κίνα. Πριν από λίγες ημέρες έμαθα ότι σκοτώσατε 86 ανθρώπους. Απόψε, ενώ ήμουν στην τουαλέτα, σκέφτηκα όλη αυτή την υπόθεση και αποφάσισα να σας γράψω. Σας ζητώ να συγχωρήσετε το σαρκαστικό και ταυτόχρονα απότομο ύφος μου, αν και αντιλαμβάνομαι πως είναι απίθανο να διαβάσετε ποτέ αυτό το γράμμα».
Ετσι ξεκινά μια μακρά επιστολή που έστειλε πριν από λίγες ημέρες από το μπλογκ της η «Fatty Flowers» στον δράστη της διπλής εγκληματικής επίθεσης του Οσλο. Η επιστολή, που αναδημοσιεύθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης και έχει γίνει διάσημη σε όλη την Κίνα, δείχνει με ανάγλυφο τρόπο το πολιτιστικό χάσμα που χωρίζει την Ευρώπη από την Κίνα, τη Δύση από την Ανατολή. Η ζήλια ανακατεύεται εδώ με τη... δυσπιστία. Ο θαυμασμός με την απέχθεια. Η ειρωνεία με την απελπισία.
«Πρώτα απ’ όλα είστε τυχερός που γεννηθήκατε στη Νορβηγία. Το σχολείο για σας είναι δωρεάν. Η κυβέρνησή σας μεριμνά για σας, από το κεφάλι ώς το πέος. Οταν παντρεύεστε, δικαιούστε επιδότηση για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Οταν μένετε χωρίς δουλειά, σας δίνουν χρήματα και μπορείτε να μένετε στο σπίτι και να πίνετε τσάι. Εχετε επίγνωση ότι ζείτε σε μια χώρα όπου μπορείτε να κάνετε έρωτα ελεύθερα; Τόσοι και τόσοι στην Απω Ανατολή σάς ζηλεύουν, εσάς και το πέος σας! Γιατί δεν επωφελείστε από τη ζωή που σας προσφέρεται;».
Είναι αξιοσημείωτη η εμμονή της νεαρής Κινεζούλας με το νορβηγικό πέος. Δεν ξέρουμε την ηλικία της, δεν ξέρουμε αν είναι παντρεμένη, ξέρουμε σίγουρα ότι δεν περνά καλά.
«Καθώς θα περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας στη φυλακή, σας καλώ ειλικρινά να γίνετε Κινέζος σε μια επόμενη ζωή. Εδώ, στη χώρα του Κίτρινου Βουνού, του Κίτρινου Ποταμού και του Σινικού Τείχους, η ζωή είναι πολύπλοκη ήδη από την πρώτη ημέρα, όταν κινδυνεύετε από μολυσμένο γάλα και δηλητηριασμένο κρέας.

Στη συνέχεια πρέπει να κάνετε μια σειρά υποχρεωτικών μαθημάτων, να μάθετε αγγλικά και να ετοιμαστείτε για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα. Αν είστε τυχερός, θα ταξιδέψετε μια φορά στο εξωτερικό προτού επιστρέψετε στην πόλη σας. Αλλιώς θα ανταγωνιστείτε εκατομμύρια άλλους για μια θέση στο πανεπιστήμιο.
Δεν σκέφτεστε τις σεξουαλικές σχέσεις και τα παιδιά παρά αφού αγοράσετε σπίτι και αυτοκίνητο. Κι όταν κάνετε παιδί, αρχίζετε να ασχολείστε με την εκπαίδευση και την υγεία του. Ετσι, ο κύκλος ξαναρχίζει. Αλήθεια, θέλετε κι άλλα;».
Ισως τελικά το χάσμα να μην είναι τόσο μεγάλο. Ισως να μη σημαίνει τίποτα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι κινεζικός.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: