Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σε δυναμική παρέμβαση καταλήγει η ΕΚΤ- ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Υστερα από πολύωρη τηλε - διάσκεψη που ξεκίνησε στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής και διήρκεσε περί τις τέσσερις ώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να καταλήγει σε δραστική παρέμβασή της προς τις χρηματαγορές (διαμέσου αγορών ομολόγων) προκειμένου να προστατεύσει τις πληττόμενες οικονομίες της ευρωζώνης από μία περαιτέρω κρίση εμπιστοσύνης των επενδυτών... Τις πληροφορίες για τη διαφαινόμενη πρωτοβουλία της ΕΚΤ μετέδωσε στις 11 το βράδυ της Κυριακής το Reuters, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ, επικαλούμενο δε "νομισματική" πηγή.

Σύμφωνα με αυτή, το σύστημα των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωζώνη θα επεμβαίνει "κατά τρόπο συνεκτικό και σημαντικό, από τούδε στις χρηματαγορές", ώστε να μην οξύνεται η κρίση χρέους.

Η παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ιταλία, στην Ισπανία, εξετάστηκαν πολύ προσεκτικά από τα στελέχη της ΕΚΤ που συμμετείχαν στην τηλε - διάσκεψη, και τα οποία έλαβαν παράλληλα υπόψη "την κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας- Γερμανίας", που με έμφαση επανέλαβε ότι "υπάρχει δέσμευση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη", τόνισε η ίδια πηγή.

Με κομμένη την ανάσα για τις αγορές
Εν αναμονή περισσότερων λεπτομερειών για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και στον απόηχο της αμερικανικής υποβάθμισης, άκρως ανησυχητική ήταν η κάμψη που σημειώθηκε σήμερα στα Χρηματιστήρια των περισσότερων αραβικών χωρών (Ντουμπάι -3,69%, Αμπου Ντάμπι -2,53%, Κουβέιτ -1,61%, Κατάρ -2,51%). Βυθίστηκε επίσης το χρηματιστήριο του Ισραήλ (-7%), το οποίο ξεκίνησε τη συνεδρίασή του με καθυστέρηση 45 λεπτών. Η παγκόσμια προσοχή πλέον στρέφεται στο αυριανό άνοιγμα των ασιατικών, ευρωπαϊκών και του αμερικάνικου χρηματιστηρίου.

S&P: Δεν θα είναι μεγάλες οι επιππώσεις
Ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε ότι δεν περιμένει "τόσο μεγάλες επιπτώσεις", όταν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα λόγω της "ήπιας" -όπως τη χαρακτήρισε- υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Μπιρς την χαρακτήρισε "πλήρη παρερμηνεία". Όπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, "τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία".

Απειλή για νέα υποβάθμιση
Ωστόσο, Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, Τζον Τσέιμπερς, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Έχουμε μια αρνητική προοπτική (...) για έξι έως 24 μήνες", είπε ο Τσέιμπερς μιλώντας στην εκπομπή This Week του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. "Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση. Η προοπτική δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου", σημείωσε. Σύμφωνα με τον Τσέιμπερς, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το "άριστα", τη βαθμίδα "ΑΑΑ" που έχασαν την Παρασκευή. "Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους (...) και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ' όση παρατηρούμε σήμερα", κατέληξε

"Εχουμε πρόβλημα με τους Οίκους"
Εν τω μεταξύ, όλο και πιο ανοικτά μιλάνε πλέον ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την ανάγκη να σπάσει το μονοπώλιο των υφισταμένων οίκων αξιολόγησης. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα La Voz de Galicia, ο Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ - Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ καταλογίζει "κατάφωρη σύγκρουση συμφερόντων" στους τρεις μεγάλους, διεθνείς οίκους αξιολόγησης και υποστηρίζει ότι απαιτείται να αποκτήσουν ανταγωνισμό προκειμένου ο τομέας αυτός να καταστεί πιο αποτελεσματικός.

"Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης. Οι αξιολογήσεις τους μπορούν να είναι επιζήμιες ή και πολύ επιζήμιες, όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια και όμως δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους", πρόσθεσε.

Εκτός της υφιστάμενης σύγκρουσης συμφερόντων, οι οίκοι αξιολόγησης δεν βασίζουν τις αναλύσεις τους μόνο στα γεγονότα αλλά επίσης και "σε απλές εικασίες", χωρίς να διαθέτουν πλήρη στοιχεία, υποστήριξε. Ερωτώμενος αν είναι δυνατόν να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης, ο Γκονθάλεθ-Παλέρμο είπε ότι "είναι δυνατό και επιθυμητό να υπάρχουν πολλοί οίκοι αξιολόγησης ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα".

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: