Γιατί σώζουμε αυτό τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο με τα λεφτά των φορολογουμένων μας;» αναρωτιόταν προ δεκαπέντε μηνών με πρωτοσέλιδο, πηχυαίο τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενη στα κέρδη που προέκυψαν από την υπογραφή του Μνημονίου όχι -βεβαίως...-για τους Έλληνες πολίτες, αλλά για τον πιο πλούσιο Έλληνα του κόσμου, με προσωπική περιουσία, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, άνω των 4 δις δολαρίων.
Ο λόγος για τον Σπύρο Λάτση, οι στενές...σχέσεις του οποίου με μέλη της κυβέρνησης -ακόμη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου- τον έχουν καταστήσει τα δύο τελευταία χρόνια προνομιακό συνομιλητή του Ελληνικού Δημοσίου. Χρησιμοποιώντας στο έπακρο το έμφυτο ταλέντο του στο να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο αλλά και τις άριστες σχέσεις του με ορισμένα από τα μεγάλα πολιτικά «τζάκια» της χώρας, ο Σπύρος Λάτσης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να αναδειχτεί στον υπ' αριθμό ένα οικονομικό παράγοντα του τόπου. Η ανέλιξη του και η πρωτοκαθεδρία που κατέκτησε στο κλαμπ των ισχυρών του χρήματος, που εύσχημα είχε χαρακτηρίσει ως «νταβατζήδες» λίγο μετά τις εκλογές του 2004 ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, θα τον φέρει σταδιακά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, χωρίς, ωστόσο -περιέργως...- το όνομα του να τραβήξει και τα φλας της δημοσιότητας των ελληνικών ΜΜΕ, που τόσο αρέσκονται να παρακολουθούντις ζωέςτων Ελλήνων Κροίσων...«Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου»Αν και το όνομα του Σπύρου Λάτση συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, εντούτοις στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα δεν θα ήταν καθόλου εύκολα γι' αυτόν, εάν δεν είχε εγκαίρως φροντίσει να τοποθετήσει τους κατάλληλους, «δικούς του» ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Αξιοποιώντας πλήρως τις στενές διασυνδέσεις του με σειρά πολιτικά στελεχών, ο κ. Λάτσης πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει ισχυρέε προσβάσεις στο νεοσύστατο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο από τούδε και στο εξής θα έχει τον πρώτο λόγο στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων.
Η βασικότερη πρόσβαση του κ Λάτση στο συγκεκριμένο Ταμείο έχε ονοματεπώνυμο και δεν είναι άλλο από τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Κώστα Μητρόπουλο, τον οποίο μέχρι πρότινος είχε υπάλληλο, αφού εργαζόταν για λογαριασμό του, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της χρηματιστηριακής της Eurobank.
Ο κ. Μητρόπουλος είναι επί της ουσίας ο επικεφαλής του Δ.Σ. του τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί τα δεκάδες δις ευρώ που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Βεβαίως, το αν υφίσταται θέμα ασυμβίβαστου προκειμένου να αναλάβει ένας άνθρωπος του κ. Λάτση, που είναι μέσα σε όλα -από την ενέργεια και τα δημόσια έργα, μέχρι τα ακίνητα και τις τράπεζες- τα ηνία του Ταμείου είναι «ψιλά γράμματα» για τη διαφάνεια που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το Ταμείο, μέσα στο γ' τρίμηνο του 2011, θα επιχειρήσει να αποκρατικοποιήσει το σύνολο σχεδόν των «φιλέτων» του κράτους- συγκεκριμένα: τουλάχιστον το 40% της ΕΥΑΘ, το 100% του «Ελ. Βενιζέλος», το 100% του ΟΠΑΠ, το 23,3% του ΟΛΘ και το 100% των κρατικών λαχείων.
Ένας ακόμη άνθρωπος του Έλληνα μεγιστάνα, που κατέχει σημαίνουσα θέση στον κρατικό μηχανισμό, χάρη στη στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, είναι αναμφίβολα και ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Εφτά χρόνια νωρίτερα, ο κ. Ταμβακάκης θα εκπλήξει τους πάντες, αποχωρώντας από την υποδιοίκηση της Εθνικής, για να αναλάβει τα ηνία της Lamda Developmebt, συμφερόντων Ομίλου Λάτση, επιλέγοντας, αντί να συνεχίσει την καριέρα του στα χρηματοπιστωτικά, να κάνει στροφή προς το χώρο του real estate. Από το νέο του πόστο, ο κ. Ταμβακάκης εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του σεναρίου συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank (μέλος, βεβαίως, του Ομίλου Λάτση), κάτι που, εάν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να αναδείξει τον Σπύρο Λάτση σε βασικό μέτοχο της «νέας» ΕΤΕ.
Ένα επίσης σημαίνον στέλεχος του κ. Λάτση, με ισχυρές «άκρες» στην κυβέρνηση και στενός φίλος του τελευταίου, είναι και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, χάρη στη μεσολάβηση του οποίου είχε πραγματοποιηθεί ένα από τα πρώτα «κλειστά τραπέζια» μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και επιχειρηματιών, λίγο μετά τις εκλογές του 2009. Το συγκεκριμένο γεύμα εκτιμάται ως κομβικό για τη στιγμή κατά την οποία ο κ. Λάτσης θα έβλεπε ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του να παίρνει «σάρκα και οστά», μια στιγμή που, όσο περνούσαν οι ημέρες και η κυβέρνηση εδραίωνε την εξουσία της, πλησίαζε ολοένα και περισσότερο... Ενάμιση χρόνο αργότερα, η χώρα, σε ενεργειακό επίπεδο, θα εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από αυτόν.
Η απόφαση για συγχώνευση της Πετρόλα με τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έδινε στον Έλληνα μεγιστάνα τον πλήρη έλεγχο ενός καθετοποιημένου ενεργειακού Ομίλου, ο οποίος έχει την πρωτοκαθεδρία στη διύλιση, με μερίδιο αγοράς 75%, και δεσπόζουσα θέση στην εμπορία καυσίμων, μετά και την εξαγορά των ελληνικών δραστηριοτήτων της ΒΡ. Πλέον, ουδείς τον υποχρεώνει να μοιράζεται τα πλούσια κέρδη των ΕΛΠΕ με το Ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, θα φροντίσει τον «εκλεκτό» της και, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, θα του παραδώσει ολοκληρωτικά ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» του δημόσιου τομέα - πάντα, βεβαίως, στο πλαίσιο του προγράμματος εσπευσμένων αποκρατικοποιήσεων για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας...
Εθνικός τραπεζίτηςΈχοντας κληρονομήσει μια αμύθητη περιουσία από τον πατέρα του, καπετάν Γιάννη Λάτση, ο Σπύρος, από πολύ νεαρή ηλικία, θα ξεκινήσει να κερδίζει χρήματα, ζώντας μες στην πολυτέλεια και απολαμβάνοντας την παρέα όχι μόνο των πλούσιων και διάσημων του διεθνούς jet set, αλλά και ορισμένων «ταπεινών» Ελλήνων πολιτικών, χάρη στη συνδρομή των οποίων, όμως, θα δει στη συνέχεια τα εκατομμύρια του να... αυξάνονται και να πληθύνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς προόδου. Κατά γενική ομολογία, οι ελληνικές κρίσεις αποτελούσαν πάντα γι'αυτόν κυριολεκτικά «χρυσή ευκαιρία»...
«Με τον Όμιλο Holding EFG Group βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να "ξελασπώσει" μεταξύ άλλων, το 1998, αγόρασε από το κράτος τη χρεοκοπημένη Τράπεζα Κρήτης έναντι παραδόξως μεγάλου ποσού. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επέτρεψε στον Λάτση να μπει μέτοχος στον πετρελαϊκό "γίγαντα" Ελληνικά Πετρέλαια. Στην Ελλάδα αυτό δεν εξέπληξε κανέναν. Έτσι έγινε και όταν η τράπεζα του Λάτση, υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες, αγόρασε από το ελληνικό κράτος κρατικά ομόλογα υψηλού επιτοκίου, έναντι 12 δις ευρώ. Αυτό βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά να "τα φέρει βόλτα" και γέμισε κέρδη τα ταμεία του Λάτση», υποστηρίζει τραπεζίτης της Φρανκφούρτης στο δημοσίευμα της Bild. Και έχει απόλυτο δίκιο. Οι εταιρείες του, όπως και η τράπεζα Eurobank, η οποία ελέγχεται από τον κ. Λάτση, ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές. Πρόκειται για την τράπεζα στα ταμεία της οποίας εισέρευσαν πάνω από 900 εκατ. ευρώ -η «μερίδα του λέοντος», με άλλα λόγια- από τα πακέτα στήριξης, που, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παραχωρήθηκαν για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Χρήματα τα οποία δεν στάθηκαν, πάντως, αρκετά για να τη γλιτώσουν από τα πρόσφατα περίφημα «stress test», από τα οποία «κόπηκε» μετά επαίνων...
ΚατασκευέςΕίναι γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Λάτσης έτρεφε και εξακολουθεί να τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία προς το Ελλη-νικό Δημόσιο, τις προμήθειες του και τις αναθέσεις του. Οι εταιρείες του, κινούμενες συχνά στα όρια της νομιμότητας, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν αντιμέτωπες με τους πολίτες. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, έχοντας σχεδόν πάντα την κάλυψη του πολιτικού κατεστημένου, το οποίο ουδέποτε... φείδονταν, όταν επρόκειτο να νομοθετήσει ευνοϊκά υπέρ του, οι εταιρείες του έβγαιναν κερδισμένες, γεμίζοντας ανάλογα, βεβαίως, και τα ταμεία τους, όπως και, κατ' επέκταση, τις τσέπες του ιδιοκτήτη τους...
Στο πλαίσιο αυτό και με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανεγέρθηκε, εξάλλου, κι ένα από τα μεγαλύτερα αυθαίρετα κτίσματα - ακόμα και σε πανευρωπαϊκό, ενδεχομένως, επίπεδο. Ο λόγος, για το εμπορικό κέντρο «The Mail Athens», στο Μαρούσι, η κατασκευή του οποίου αποτέλεσε το μεγαλύτερο πολεοδομικό σίριαλ της προηγούμενης δεκαετίας και μνημείο αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία επέδειξε πρωτοφανή ελαστικότητα, νομοθετώντας συνεχώς και κόντρα σε αποφάσεις δικαστηρίων, προκειμένου να νομιμοποιήσει την παρανομία.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία η διαπλοκή βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είδαν την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων Ομίλου Λάτση, να τίθεται υπεράνω νόμων και κράτους, επιτυγχάνοντας να βαπτιστεί η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου ως «ολυμπιακού» έργου...
Λίγα χρόνια αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου του 2009, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών θα καταδικάσει τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Τζανίκο, σε δωδεκάμηνη κάθειρξη με τελεσίδικη απόφαση, μη αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του ότι το «Mail» ωφέλησε το Μαρούσι, πως δεν προξένησε περιβαλλοντολογικές καταστροφές και ότι τα τεράστια χρέη στο δήμο δεν οφείλονται στο συγκεκριμένο έργο.
Ο Όμιλος Λάτση, εξάλλου, ανέκαθεν παρουσίαζε ιδιαίτερη κλίση προς τον τομέα των κατασκευών. Μέσω του ομίλου εταιρειών SETE techical Services κινείται σε ευρύτατο φάσμα τεχνικών δραστηριοτήτων - από την κατασκευή μεγάλων εξειδικευμένων εργοστασιακών και βιομηχανικών μονάδων μέχρι την ανάπτυξη εμπορικών και οικιστικών ακινήτων. Η μαρίνα Φλοίσβου, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, λιμενικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου Golden Hall επί της Λεωφόρου Κηφισίας είναι μερικές μόνο από τις κατασκευαστικές δράσεις του Ομίλου, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα και υπό τις... ευλογίες της κυβέρνησης θα επεκταθεί δυναμικά και σε ένα άλλο τομέα: αυτόν που σχετίζεται με τις υποδομές εξυπηρέτησης ενεργειακών αναγκών και διαχείριση υδάτινων πόρων.
Μία από τις εταιρείες που θα δημιουργήσει ο Όμιλος Λάτση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα είναι και η Μεσόγειος ΑΤΕΕ, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου κατασκευή ΧΥΤΥ στον αρχαιολογικό χώρο το Οβριόκαστρου Λαυρεωτικής, στη Κερατέα. Οι πρόσφατες μάχες μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούσαν στην κατασκευή του ΧΥΤΥ, και των εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ θα μείνουν στην ιστορίο Για πρώτη φορά, η καταστολή έλαβε τόσο ξεκάθαρα θέση υπέρ των συμφερόντων μιας εταιρείας και ενάντια στη βούληση των πολιτών. Τα... λεφτά, εξάλλου, ήταν πολλά, όπως και οι άνθρωποι, άλλωστε, που έχει το ποθετήσει ο κ. Λάτσης σε καίρια πόστα της κρατικής μηχανής. Οι κάτοι κοι της Κερατέας θα κρατήσουν, πάντως, τις θέσεις τους και σε επιστολή που θα στείλουν, με αποδέκτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, και το μεγαλομέτοχο της τράπεζας EFG Eurobank, κ. Σπύρο Λάτση, στις 8 Μαρτίου του 2011, θα υποστηρίξουν ότι πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια κατασκευής ΧΥΤΥ στην περιοχή τους κρύβεται η Eurobank.
Πηγή: Περιοδικό "Επίκαιρα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου