Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο Φ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ "ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ"

Τμήμα της έκθεσης ελέγχου που αφορά στην υπόθεση του Υδατόπυργου Παλιόχωρας δημοσιεύτηκε και όπως ήταν φυσικό αναπτύχθηκε μια φιλολογία σχετικά με τις ευθύνες και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ιστορία τόσο στο δήμο Αλεξάνδρειας όσο και στον ίδιο τον δήμαρχο Φ. Δημητριάδη.
Η ιστορία αυτή έρχεται από την προεκλογική...περίοδο και είναι σαφές ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Όμως, αν και οι διάφορες υπηρεσίες της διοίκησης της Περιφέρειας έχουν ελέγξει τις διαδικασίες και το έργο έχει ολοκληρωθεί και εν μέρει έχει αποπληρωθεί, ο ελεγκτής του Σώματος έχει συντάξει την έκθεση και στην οποία διαλαμβάνει ορισμένες παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν τον τρόπο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο έργο αυτό.
Ως γνωστόν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος ελήφθη με την ψήφο όλων των δημοτικών συμβούλων (πλην Δριστά και Κανακάρη). Στη συνέχεια αυτή η απόφαση αλλά και όλες όσες ακολούθησαν πήγαν στην Περιφερειακή Διοίκηση στη Βέροια και με το υπ΄ αριθμ΄ 2370 -18/3/2010 πρακτικό επικυρώθηκαν και υπογράφτηκαν από τον Μ. Ευσταθιάδη.
Τι λέει η απόφαση; Η απόφαση λέει ότι: “Αποφασίζουμε ότι η αριθμ. 21/17-3-2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου Πλατέος, αφού ελέγθηκε ως προς τη νομιμότητά της, βρέθηκε νόμιμη.
Βέβαια, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελέγχθηκε προηγουμένως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την 19.12.2008 την οποία βρήκε επίσης νόμιμη. Η απόφαση που υπογράφει ο Δρ. Ν. Τσοτσόλης, γενικός διευθυντής της περιφέρειας, έχει αρ. Πρωτ. 10966/08 και καταλήγει: Σας γνωστοποιούμε ότι η αριθμ. 21/25.11.2088 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πλατέος Ν. Ημαθίας είναι νόμιμη.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος αφορούσε “Λήψη απόφασης για την κατασκευή του έργου “Ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης και κατασκευή υδατόπυργου στον οικισμό Παλαιόχωρας, εξοπλισμός γεώτρησης και μεταφορά νερού στον εν λόγω υδατόπυργο”, με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων- βάσει των διατάξεων του άρθρου 4 παράγραφος 2γ του Ν. 1418/1984- προϋπολογισμού 1.005.000,00 ευρώ- Α.Μ. 202/2008
Τα παραπάνω έγγραφα όπως ήταν φυσικό διαβιβάστηκαν στην ΤΥΔΚ Ημαθίας ως επιβλέπουσα αρχή.
Από την πλερά του ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας πλέον μιλώντας στο ράδιο Αλεξάνδρεια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή όλες οι αποφάσεις ήταν σύννομες και ότι αυτός ως εκτελεστικό όργανο ήταν υποχρεωμένος να τις υλοποιήσει γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υπόλογος για παράβαση καθήκοντος.
Είναι σαφής η διάταξη που αναφέρει την υποχρέωση ενός εκάστου δημάρχου σχετικά: “Ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και επιτροπής ποιότητας ζωής. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος”.
Επίσης, ο ίδιος νόμος αναφέρει ρητά ότι ο δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου και δεν υπέχει σε αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη, εφόσον δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί.
Όπως είναι γνωστό σε όλους οι αποφάσεις αυτές που αφορούν στο έργο του Υδατόπυργου Παλαιόχωρας δεν ανακλήθηκαν, δεν ακυρώθηκαν, δεν ανεστάλησαν. Συνεπώς, ουδεμία ευθύνη μπορεί κάποιος να καταλογίσει στον Φ. Δημητριάδη και είναι απορίας άξιο να ακούγονται τέτοιοι ισχυρισμοί και “προβλέψεις”.
Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε και ήδη στη διαδικασία της αποπληρωμής του. Τα εντάλματα που διαβιβάστηκαν στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Βέροια για προληπτικό έλεγχο με όλα τα συνημμένα δικαιολογητικά για την πληρωμή του έργου έχουν ελεγχθεί με κάθε λεπτομέρεια, όπως γίνεται πάντα από την υπηρεσία αυτή.
Από τον έλεγχο της Επιτρόπου δεν διαπιστώθηκε κάτι το επιλήψιμο και θεωρήθηκαν όλα και βέβαια πληρώθηκαν χωρίς καμιά παρατήρηση. Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για παρατυπίες ή οτιδήποτε άλλο θα διαβιβάζονταν με παρατηρήσεις και φύλλο ελέγχου στο κλιμάκιο ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο Αθηνών. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Γιατί;
Τέλος, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι παπαπλανήθηκαν ή ξεγελάστηκαν είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε στην Δημαρχιακή Επιτροπή. Αυτό πιθανόν να συνέβη για πολλούς λόγους. Όμως ο δήμαρχος μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ λέει το εξής απλό: Ας βγουν να μιλήσουν και να δηλώσουν ότι παρασύρθηκαν. Όμως παρασύρθηκε και η υπηρεσία; Παρασύρθηκε το γραφείο του Γ.Γ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει οργανωμένη υπηρεσία με νομικούς και η οποία έλεγξε την απόφαση; Ο καθένας πολίτης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του γατί γίνεται αυτή φασαρία.
Γίνεται γιατί η μειοψηφία θέλει να κρύψει τις δικές της υποθέσεις που είναι πολλές και αμαρτωλές. Υποθέσεις που ενέχουν ποινικές ευθύνες όπως η μη απόδοση ΦΠΑ από την ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με έργο ύψους 120 χιλιάδων ευρώ που έγινε στο γήπεδο Αλεξάνδρειας και δεν υπάρχει καμιά σύμβαση, μόνο με το λόγια και ο εργολάβος τα ζητάει αλλά εγώ δεν πρόκειται να πληρώσω. Επίσης, είναι το θέμα στο Νησί που ενώ υποτίθεται έγινε ασφαλτόστρωση σε δρόμους αλλά η άσφαλτος έπεσε σε ιδιωτικό χώρο. Το έργο αυτό κόστισε 34 χιλιάδες ευρώ και είναι θέμα το πως θα δικαιολογηθεί.
Αυτά τα θέματα όπως και άλλα, η μειοψηφία θέλει να τα ξεπεράσει με το να δημιουργεί ζητήματα εναντίον του δημάρχου αλλά δεν θα πιάσει
, τονίζει ο δήμαρχος που είναι αποφασισμένος να σηκώσει τα ζητήματα αυτά αντιλαμβανόμενος ότι η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει.
Είναι σαφές ότι η υπόθεση αυτή θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει στις 8 και θα ξεδιπλωθούν οι γραμμές των παρατάξεων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε, όλα στη φόρα, όλα στο φώς, ΟΛΑ ΟΜΩΣ! Έχω να επισημάνω όμως τα εξής. Μην εκτίθεσαι και μάλιστα για άλλους που δεν το αξίζουν κιόλας, διότι τίποτε δεν μένει κρυφό υπό τον ήλιο! Η απορία που πλανάτε είναι πως έγινε και το συγκεκριμένο έργο του υδατόπυργου κατοχυρώθηκε σε εργολάβο που είχε χρηματίσει για ένα διάστημα και πρόεδρος τις χρεοκοπημένης Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας?? Τυχαίο? Δεν νομίζω!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Απορία : Πώς γίνεται ένα έργο να περνά από το Δημοτικό Συμβούλιο, την Δημαρχιακή Επιτροπή, την Περιφέρεια, και εγώ δεν γνωρίζω, από πού αλλού με την διαδικασία του κατεπείγοντος, που προβλέπει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12μηνών, και εσείς να κάνετε την ανάθεση μετά 16 μήνες από την αρχική σας απόφαση? Πού βρίσκεται το κατεπείγον??

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΓΑΛΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΑΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ
ΠΟΙΟΙ; ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Κ Δήμαρχε, αφού το πόρισμα τις εφημερίδας ΤΑ ΛΕΜΕ είναι ψεύτικο, γιατί δεν δίνετε το πραγματικό σε δημοσίευση να μάθουμε και εμείς την αλήθεια? Τόσο δύσκολο είναι?

Ανώνυμος είπε...

ax o kaimenoulis o fotoulis ...snifff

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε τα 120.000 Ευρώ που επικαλεισαι δεν πηγαν στην τσεπη κανενος όπως επίσης και για τα άλλα 2 εργα που επικαλείσαι. Το εργο του υδατοπυργου 1.000.000 ευρώ δόθηκε με απευθείας ανεθεση μετα απο 16 μήνες λόγω κατεπείγοντος με μόνο 2% έκπτωση.΄Υπάρχει τεραστια διαφορα στο συμψηφισμό που πας να κάνεις.