Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Δεν αποκλείουν κανέναν. Ολοι έχουν λόγο, δικαίωμα συμμετοχής αλλά και ένστασης. Από τις μικρές απογευματινές συγκεντρώσεις μέχρι τη μεγάλη λαϊκή συνέλευση των 9.00, γίνονται οι ίδιοι αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν. Για ακόμα μία μέρα, την όγδοη στη σειρά, χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο δημιουργικό αυτό κάλεσμα...Ο,τι όμως και να πει ή να προτείνει ο οποιοσδήποτε, τον τελευταίο πάντα λόγο έχει η συνέλευση πολιτών, που βάσει του ψηφίσματος της 1ης Ιουνίου καλεί τώρα σε γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Οπως αναφέρει και το ψήφισμά της, «στηρίζουμε και καλούμε όλες τις απεργίες που προκηρύσσονται -μεταξύ των οποίων 9 και 15 Ιούνη». Πρακτικογράφοι έγραφαν τα ψηφίσματα ή τις τροποποιήσεις τους από τη συνέλευση και τις προωθούσαν στις αρμόδιες ομάδες.

Αρκετά νωρίτερα, κάτω από τέντες δεμένες σε δέντρα, στους ίσκιους τους, καθισμένοι μέχρι και σε καφάσια, βρίσκονταν από νωρίς το μεσημέρι όσοι δούλευαν πυρετωδώς γι' αυτήν τη διαδικασία. Καλώδια, κεραίες, φορητοί υπολογιστές και ηλεκτρονική αλληλογραφία από όλο τον κόσμο. Από Ρώμη, λέει, ζητάνε βοήθεια και ενημέρωση για το πώς να ξεκινήσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Η Μαδρίτη -τουλάχιστον για την προσεχή Κυριακή που έχει εκ νέου παγκόσμιο κάλεσμα στις πλατείες- επιθυμεί να υπάρχει ζωντανή σύνδεση με την Αθήνα.

Οι συγκεντρώσεις πολιτών σε πλατείες της υπόλοιπης χώρας εξαπλώνονται αλλά ακόμα δεν είναι μόνιμες. Πολίτες από αντίστοιχες κινητοποιήσεις άλλων περιοχών φτάνουν καθημερινά στο Σύνταγμα προκειμένου να ζητήσουν οδηγίες ως προς το πώς θα στήσουν το δικό τους Σύνταγμα. Μόλις χθες ήρθαν από τη Ραφήνα, ενώ ένας ηλικιωμένος που έφτασε -αυθημερόν- από την Κατερίνη είχε να πει μερικά λογάκια για το πώς προσπαθούν συγκεκριμένες παρατάξεις να «καπελώσουν» τον εκεί αγώνα. Οποιες ανάγκες κι αν προκύψουν, όλοι απευθύνονται στις αρμόδιες ομάδες. Για ηχεία π.χ. στην ομάδα τεχνικής υποστήριξης. Παρ' όλα αυτά, δημιουργούνται διαρκώς άτυπες υποομάδες όπως η νεοσύστατη ομάδα γιόγκα, με έναν νεαρό να φωνάζει από μεγάφωνο: «Οποιοι δεν είναι ψυχικά ισορροπημένοι, να έρθουν τώρα».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: