Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΣΥΣΣΩΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΚΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με επιστολή διαμαρτυρίας προς τη δήμαρχο και με κοινοποίησή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, τον περιφερειακό δ/ντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κοινοποίησή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, τον περιφερειακό δ/ντή Εκπαίδευσης...Κ. Μακεδονίας και τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Και νέα ισχυρή αντίδραση στη συγχώνευση σχολείου σημειώνεται, αυτή τη φορά από το Δάσκιο,του οποίου οι κάτοικοι, μέσω του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, του προέδρου της σχολικής επιτροπής, του Συλλόγου Γονέων, διατίθενται κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική συγχώνευσης του δημοτικού σχολείου Δασκίου με αυτό των Ριζωμάτων. Στην επιστολή παραθέτουν τα επιχειρήματά τους ως εξής:
"Κα. Δήμαρχε, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ταυτόχρονα την οργή και αγανάκτηση μας, γιατί μετά την επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρου Καρτσιώτη, την Πέμπτη 26 Μαΐου, ακούστηκε ότι το Δημοτικό Σχολείο Δασκίου θα συνενωθεί με το Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων, παρακάμπτοντας την αρχική απόφαση του Υπουργείου με την λίστα των σχολείων που συγχωνεύονται και στην οποία το δικό μας παρέμενε ως μονοθέσιο.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τέτοια απόφαση και παρότι οι θέσεις μας σας κοινοποιήθηκαν με τα πρακτικά του Τοπικού Συμβουλίου Δασκίου σε συνεδρίαση που έγινε στις 06/02/2011, είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ξανά τους λόγους αυτούς.
Το Δάσκιο, το τελευταίο ορεινό χωριό των Πιερίων στην Ημαθία και σε απόσταση 40χλμ. από την Βέροια, με μια τέτοια απόφαση κινδυνεύει να δεχτεί το τελειωτικό χτύπημα που θα το οδηγήσει σε μαρασμό, ερήμωση της τοπικής κοινωνίας, φυγή και άλλων κατοίκων από αυτό που κρατούν παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωντανές αυτές τις περιοχές της ορεινής Ελλάδας.
Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν, ότι το χωριό μας χωρίς την ύπαρξη του σχολείου θα είναι ένα νεκρό χωριό, γιατί το σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του και ταυτόχρονα κέντρο ζωής και πολιτισμού.
Η διαδρομή Δάσκιο - Ριζώματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν (πολλά χιόνια, παγωμένοι δρόμοι και ολισθηρό οδόστρωμα).
Είμαστε αντίθετοι σε μια τέτοια απόφαση, γιατί ανησυχούμε για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.
Δεν μπορούμε να ζούμε με το άγχος καθημερινά για το αν θα φθάσουν και θα επιστρέψουν ασφαλή στο σπίτι τα παιδιά μας.
Η ασφάλεια τους αποτελεί για μας την πρώτη προτεραιότητα όπως και για κάθε γονιό.
Η επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρου Καρτσιώτη στα τέλη Μαΐου, δημιουργεί σίγουρα λάθος εντυπώσεις από την εικόνα του οδικού δικτύου σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.
Η συγχώνευση με το Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων σε ένα κοινό αύλειο χώρο, σε ένα κοινό κτίριο στο οποίο συστεγάζονται το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, στους διαδρόμους του οποίου συνυπάρχουν μαθητές από την πρώτη Δημοτικού έως την Τρίτη Λυκείου, είναι αντιπαιδαγωγικό από κάθε άποψη.
Ποιος είναι αυτός που με τις αποφάσεις του, θα πάρει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε μια τέτοια πρωτοφανούς τύπου στα ευρωπαϊκά δεδομένα συνύπαρξη των μαθητών και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης.
Φαινόμενα παιδικής παραβατικότητας, παρενοχλήσεων είναι φαινόμενα της σύγχρονης κοινωνίας.
Ποιος θα ήθελε το παιδί του να βρίσκεται σε ένα τέτοιο διευρυμένο σχολικό περιβάλλον.
Πιστεύουμε ότι δεν θα το θέλατε ούτε εσείς κα. Δήμαρχε, ούτε η Υπουργός, ούτε η Υφυπουργός, ούτε εσείς κ. Καρτσιώτη.
Σε αντίθεση με τα ανωτέρω, το ανακαινισμένο προσφάτως Δημοτικό Σχολείο μας, είναι πλήρως εξοπλισμένο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις μάθησης και ασφάλειας των παιδιών μας.
Μην υποτιμούμε τις γενιές σπουδαίων επιστημόνων, πανεπιστημιακών και φωτεινών φάρων της πατρίδας μας που βγήκαν από τέτοια σχολεία.
Παρακαλούμε λοιπόν να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την αγωνία και τις βάσιμες ανησυχίες μας και να μεριμνήσετε για την μεταφορά τους στην Υφυπουργό Παιδείας, στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου, στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βέροιας, στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και σε κάθε αρμόδιο φορέα και πρόσωπο.
Η όποια αλλαγή της αρχικής απόφασης, θα καταστήσει αυτόματα υπεύθυνους αυτούς που θα την πάρουν αν θα συμβεί κάτι στην ασφάλεια των παιδιών μας.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κος Μισοκέφαλος Σωκράτης
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κος Γκουτζιλίκας Ευάγγελος
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Σύσσωμοι οι κάτοικοι του Δασκίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: