Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζοντας τη «φιλεκπαιδευτική» πολιτική του προχώρησε σε νέα «καινοτομία»: Με Υπουργική Απόφαση στις 30.5.11 καταργεί το δικαίωμα στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου να επιλέξουν όποια δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν (Γαλλική ή Γερμανική).....
Η 2η ξένη γλώσσα θα επιλέγεται με βάση το τι ζητά η πλειοψηφία των μαθητών. Σε περίπτωση δηλ. που οι 12 από τους 25 μαθητές μιας τάξης ζητήσουν την Α γλώσσα και οι υπόλοιποι 13 τη Β, οι 12 πρώτοι θα διδαχθούν υποχρεωτικά τη Β.
Πρώτα θύματα αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι οι μαθητές της φετινής Ε’ τάξης που εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-12 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχτηκαν μια ολόκληρη σχολική χρονιά.
Τρεις μέρες μετά, με νέα Υπουργική Απόφαση, το ίδιο πρόβλημα επεκτείνεται και στα Γυμνάσια.
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, από το επόμενο σχολικό έτος, σε κάθε γυμνάσιο θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία θα επιλέγεται μεταξύ της γαλλικής, ή της γερμανικής, ή της ιταλικής, ή της ισπανικής.
Για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οργανική θέση ή οργανική θέση έχουν δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40), θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχθεί η πλειοψηφία των μαθητών του Γυμνασίου.
Κατά συνέπεια, το κάθε γυμνάσιο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο, ή γερμανόφωνο, ή ιταλόφωνο, ή ισπανόφωνο.
Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της Υπουργικής απόφασης θίγουν ευθέως τις εργασιακές θέσεις των ξενόγλωσσων καθηγητών και όχι μόνο. Οι μετατάξεις, η άρση της οργανικότητας είναι θέμα χρόνου, ενώ η συρρίκνωση των σχολείων εξ αιτίας της υποχρεωτικής μετακίνησης των μαθητών θα προκαλέσει ένα ντόμινο μετακίνησης συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων. Συνοψίζοντας:
• υπάρχει επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι επιλογή, που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης,
• σημαντικό ζήτημα είναι η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνα με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης,
• η εκμάθηση και η διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα και
• η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι πλέον εφικτή.
Απαιτούμε την ανάκληση της άδικης και αντιπαιδαγωγικής υπουργικής απόφασης και καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούν ώστε να μη περάσει αυτή η απόφαση.
Καλούμε γονείς και μαθητές σε κοινή συστράτευση με τον ίδιο στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: