Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 425εκ €

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να δοθούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου πρόσθετες εξηγήσεις από τη χώρα μας για το «πακέτο» των αποζημιώσεων-ενισχύσεων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, που χορήγησε η προηγούμενη κυβέρνηση στους αγρότες, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του περασμένου Ιανουαρίου. Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Φθιώτιδα.
Οι Βρυξέλλες, είπε η κ. Μπατζελή, αμφισβητούν τη νομιμότητα του «πακέτου», θεωρώντας ότι πρόκειται για συγκαλυμμένες επιδοτήσεις και όχι για αποζημιώσεις.
Παράλληλα, προσδιόρισε ως άμεση προτεραιότητα την αλλαγή του τρόπου ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Έκανε λόγο για διάλογο, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εξυγιανθεί, αφού το έλλειμμά του προσεγγίζει σήμερα τα 5 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι, πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΕΛΓΑ με την ύπαρξη ενός καθαρού νομικού πλαισίου για την κάλυψη των ζημιών της αγροτικής παραγωγής. Οι καλύψεις πρέπει να προβλέπονται σε όλα τα επίπεδα και να μην δίνεται η δυνατότητα να διευρύνονται με πολιτικές αποφάσεις, πρόσθεσε.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι, οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις φετινές πληρωμές της κοινοτικής ενιαίας ενίσχυσης. Τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες, γιατί όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι.
Η πόρτα του υπουργείου θα είναι ανοικτή κάθε μέρα για όλους τους αγρότες, επισήμανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι μετά τις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η επιστροφή του 50% της κοινοτικής ενίσχυσης στους καπνοπαραγωγούς, που περικόπτεται από 1.1.2010, είναι σχεδόν απίθανη. Αν επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την παρακράτηση του 50% στα καπνά θα εξαντλήσουμε αξιόλογα εργαλεία διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε. Νομίζω ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σαν να θέλουμε να αναστήσουμε τον Φρανκεστάιν, είπε.
Τα χρήματα πρέπει να δοθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αλλά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν σήμερα μόνο 2,7 δισ. ευρώ, από τα 7,6 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά και επιβάλλεται τα χρήματα αυτά να κατευθυνθούν σε δραστηριότητες που θα έχουν προστιθέμενη αξία για τους αγρότες, κατέληξε στις δηλώσεις της η κ. Μπατζελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: