Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

H N.E HMAΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Επικίνδυνη κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Η ιστορία σταμάτησε στις 7 Μαρτίου του 2004. Τότε που η Ν.Δ. και προπάντων ο κ. Καραμανλής προσωπικά, δεσμεύονταν προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού με την διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, ο κυβερνητικός απολογισμός είναι, δυστυχώς, αρνητικός. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2008, ουδεμία ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών έχει αναπτυχθεί από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να καταγράφεται μια εμφανής έξαρση του προβλήματος των ναρκωτικών και των επιπτώσεων που αυτό έχει και να αναζητείται επιτακτικά η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.
Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία για να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης τη διάσταση του προβλήματος:
* Από τους 11.212 κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές, οι 4.865 βρίσκονται εκεί για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
* Η λίστα αναμονής (η «λίστα της ντροπής» κατά τον κ.Πρωθυπουργό!) για τα προγράμματα υποκατάστασης (χορήγηση μεθαδόνης ή βουπρενορφίνης) δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε από 2.660 άτομα που ήταν το Μάρτιο του 2004 στον αριθμό – ρεκόρ των 4.461 ατόμων σήμερα (αύξηση 68%). Οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν 4 ολόκληρα χρόνια (!!!) για να ενταχθούν τελικά σ’ αυτά.
* Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Φέτος επιχορηγήθηκε με 24 εκ. Ευρώ, ενώ μόνο για τις δαπάνες του σε μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα απαιτούνται 65 εκ. Ευρώ.
*Τα 72 Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν σ’ ολόκληρη τη χώρα κινδυνεύουν με «λουκέτο» λόγω της υποχρηματοδότησης, η οποία τα έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή εξαθλίωση, υποβάθμιση και ανασφάλεια. Υπάρχει αδυναμία πληρωμής λειτουργικών εξόδων, απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες με προφανείς συνέπειες. Ήδη από τις 11/3/08 το Κέντρο Πρόληψης της δυτικής Αθήνας σταμάτησε τη λειτουργία του.
* Η επαγγελματική αποκατάσταση και η κοινωνική ενσωμάτωση των απεξαρτημένων χρηστών «ξεχάστηκε», ενώ δεν απορροφήθηκαν ούτε τα κοινοτικά κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση.
* Η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Πρόληψης που λειτουργούσε με ευθύνη του ΕΠΙΨΥ, έχει ήδη διακοπεί από τον Οκτώβριο 2006, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) από την αρχή του έτους, λόγω μη χρηματοδότησής τους από τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης και εθνικής στρατηγικής, ανεύθυνους χειρισμούς στον ευαίσθητο τομέα των ναρκωτικών, ανακολουθία λόγων και έργων της Κυβέρνησης. Μιας Κυβέρνησης που της αρέσει να παίζει με τις ζωές των νέων, με την αξιοπρέπεια της κάθε ελληνικής οικογένειας.
ΑΠΡΑΞΙΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.
Αυτές είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στην Κυβέρνηση και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο ζήτημα, δυστυχώς!
Για τη Ν.Ε
Η εκπρόσωπος Τύπου, Επικοινωνίας, Τεκμηρίωσης, Επιμόρφωσης και Διαδικτύου
Κουκουρίκου Αρίστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: