Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΠΛΑΤΥ- Βιωματικό εργαστήρι για bulling και ρατσισμό

Το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίες. Τελευταία εντάθηκε με αποτέλεσμα να αρχίσει να παίρνει δημοσιότητα και να αναγκαστεί ακόμα και η πολιτική ηγεσία να εκδόσει αποφάσεις που εν πολλοίς είναι κενές περιεχομένου. Το φαινόμενο του  bulling είναι εδώ και το βιώνουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων εντός και εκτός του σχολείου είτε από ...
μεμονωμένους μαθητές είτε από οργανωμένες ομάδες- συμμορίες μαθητών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα θύματα δεν μιλάνε στις οικογένειές τους ούτε στους δασκάλους τους. Αυτή είναι η κρίσιμη παράμετρος που αφενός δίνει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων στις συμμορίες και αφετέρου περιχαρακώνει τα θύματα που φοβούνται τόσο για την ακεραιότητά τους αλλά και για τον ακόμα μεγαλύτερο εξευτελισμό τους.

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας είναι υπαρκτό και απαντάται σε όλα σχεδόν τα σχολεία της επικράτειας. Η αντιμετώπισή του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και δυστυχώς επαφίεται στις πρωτοβουλίες διδασκόντων και συλλόγων γονέων που και αυτοί είναι ανεκπαίδευτοι και εν τέλει ανεπαρκείς να διαχειριστούν φαινόμενα σχολικής βίας. Η ένδεια των "όπλων" που έχει το ελληνικό σχολείο γίνεται ακόμα πιο μεγάλη εξ αιτίας των Μνημονίων.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση στο Πλατύ του δήμου Αλεξάνδρειας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν " Ρατσισμός και Σχολικός Εκφοβισμός" και έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου -  Λυκείου Πλατέος. Απευθύνονταν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού και του Γυμνασίου- Λυκείου του Πλατέος. Οι γονείς έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση και μάλιστα η παρουσία τους ήταν ένδειξη του ενδιαφέροντός τους για το θέμα. Από τους εκπαιδευτικούς ήταν ελάχιστοι, δείγμα της αδιαφορίας που υπάρχει στην κοινότητα για το θέμα που τους έχει ξεπεράσει.

Εισηγήτρια -εμψυχώτρια στο Βιωματικό Εργαστήριο ήταν η Μουσκεφτάρα Αναστασία, ψυχολόγος- ειδική παιδαγωγός που στο θεωρητικό μέρος περιέγραψε την ψυχοκοινωνιολογική διαδικασία και τις αιτίες για τις οποίες τα άτομα έχουν ρατσιστική συμπεριφορά. Στην συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά στον σχολικό εκφοβισμό και στους τρόπους αντιμετώπισής του.
Οι γονείς παρακολούθησαν και συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στο βιωματικό εργαστήριο όσο και στο θεωρητικό μέρος και στο τέλος εξέφρασαν αρκετοί από αυτούς το αίτημα να επαναληφθεί η εκδήλωση για τους μαθητές.

2 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Το προβλημα ειναι πολυ σοβαρο και δυστυχως επικαιρο.Θα πρεπει συντομα να γινει και στην Αλεξανδρεια ενα αντίστοιχο .

Xronika είπε...

θα γίνει Νίκο την Τετάρτη 3/4/13 ώρα 5μμ στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου στην Αλεξάνδρεια.