Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο- Στον «αέρα» η συμφωνία που προωθεί η Αγκελα Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός της
Ιρλανδίας Εντα Κένι.
Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας να ανακοινώσει ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί οριστικά στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έκανε τη...
σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου στο Δουβλίνο. Οπως διευκρίνισε, έλαβε την απόφαση αυτή αφού μελέτησε τα στοιχεία που του παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μερ Γουίλαν.

Η κυβέρνηση Κένι είχε προσπαθήσει πολύ να αποφύγει αυτή την εξέλιξη, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορεί να παρακάμψει τα νομικά προβλήματα που ανακύπτουν από το ιρλανδικό Σύνταγμα. Ηδη, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς στην Ιρλανδία υπάρχει σκεπτικισμός για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξαιτίας και του προγράμματος λιτότητας.

Το δημοψήφισμα, η ανακοίνωση του οποίου έπληξε άμεσα την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αναμένεται να λάβει χώρα πριν από το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιρλανδοί είχαν ψηφίσει εναντίον της Συνθήκης της Λισαβόνας την πρώτη φορά που εκλήθησαν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα. Χρειάστηκε δεύτερο δημοψήφισμα ώστε αυτή να υιοθετηθεί, αφού πρώτα η ιρλανδική κυβέρνηση εξασφάλισε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Σε περίπτωση που οι Ιρλανδοί ψηφίσουν αρνητικά επί του δημοσιονομικού συμφώνου, αυτό θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την πρόσβασή τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που προβλέπεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τον προσεχή Ιούλιο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: