Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σε πεδίο μάχης, όπως μεταδίδει το in.gr, μετετράπη η Αθήνα φόντο την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, οδομαχίες και εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποπνικτική η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος λόγω των δακρυγόνων, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές με αναπνευστικά προβλήματα. Τραυματίστηκαν πολίτες και αστυνομικοί, εκκενώθηκε το ξενοδοχείο «King George». Απροσπέλαστο από το πρωί το κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» παραμένουν μπροστά από το Κοινοβούλιο...Νέα ένταση επικράτησε λίγα λεπτά πριν τις 17:00, όταν άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία αντέδρασαν στη θέα αστυνομικών της ομάδας Δέλτα, με αποτέλεσμα να εξαπολύσουν επίθεση κατά ανδρών των ΜΑΤ και να ακολουθήσει ρίψη δακρυγόνων.

Δεκάδες με αναπνευστικά προβλήματα

Η κατάσταση έγινε αποπνικτική εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων στην πλατεία Συντάγματος, ο καπνός έχει φθάσει μέσα στο σταθμό του Μετρό και αναφέρονται περιστατικά λιποθυμιών. Σύμφωνα με το ιατρείο της πλατείας Συντάγματος, πάνω από 500 διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν λάβει τις πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς, ενώ 40 φέρουν χτυπήματα ή εγκαύματα από δακρυγόνα.

Συμπλοκές ξέσπασαν το μεσημέρι, πριν αρχίσει η ψηφοφορία στη Βουλή, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, ξύλα και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, σπρώχνοντας τα προστατευτικά κιγκλιδώματα περιμετρικά της πλατείας. Η αστυνομία ανταπέδωσε κάνοντας χρήση χημικών.

Βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας, συνολικά 31 άτομα έχουν τραυματιστεί και μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, 16 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και άλλα 15 στο Κρατικό Αθηνών. Οι 15 από όσους μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό είναι καλά στην υγεία τους και έχουν ήδη αποχωρήσει, και ένας παραμένει για εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν τραυματιστεί 19 αστυνομικοί.

Εκκένωση του King George

Την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου King George Palace ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του ξενοδοχείου «με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τρία άτομα ενώ έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα 29 προσαγωγές.

Στις 15:00 το μεσημέρι μια διμοιρία των ΜΑΤ αφού έριξε δακρυγόνα μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία κινήθηκε τρέχοντας προς διαδηλωτές που τράπηκαν σε φυγή.

Στις 15:30 δυο διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζικά κατά διαδηλωτών ρίχνοντας δεκάδες δακρυγόνα, χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης. Εν τω μεταξύ, από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών γίνονταν εκκλήσεις να μην πετάγονται πέτρες ώστε να μην προκαλούνται οι αστυνομικοί.

Στις 15:45 η ένταση αυξήθηκε και 3-4 διμοιρίες των ΜΑΤ κινήθηκαν κατά διαδηλωτών κατεβαίνοντας την Βασιλίσσης Σοφίας, συνεχίζοντας έτσι τον κλεφτοπόλεμο με πέτρες και δακρυγόνα.

Στις 15:50 ο Πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής απηύθυνε έκκληση από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών, να σταματήσουν άμεσα οι ρίψεις δακρυγόνων.

Το κέντρο της Αθήνας είναι από νωρίς το πρωί απροσπέλαστο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν σε μεγάλη ακτίνα όλους τους κεντρικούς δρόμους γύρω από τη Βουλή, προκειμένου οι βουλευτές να προσέλθουν ανεμπόδιστοι στο Κοινοβούλιο.

Ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτέθηκε με ξύλα και λοστούς στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών τη στιγμή που άρχιζε η ψηφοφορία επί του Μεσοπρόθεσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: