Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΗΜΑΘΙΑΣ


Ενδιαφέρουσα όσο και αιρετική είναι η θέση του προέδρο του παραρτήματος του ΤΕΕ Ημαθίας Γιώργου Ουρσουζίδη σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα.
Ο Γ. Ουρσουζίδης έκανε την δήλωση στον δημοσιογράφο Κ. Χαλάτση στα πλαίσια του ρεπορτάζ που έκανε για την εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΑ καιείπε ότι..
..είναι υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματος έχοντας και ισχυρά επιχειρήματα.
Να τι είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ημαθίας:
«…Αν υποθέσουμε ότι η παραγωγή μελετών επίβλεψης και κατασκευής των έργων εξαρτάται από το αν είναι κλειστό ένα επάγγελμα ή όχι, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε ικανοποιημένοι από τα έργα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα; Η άποψή μου είναι σαφώς όχι. Στο Νομό Ημαθίας πόσα έργα έχουμε πληρώσει και κυριολεκτικά βρέθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων; Έχουμε πληρώσει ουκ ολίγα ακριβοπληρωμένα έργα.

Ένα παράδειγμα είναι ο «Κάθετος Άξονας». Περίπου γύρω στα 2 εκατ. ευρώ πληρώθηκε μια μελέτη, υπό το καθεστώς του κλειστού επαγγέλματος – άρα υψηλά αμειβόμενοι συνάδελφοι – και παράχθηκε ένα έργο το οποίο οδήγησε σε μια περιπέτεια το Νομό, εδώ και μια οκταετία και στο τέλος κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων όχι μόνο η μελέτη αλλά και το ήδη εκτελεσθέν τμήμα του έργου.

Για να μιλάμε με νούμερα, αν η μελέτη στοίχισε 2 εκατ., πληρώθηκαν άλλα 10 εκατ.ευρώ σε αποζημιώσεις και για την ανάγκη της τμηματικής υλοποίησης του έργου και όταν βγήκαν οι αποζημιώσεις στο τέλος, ύψους 68 εκατ. ευρώ το έργο θεωρήθηκε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί. Άρα δεν διασφάλισε το κλειστό επάγγελμα τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη.
Η περίπτωση του ΧΥΤΥ Ημαθίας. 280.000ευρώ η αμοιβή μελέτης χωροθέτησης της Μονάδας, 452.000 ευρώ η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου του ΕΣΔΑ, γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ οι διεκδικήσεις από την ήδη υπογραφείσα σύμβαση της αναδόχου εταιρίας και όλα αυτά μέσα από το κλειστό επάγγελμα του μηχανικού.
Αν θεωρήσουμε ότι το κλειστό επάγγελμα διασφαλίζει την ικανοποιητική αμοιβή του μηχανικού, προκειμένου να παραχθεί έργο προς όφελος του πολίτη, αυτό απέτυχε παταγωδώς.
Η προσωπική μου άποψη είναι να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα και να μην ξανά κλείσουν ποτέ. Ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε όλοι αλλά το επάγγελμα περιορίζεται στις διαπραγματεύσεις των αμοιβών. Υπάρχει μια ελάχιστη αμοιβή για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας και την κατασκευή ενός έργου. Δεν υπάρχει ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ούτως ή άλλως τα πράγματα απέτυχαν στο παρελθόν υποχρεώνοντας συναδέλφους να κόβουν δελτία παροχής υπηρεσιών, πολύ ψηλότερα από αυτά που εισέπρατταν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα της φορολόγησης άλλαξε, και πλέον ισχύουν έσοδα – έξοδα αυτό θα ήταν καταστρεπτικό δεδομένου ότι οι Έλληνες μηχανικοί θα ήταν υποχρεωμένοι να κόψουν ένα δελτίο παροχής που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να φορολογηθούν σαν να το εισέπραξαν…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: