Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΗΜΑΘΙΑΣ


Με συγκινητική συμμετοχή και με ενθουσιασμό αναβίωσε στο Ξηρολίβαδο η καθιερωμένη Γιορτή της Πίτας. Οι Ξηρολιβαδιώτισσες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Ομίλου και συμμετείχαν στην γιορτή με τις πίτες τους, που με ιδιαίτερο μεράκι, ξεχωριστή τεχνική και παλιές παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές ετοίμασαν. Οι πίτες εκτέθηκαν σε μεγάλες τραπεζαρίες στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου και αφέθηκαν στον θαυμασμό των Ξηρολιβαδιωτών και των πολυπληθών φίλων του χωριού που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, πριν..
..μοιραστούν δίνοντας την ξεχωριστή γευστική διάσταση της παράδοσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Ουσουλτζόγλου Χαρούλα με θερμά λόγια τιμώντας το έργο του Πολιτιστικού Ομίλου. Τους πολυπληθείς επισκέπτες του χωριού που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καλωσόρισε με σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Αναστάσιος Βασιάδης με ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Αντιδημάρχου Νίκου Τσιαμήτρου, της Νομαρχιακής Συμβούλου Βέτας Αρχοντάκη, του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Γιώργου Τροχόπουλου και της Προέδρου Κυπρίων Ημαθίας κ.Αντωνίου Φρόσως. Ο Αν. Βασιαδης ευχαρίστησε και τίμησε ιδιαίτερα τις γυναίκες του Ξηρολιβάδου που χάρις στην δική τους συμμετοχή διατηρούνται και παραμένουν διαρκής παρακαταθήκη για τους επερχομένους, οι παραδόσεις του τόπου..
Στην Γιορτή της Πίτας συμμετείχαν με γευστικότατες δημιουργίες τους οι Αράβα Δέσποινα (Τυρόπιτα), Αράβα Ευδοξία (Κιμαδόπιτα), Γεωργίου Βέτα (Τυρόπιτα), Γεωργίου Κατερίνα (Τυρόπιτα), Γιαγκούλα Κίκα (Πρασόπιτα), Γκανίδου Μαρία (Τυρόπιτα), Γκαγκανιάρα Ιφιγένεια (Γαλατόπιτα), Δουλίκα Ευαγγελία (Τυρόπιτα), Ελευθεριάδου Μαρία (Κολοκυθόπιτα), Ευθυμίου Αννα (Τυρόπιτα), Ζαρκάδα Κατερίνα (Σπανακόπιτα), Καραγεωργίου Νόβη (Τυρόπιτα), Καραγιάννη Μαρία (Τυρόπιτα), Καραμήτρου Χρύσα (Τυρόπιτα), Κόγια Σοφία (Τυρόπιτα), Κουκουτέγου Ελένη (Σπανακόπιτα), Κουτόβα Δήμητρα (Μπομπότα), Κουτόβα Φωτούλα (Κιμαδόπιτα), Μιχαηλίδου Ευδοξία (Τυρόπιτα), Μουρτζίλα Αλεξάνδρα (Κολοκυθόπιτα), Μπαζάκα Ζωή (Σπανακόπιτα), Μπέλλα Κορνηλία (Σπανακόπιτα), Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα (Τυρόπιτα), Παπαγιαννούλη Λιάνα (Τυρόπιτα), Πατσιαβουρα Μαίρη (Γαλατόπιτα), Πίκου Σοφία (Γαλατόπιτα), Πολιτίκος Στέλιος - Κουκόλης Ντίνος - Αυτζής Νίκος (Τυρόπιτα), Τσαλέρα Ελένη (Κιμαδόπιτα), Τσιαμήτρου Αναστασία (Τυρόπιτα), Τσιαμήτρου Ιφιγένεια (Σπανακόπιτα), Φουρκιώτη Φρειδερίκη (Σπανακόπιτα), Χασιώτη Δήμητρα (Τυρόπιτα), Χασιώτη Καλλιρόη (Γαλατόπιτα), Χασιώτου Μαίρη (Κολοκυθόπιτα), Τυφλίδου Σοφία (Τυρόπιτα),Ψιψίκα Βασιλική (Τυρόπιτα)..
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή της μικρής Ξηρολιβαδιώτισσας Δήμητρας Χασιώτη και των νεαρών Στέλιου Πολιτίκου, Κουκόλη Ντίνου και Αυτζή Νίκου που παρουσίασαν την δική τους πίτα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίδειξη παρασκευής πίτας από την Καλλιρόη Χασιώτη και την Τυφλίδου Σοφία υπό την καθοδήγηση της γιαγιάς της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Η Γιορτή της Πίττας ολοκληρώθηκε με ένα ενθουσιώδες λαϊκό γλέντι κάτω από τους ήχους του μουσικού συγκροτήματος που αποτέλεσαν οι Τάκης Γεωργίου ( τραγούδι, νταούλι), Τάκης Πίκος (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργος Τροχόπουλος (ακκορντεόν) και Γιώργος Αδ. Γεωργίου (τουμπερλέκι). Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά και αναμεταδόθηκε από την ΕΤ3.
ΠΗΓΗ:ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: