Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Όταν η πολιτική συνυπάρχει αρμονικά με τον πολιτισμό…


Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο κ. Μεσσαλά Παναγιώτη
υπεύθυνο πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας.
O αντιδήμαρχος Παν. Μεσσαλάς παραχώρησε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΤΑ ΛΕΜΕ" και την οποία είχε την καλοσύνη να μας στείλει και δημοσιεύουμε.
Διαβάστε την, έχει ενδιαφέρον

ΕΡ: Τι αποκομίσατε αυτά τα χρόνια που είσαστε υπεύθυνος πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας ;

ΑΠ: Μου άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία που έχω αποκομίσει μέχρι τώρα μέσα από την προσπάθεια της επιλογής, του προγραμματισμού και του συντονισμού των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και το άγχος αμέτρητο . Αλλά όταν βλέπω πρόσωπα χαρούμενα να φεύγουν ικανοποιημένα από το αμφιθέατρο και τις πλατείες τότε η ικανοποίησή μου δεν περιγράφεται.
Λάθη σίγουρα γίνονται αλλά ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις των δημοτών και προσπαθώ να μην τα επαναλάβουμε και ευτυχώς κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα. Έχουμε βέβαια μπροστά μας δρόμο μακρύ για να φτάσουμε άλλες μεγάλες πόλεις αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε.



ΕΡ: Κατηγορήθηκε η διοίκηση του Δήμου ότι ξοδεύει εύκολα χρήματα για εκδηλώσεις. Τι απαντάτε;
ΑΠ: Η λέξη που δεν με εκφράζει καθόλου είναι η «μιζέρια». Μιζέρια και πολιτισμός δεν συμβαδίζουν.
Σαν διοίκηση του Δήμου έχουμε κατηγορηθεί κατά καιρούς στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι διαθέτουμε με ευκολία χρηματοδοτήσεις για διάφορες εκδηλώσεις. Δεν γίνεται όμως να παραχθεί πολιτισμός χωρίς χρήμα. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά αν πραγματικά θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες μας να μυηθούν στο χώρο της τέχνης , να απολαύσουν μια ωραία θεατρική παράσταση , να ακούσουν μια συναυλία , να παρακολουθήσουν μια καλή κινηματογραφική ταινία τότε πρέπει να δοθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια. Εμείς με αιχμή του δόρατος το Νομικό Πρόσωπο του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου επί σειρά ετών καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμίσουμε ποιοτικά και ποσοτικά την πολιτιστική δραστηριότητα στο Δήμο μας. Και πιστεύω ότι σε ικανοποιητικό βαθμό αυτό το έχουμε καταφέρει.

ΕΡ: Σκέφτεστε κάποιο τρόπο που θα μπορούσε να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος
ΑΠ: Οι χορηγίες είναι μια πολύ καλή πρόταση έτσι ώστε να μετριάσει ο Δήμος τα έξοδά του. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να δώσουμε στους μελλοντικούς χορηγούς μας την σιγουριά ότι τα λεφτά τους θα πιάσουν τόπο, ότι η προσπάθεια που θα γίνει για να πετύχει η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι σοβαρή και όχι επιπόλαιη , θα έχει βάθος και βάρος με μοναδικό γνώμονα να την χαρεί ο Δημότης και μέσα από αυτή την καλή διάθεση να ανταμειφθεί και ο χορηγός.
Είναι διαφορετικό πράγμα να ζητάει χορηγία ένας πολιτιστικός σύλλογος από το να ζητάει ο Δήμος. Αν μπορούμε να δικαιολογήσουμε δέκα φορές ένα σύλλογο , ούτε μία φορά δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στον Δήμο. Είναι μεγάλη η ευθύνη απέναντι στο χορηγό και πρέπει να αναπτυχθούν ιδιαίτερες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Πιστεύω βέβαια ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και κερδισμένοι θα βγούμε όλοι.

ΕΡ: Μια που μιλήσατε για πολιτιστικούς συλλόγους , πια η σχέση σας μαζί τους;
ΑΠ: Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας. Σαν διοίκηση του Δήμου δεν αρνηθήκαμε ποτέ την βοήθειά μας στους πολιτιστικούς συλλόγους. Τολμώ να πω μάλιστα ότι μέχρι ενός σημείου τους έχουμε «καλομάθει». Όπως θα έλεγαν όμως και οι λαογράφοι μας «χαλάλι τους» αρκεί να διαφυλάττουν σαν κόρη οφθαλμού την πολιτιστική μας κληρονομιά. Άλλωστε οι σύλλογοι λειτουργούν σαν πρεσβευτές του Δήμου μας , κάνοντας γνωστό τον τόπο μας , τη μουσική μας , την κουλτούρα μας γενικά , σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό. Είναι δε πάρα πολύ ευχάριστο που όλο και περισσότερα μικρά παιδιά δραστηριοποιούνται στους συλλόγους και αυτό πιστεύω είναι το επιστέγασμα της επιτυχίας.

ΕΡ: Τι καινούργιο έχετε δρομολογήσει;
ΑΠ: Φέτος έχουμε κάνει ένα βήμα παραπέρα. Τολμήσαμε να δημιουργήσουμε θεατρική δημοτική ομάδα. Δώσαμε καλλιτεχνική διέξοδο σε πολλούς δημότες μας που εδώ και χρόνια μας το ζητούσαν. Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση της ομάδας και ξεκινήσαμε. Η συμμετοχή ήτανε κατά πολύ πάνω του αναμενόμενου. Οι πρόβες γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τ.Δ Νησίου και από τα μέλη της ομάδας υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και διάθεση που μπορώ εκ του ασφαλούς να προβλέψω την απόλυτη επιτυχία της πρώτης παράστασης.
Παράλληλα με τη θεατρική ομάδα , στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου υλοποιήσαμε και θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς θεατρόφιλους του Δήμου μας.
Άλλη μια προσπάθεια ξεκινάει φέτος. Θα έχουμε ένα διήμερο 11 &12 Σεπτεμβρίου αφιερωμένο στα μελισσοκομικά προϊόντα. Είναι μια συνεργασία με τον μελισσοκομικό σύλλογο Ημαθίας και οι «γλυκές γεύσεις από τη φύση» πιστεύουμε ότι θα καθιερωθούν όχι μόνο σαν ετήσια εκδήλωση του Δήμου Αλεξάνδρειας αλλά και στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.

ΕΡ: Είδαμε ότι για τα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2010» έχετε προγραμματίσει πάρα πολλές εκδηλώσεις . Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτές.
ΑΠ: Για το φετινό καλοκαίρι καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλύψουμε τις καλλιτεχνικές ανάγκες των περισσοτέρων δημοτών μας τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Στα «Αλεξάνδρεια 2010» υπάρχει μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις , κουκλοθέατρο , παραστάσεις Καραγκιόζη και βραδιές χορού.
Επίσης ο θερινός κινηματογράφος λειτουργεί από τον Ιούλιο και ιδικά φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία από προσέλευση θεατών , και αυτό σε πείσμα των καιρών δίνει στην Αλεξάνδρεια το προνόμιο να είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που διαθέτουν θερινό σινεμά.
Φυσικά όπως κάθε χρόνο , οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την καθιερωμένη «γιορτή παραδοσιακής πίτας» στις 12 Σεπτεμβρίου. Εδώ τα λόγια περιττεύουν , το καλοκαιράκι μπορεί να οδεύει προς το τέλος του αλλά εμείς με ένα κομμάτι πίτα στο χέρι θα το αποχαιρετήσουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι και ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι πλούσιος σε εικόνες , ήχους , χρώματα και πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

- Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΤΑ ΛΕΜΕ”

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΦΟΥΛΑΡΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ; ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ; ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΞΕΧΝΑΣ;
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είναι οι πολιτικοί στην Αλεξάνδρεια ωστε να υπάρχει και πολιτική κρήση?? ο Παναγιώτης ανέλαβε ένα πόστο που γνωρίζει και το γουστάρει, πολιτισμός, και έχουμε δει ζωντανά ωραία θεάματα. Μπράβο Παναγιώτη, μην μασάς και μην τσιμπάς, οι κακολογούδες μόνο σπόρια τρώνε...δεν γνωίζουν τι βλέπουν.

Ανώνυμος είπε...

MH TΣΙΜΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΘΕΟ; ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΟΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ, Ο ΘΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, Ο ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΕΣΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ; ΑΠΟ ΟΝΝΕΔ ΚΑΙ ΝΔ ΤΩΡΑ ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

Καλά , ανώνυμε 5 :08 είσαι στην κοσμάρα σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5 :34 γιατί μόνο για το Μεσαλά ρωτάς αν τώρα είναι ΠΑΣΟΚ η ΝΔ ο ΚΟΥΓΚΑΣ τι ήτανε ? και τώρα τι είναι ?

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ή Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΑΛΑ. ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΤΕ, ΟΙ ...ΚΑΘΑΡΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ Ή ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΠΑΣΟΚΤΣΗΔΕΣ. ΓΙΑ ΡΙΧΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΣΑΣ; ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ, Ε; ΡΕ ΑΝΤΕ ΚΟΥΝΗΣΤΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΗΣΥΧΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΑΛΑΔΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΗ ΜΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΡΙΟΥ.
ΡΕ ΟΥΣΤΤΤΤΤΤ!!

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ ΤΙΤΛΟ ΕΒΑΛΕΣ ΧΑΡΗ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ: Όταν το προσωπικό συμφέρον συνυπάρχει αρμονικά με τον τυχοδιωκτισμό!