Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΨΗ: Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Είναι κοινός τόπος ότι η ΝΔ στις ευρωεκλογές υπέστη ήττα και μάλιστα μεγάλη. Η διαφορά των 4,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ συνιστά την έναρξη μιας μεγάλης συζήτησης στο εσωτερικό της παράταξης ώστε να επιδιώξει την ανάκαμψη και να οδηγήσει τη χώρα στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η θεαματική υποχώρηση της ΝΔ από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2007 δείχνει ότι οι πολίτες που την είχαν εμπιστευτεί τότε, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών το έκανε με προβληματισμό, με βαριά καρδιά λόγω της πλημμελούς πολιτικής και των αποτελεσμάτων της πρώτης διακυβέρνησης αλλά και για τα αρκετά σκάνδαλα που έλαβαν χώρα και αποδόμησαν το βασικό πλεονέκτημα της ΝΔ και το οποίο ομιλούσε για διαφάνεια, εντιμότητα στη διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.
Η ΝΔ έχασε και το διαπιστώνουν πολλά στελέχη της, είναι κοινός τόπος. Ποιος κέρδισε;
Κατά την άποψή μου νικητής των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ αφού πέτυχε μια μεγάλη διαφορά με τον βασικό του αντίπαλο. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν να νικήσει έστω και με μια ψήφο διαφορά. Ανέδειξε τα σκάνδαλα σε πρώτα ζητήματα στην προεκλογική περίοδο και του βγήκε ο σχεδιασμός. Εξ άλλου, "πλήρωσε" τη ΝΔ με το ίδιο νόμισμα μιας όλοι θυμόμαστε ότι όλη η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ προ του 2004 στην σκανδαλολογία βασίζονταν.
Το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε, μετά από μακρά περίοδο αμφισβήτησης, την κυριαρχία του στην κεντροαριστερά. Η αναγωγή των εκλογικών ποσοστών της 7ης Ιουνίου σε κατανομή εδρών του δίνει 143 βουλευτές και πλέον επιδιώκει την οριακή αύξηση των ποσοστών του για να αποκτήσει την αυτοδυναμία αλλά ρίχνει και γέφυρες συνεργασίας τόσο στον ΣΥΝ όσο και στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που για λόγους που καμιά σχέση δεν θα έχουν με την οικονομική κρίση ή άλλη σοβαρή αιτία θα δούμε τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει εκλογές γιατί θα επιλέξει να πετύχει μια αξιοπρεπή ήττα παρά να διαχειριστεί μια συντριβή μετά από έξι μήνες, τον Μάρτιο του 2010.
Τουτέστιν, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ανοίγει τα σενάρια για εκλογές των Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αφού βέβαια ο Καραμανλής κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις (ανασχηματισμός, προσλήψεις κλπ).
Χ Μόχλας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ.. ΤΙ ΕΓΙΝΕ? ΧΑΣΑΤΕ ΤΗ ΛΑΛΙΑ ΣΑΣ? ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΛΑΛΙΣΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ?

Xronika είπε...

O εκπρόσωπος τύπου είναι εδώ και συνεχίζει να είναι λαλίστατος και με άποψη. Ο Παν. Χατζησάββας είχε στείλει εδώ και τρεις μέρες το άρθρο του, που είχε δημοσιευτεί σε πολλά σάιτ και εφημερίδες της Βέροιας και σήμερα το έκανε κι εγώ ανάρτηση.
Ως εκ τούτου μην τον ψέγεις ότι κρύβεται. Διάβασε την άποψή του και σχολίασε επ αυτού. Όχι μικρότητες.
Χ Μόχλας