Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΟΥΣ

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Μεσαλάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για μια μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί:
Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 στο κέντρο της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που θα περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων της Άνοιξης και του Θέρους.
Στη περιοχή του Ρουμλουκιού ήτανε πάρα πολλά τα έθιμα αυτής της περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έθιμο του Κλήδονα που άρχιζε την παραμονή της γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου στις 23 Ιουνίου και συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας 12 έως 16 ετών. Άλλο έθιμο είναι η «ντουντουλίνα» που πραγματοποιούνταν περιοδικά και μόνο στις χρονιές που παρατηρούνταν παρατεταμένη ξηρασία με κύριο σκοπό την επίκληση της βροχής. Έθιμο επίσης σχεδόν ξεχασμένο που θα αναβιώσει είναι το «γκιουρέσι» δηλαδή αγώνες παραδοσιακής πάλης που διοργανώνονταν στα μεγάλα πανηγύρια του Ρουμλουκιώτικου κάμπου.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 21:00 και σε όλη τη διάρκειά οι ζουρνάδες και τα νταούλια του μοναδικού Θωμά Πάτμου θα συνοδεύουν τα δρώμενα.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλεξάνδρειας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Σχοινά του Νεοχωρίου και της Καψόχωρας.
Πάνω από 100 χορευτές υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Σαμαρά θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό σ’ αυτή την παράσταση έτσι ώστε να μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στη μνήμη αυτών που θα την παρακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: