Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ* Συνοριοφύλακες ελέγχουν Αλβανούς στην Κορυφή και μετά στον εισαγγελέα...

Χτες το απόγευμα, κατά τις επτά θα ήταν γιατί πήγαινα στην εκδήλωση όπου θα ομιλούσε ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης, έγινα αυτόπτης μάρτυρας μιας αδικαιολόγητης σκηνής που έλαβε χώρα στην πλατεία της Κορυφής με πρωταγωνιστές τέσσερις συνοριοφύλακες και δυο πολίτες αλβανικής καταγωγής και μόνιμους κατοίκους του χωριού.
Δεν ήμουνα στο επεισόδιο εξ αρχής ώστε να έχω ιδίαν άποψη ολοκληρωμένη πλην όμως εκεί ήταν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, ο δημοτικός σύμβουλος Πλατέος Βας. Φιλιππόπουλος που είδαν το σκηνικό και με ενημέρωσαν σχετικά.
Οι δυο πολίτες είναι όπως είπα κάτοικοι Κορυφής εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια, με σπίτι, οικογένεια, δουλειά. Δούλευαν και όταν τελειώσανε ήπιαν μπίρες όπως όλος ο κόσμος στο καφενείο του χωριού.
Οι συνοριοφύλακες περνούσαν από την πλατεία, τους είδαν που κάθονταν στο καφενείο και είπαν στα πλαίσια της δουλειάς τους να κάνουν έναν έλεγχο.
Οι δυο αλλοδαποί, καθ΄ όλα νόμιμοι αφού σχολίασαν τον έλεγχο στα καλά του καθουμένου, επέδειξαν τα χαρτιά τους που και οι φύλακες της νομιμότητας τα βρήκαν εντάξει.
Ωστόσο, επιδείχτηκε μια έντονη επιμονή εκ μέρους των συνοριοφυλάκων να τους προσαγάγουν στο ΑΤ Πλατέος ώστε να τους γίνει νέα εξακρίβωση λες και η παλιά δεν αρκούσε ούτε και οι διαβεβαιώσεις των κατοίκων που παρακολουθούσαν την όλη φάση.
Αγανάκτησαν οι δυο αλλοδαποί λέγοντας ότι αυτή η συμπεριφορά εις βάρος τους έχει άλλα κίνητρα, ρατσιστικά. Οι συνοριοφύλακες απαντούσαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι απλώς εφαρμόζουν τον νόμο.
Μπήκαν οι αλλοδαποί στο περιπολικό με την θέλησή τους και πήγαν στο ΑΤ Πλατέος. Ο ένας εκ των αλλοδαπών έλεγε «βάλτε μου χειροπέδες και πάτε με». Η απάντηση που πήρε ήταν «αν σε βάλω χειροπέδες τότε θα αναγκαστώ να ασκήσω δίωξη ενώ τώρα θα γίνει μια απλή εξακρίβωση».
Αποχώρησα για τη δουλειά που είχα και στο μυαλό μου είχα την σκέψη ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα στο ΑΤ Πλατέος αφού τίποτα το ιδιαίτερο δεν είχε γίνει και ότι κακώς τέσσερις υπάλληλοι του κράτους και δυο οχήματα σπατάλησαν τόση ώρα..
Έλα ντε όμως που άλλη άποψη είχαν οι φύλακες του νόμου. Όταν μετά από ώρες, γύρω στις 10 το βράδυ πήγα στο Πλατύ για να δω τι γινόταν με την δημοτική συνέλευση του Πασόκ που είχε ολοκληρωθεί, διαπίστωσα με έκπληξη ότι οι δυο αλλοδαποί ήταν ακόμη στο τμήμα μαζί με τους συνοριοφύλακες.
Έμαθα εκ σήμερα ότι οι δυο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα αφού πρώτα σχηματίστηκε δικογραφία.
Τι να πει κανείς για όλα αυτά. Εγώ μπορώ να ερμηνεύσω την συμπεριφορά τόσο των συνοριοφυλάκων όσο και των αλλοδαπών. Οι πρώτοι θέλησαν να δείξουν επαγγελματική συμπεριφορά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους αστυνομικούς που στη Σίνδο εκτέθηκαν. Έκαναν τη δουλειά τους αγνοώντας το αυτονόητο, το πασιφανές: Οι δυο πολίτες ήταν νομιμότατοι, το διαπίστωσαν στον έλεγχο των χαρτιών τους στην πλατεία της Κορυφής, το άκουσαν πολλές φορές από τους κατοίκους του χωριού.
Οι δυο αλλοδαποί αντέδρασαν έντονα γιατί θεώρησαν ότι η επιμονή των οργάνων οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ξένοι που δεν τους έχει ο νόμος εμπιστοσύνη και πρέπει να υποστεί μια ταλαιπωρίας μετά από μια κουραστική μέρα λόγω δουλειάς, στην ώρα της χαλάρωσης.
Σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρόκειται να ισοπεδώσω τους Συνοριοφύλακες λέγοντας ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, απεναντίας. Όμως σε όλους τους χώρους υπάρχουν ατέλειες κα πρέπει να διορθωθούν. Κρίμα όμως να εξαντλείται η ζωτικότητα του σώματος αυτού σε τέτοιου είδους επεισόδια. Ζημιά στην εικόνα τους κάνουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: