Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Σχεδόν ταυτόχρονα με τον δήμαρχο Πλατέος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που προκλήθηκε από τις βροχοπτώσεις που έλαβαν χώρα προ δεκαημέρου στην περιοχή του δήμο Πλατέος και προκάλεσαν ανεπανόρθωτη καταστροφή..
Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέκο Κοντό με θέμα: «Καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές». Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 7, 8 και 9 Μαΐου κατέστρεψαν ολοσχερώς τις βαμβακοφυτείες των παραγωγών του νομού μας. Η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη και διαρκής ώστε, μέχρι και τις 20 Μαΐου, χιλιάδες στρέμματα που είχαν σπαρθεί με βαμβάκι να μοιάζουν με λιμνοθάλασσα, λόγω της υπερχείλισης των στραγγιστικών τάφρων! Φυσικά, το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης καταστροφή των βαμβακοφυτειών. Όμως, ταυτόχρονα, εμπόδισε τους παραγωγούς να προβούν στις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες για την έγκαιρη επανασπορά των κατεστραμμένων φυτειών! Οι παραγωγοί υποχρεώθηκαν να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα προετοιμασίας, σποράς και ζιζανιοκτονίας και, μάλιστα, έχοντας βέβαιη την οψίμηση της παραγωγής και την μείωση των στρεμματικών αποδόσεων! Αξίζει να τονίσουμε ότι, για πολλούς αγρότες του νομού μας οι βαμβακοφυτείες αποτελούν την μοναδική πηγή εισοδήματος τους. Δεδομένου ότι, το αγροτικό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται και οι τιμές των αγροτικών εφοδίων έχουν καταστεί υπερβολικά υψηλές, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να προβούν σε καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων! Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός:
· Προτίθεται να μεριμνήσει ώστε οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να προβούν άμεσα σε καταγραφή των ζημιών και οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις αγροτικές τους δραστηριότητες σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για αυτούς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: