Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ. ¨"ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΕΝΩΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ"

Καλή είναι η δοικητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η πολιτεία αλλά ο δήμος Πλατέος δε φαίνεται να συμφωνεί μ΄ αυτή αφού τόσο ο δήμαρχος όσο και οι άλλοι ομιλητές είπαν ότι αφενός πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο που θα γίνει αυτή και αυτό πρέπει να το κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα. Επίσης τόνισαν ότι χρειάζεται συνολικότερη μεταρρύθμιση το κράτος και να δοθούν στους ΟΤΑ εκτός των αρμοδιοτήτων και οι αντίστοιχοι πόροι.
«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια διοικητική μεταρρύθμιση ούτε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης» σημείωσε ο δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει και το κράτος με τις δομές του κι όχι μόνο εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους». Όσον αφορά το μέλλον του δήμου Πλατέος ο κ. Δημητριάδης ήταν σαφής: «Ο δήμος Πλατέος έχει όλες τις προϋποθέσεις να σταθεί και μόνος του. Έχει όλες τις προϋποθέσεις».
Ο αντιδήμαρχος Σ. Ανδρονίδης είπε ότι «Τα μεγάλα σχήματα έχουν αποτύχει. Δημιουργούνται πολλοί οικισμοί με διαφορετικά προβλήματα. Ο δήμος Πλατέος είναι ισχυρός δήμος και καλύτερα να παραμείνει έτσι».
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χατζηπαντελής που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε (για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ) τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Η πρόκληση μιας νέας Μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Χατζηπαντελής σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένα κοινό μοντέλο που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε δήμο διότι οι ΟΤΑ είναι διαφορετικοί (άλλοι είναι αγροτικοί, άλλοι αστικοί άλλοι νησιωτικοί κλπ). Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντελή οι δήμοι θα πρέπει να έχουν επιτελικό ρόλο, να πλησιάζουν την κοινωνία και να συζητούν με τους πολίτες για να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: