Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ SKAI: 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά / Στο 1,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ / Υποχωρεί η συμμορία

Σε ακόμα μια δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και μάλιστα με 7,5 μονάδες διαφορά γεγονός που δείχνει ότι η διαφορά όσο περνάει ο χρόνος διευρύνεται υπέρ του. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, η έρευνα φανερώνει μια κοινωνία «διχασμένη» αναφορικά με την προεδρική εκλογή και....
απαισιόδοξη για το μέλλον της χώρας. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση συρρικνώνεται διαρκώς, τη στιγμή που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει υποχώρηση της Αθήνας στις πιέσεις της τρόικα και επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 27,5%, η ΝΔ ακολουθεί με 20%, ενώ η αναποφάσιστη ψήφος βρίσκεται σταθερά στο 17%. Τα αποτελέσματα είναι αμετάβλητα σε σχέση με την έρευνα Οκτωβρίου.

Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, με την ΧΑ να έχει βραχεία κεφαλή με 6,5% έναντι 6% του Ποταμιού. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% ενώ Ελιά (3,5%) και Ανεξάρτητοι Έλληνες (3%) βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Εκτός κοινοβουλίου μένουν ΔΗΜΑΡ (1%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,5%).

Θολό τοπίο για την προεδρική εκλογή
Στο μέτωπο της προεδρικής εκλογής, οι πολίτες εμφανίζονται απόλυτα «διχασμένοι», με το 46% να απαντά πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι «η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα», ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό κρίνει πως θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Ανεξαρτήτως προτίμησης, το 47% πιστεύει πως κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ενώ μόλις το 42,5% προβλέπει πως η παρούσα Βουλή θα βρει το πρόσωπο που θα κερδίσει τη στήριξη 180 εδρών.
Σημειώνεται πάντως πως το στρατόπεδο που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών κερδίζει σταθερά έδαφος τους τελευταίους μήνες, με δεδομένο ότι στις μετρήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου η πλευρά που επιθυμεί τη διάλυση της παρούσας Βουλής είχε προβάδισμα 8 και 6,5 μονάδων αντίστοιχα.

Όλοι «ηττημένοι» στα μάτια των πολιτών, με φόβο για νέα μέτρα
Η δημοσκόπηση καταδεικνύει εκ νέου την απαισιοδοξία του εκλογικού σώματος όσον αφορά την ικανότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να λύσουν τα προβλήματα του τόπου.
Αναλυτικά, το 65,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί «να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ στον αντίποδα το 25,5% τοποθετείται θετικά. Το τελευταίο τρίμηνο το αρνητικό ποσοστό για την κυβέρνηση είναι σταθερά πάνω από 61%.
Την ίδια στιγμή, το 63% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά», με μόλις το 24% να δηλώνει αισιόδοξο για τις κυβερνητικές ικανότητες της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για την πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες που η αρνητική άποψη για το κυβερνητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά το «φράγμα» του 60%.

Φόβοι και για την οικονομία
Καθαρά αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες και για τις προοπτικές της οικονομίας, με την πλειοψηφία να δηλώνει πως η πορεία της οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο θα είναι «σίγουρα χειρότερη» (34,5%) ή μάλλον χειρότερη (20,5%).
Το χάσμα μεταξύ θετικών και αρνητικών προβλέψεων εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο στις 32,5 μονάδες (55% έναντι 22,5%), μόλις ένα μήνα αφότου είχε πέσει στις 10 μονάδες (38,5% έναντι 28,5% στη μέτρηση Οκτωβρίου).
Το 22,5% γνωμοδοτεί πως η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.

Πολιτικοί αρχηγοί
Η κακή εντύπωση που υπάρχει για τον πολιτικό κόσμο καθρεπτίζεται και στην άποψη που έχουν οι ψηφοφόροι για τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς ούτε ένας δεν έχει περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές, και ούτε ένας δεν έχει ποσοστό δημοτικότητας πάνω από 24%.
Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρό προβάδισμα μιας μονάδας (21%) σε σχέση με τον πρωθυπουργό (20%) στις «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες των πολιτών.
Το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης (24% θετικές και πολύ θετικές γνώμες). Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και έπονται Δημήτρης Κουτσούμπας (16%), Φώτης Κουβέλης (15,5%) και Πάνος Καμμένος (10,5%).

Τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχει Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, με 87% αρνητικές γνώμες και μόλις 4% θετικές, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 76% αρνητικές απόψεις και 8,5% θετικές

Δεν υπάρχουν σχόλια: