Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΝΤΟΜΙΝΟ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ / Η λήξη της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ σταματά μία σειρά από δράσεις απεξάρτησης

Σε έναν μικρό χώρο στη Θεσσαλονίκη με μοναδικό εξοπλισμό ένα δανεικό τηλέφωνο: κάπως έτσι ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια το πρόγραμμα «Streetwork στην πόλη». Με το μεράκι των εργαζομένων τουλάχιστον 1.200 χρήστες ουσιών έλαβαν μέσω του προγράμματος βοήθεια - κάποιοι, μάλιστα, πήραν την απόφαση να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της ....
απεξάρτησης.

Σήμερα, η πόρτα του κέντρου, στην οδό Δαναΐδων 9, θα παραμείνει κλειστή. Η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ έληξε, δημιουργώντας ντόμινο λουκέτων σε δράσεις του ΟΚΑΝΑ σε όλη την Ελλάδα. Οπως για παράδειγμα η χορήγηση υποκατάστατων σε κρατουμένους των φυλακών Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα.


Το κέντρο στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε από τις 8 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα λέει στα «ΝΕΑ» η Γεωργία Καρακωνσταντινίδου - μία από τους πέντε συνολικά εργαζομένους στο πρόγραμμα «Streetwork» της Θεσσαλονίκης που έλαβαν χθες με φαξ το ειδοποιητήριο της απόλυσής τους.
Η ίδια είναι πρώην τοξικομανής - απόφοιτη δημόσιου θεραπευτικού προγράμματος, όπως και άλλοι δύο συνάδελφοί της. «Εχουμε περάσει από τα μονοπάτια των ναρκωτικών, γι' αυτό και κάναμε την επιτυχία του προγράμματος δική μας υπόθεση. Ξέρουμε τη γλώσσα αυτών των ανθρώπων. Γνωρίζουμε πώς να τους προσεγγίσουμε. Κακά τα ψέματα, αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας» τονίζει.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ AIDS. Κρατώντας στο χέρι ένα ειδικό βαλιτσάκι που περιελάμβανε καθαρές σύριγγες, βραστήρα για ηρωίνη, καθαρό ορό, ακόμη και προφυλακτικά, επισκέφθηκαν τις πιάτσες στην Αριστοτέλους και στην Πλατεία Ναυαρίνου. «Το μεγαλύτερο γκέτο όμως είναι στον Δενδροπόταμο» διευκρινίζει. «Πρόθεσή μας ήταν να βάλουμε φρένο στη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών όπως είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα και το AIDS» σημειώνει η κυρία Καρακωνσταντινίδου.

Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον ιό του AIDS που παρατηρείται στους χρήστες τοξικών ουσιών είναι κάτι που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σε διάστημα τριών ετών (2011-2013) έχουν δηλωθεί συνολικά 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.

Η δράση τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ξεκίνησαν δειλά στην αρχή, σύντομα όμως μετατράπηκε σε στέκι, έναν χώρο ανάπαυλας στα γραφεία τους. Από τις 10.30 το πρωί οι χρήστες και οι θεραπευόμενοι του ΟΚΑΝΑ πήγαιναν εκεί για να πιουν καφέ, να φάνε πρωινό και να κουβεντιάσουν. Εκεί διοργανώθηκαν τουρνουά τάβλι, προβολές ταινιών, ακόμη και έκθεση φωτογραφίας τατουάζ, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους χρήστες ότι τα ναρκωτικά σβήνουν τη διάθεση για ζωή.

«Φέραμε χρήστες σε επαφή και πάλι με την οικογένειά τους. Τους παραπέμψαμε σε κοινωνικά ιατρεία ή στους Γιατρούς του Κόσμου επειδή αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τους βοηθήσαμε να βγάλουν αστυνομικές ταυτότητες γιατί τις είχαν χάσει ή είχαν πέσει θύματα κλοπής. Διαπιστώσαμε ότι οι ανάγκες τους είναι αναρίθμητες» καταλήγει η κυρία Καρακωνσταντινίδου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ δηλώνουν αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις πανελλαδικά το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους «η διοίκηση κωφεύει».

Πάγιο αίτημά τους είναι η άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ (πρόκειται για 70 υπαλλήλους πανελλαδικά) με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι ο Οργανισμός ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Αγγελος Αγγελίδης: «Το 2011 απασχολούνταν στον Οργανισμό 600 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά και ενώ οι μονάδες απεξάρτησης έχουν τριπλασιαστεί δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: