Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ανταρσία στην κεντρ. Μακεδονία για προϋπολογισμό: Σε ευθυγράμμιση με την αντικοινωνική πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου και σε αναζήτηση πρόθυμων συνενόχων για την κοινωνική καταστροφή

Ο προτεινόμενος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το 2015 είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» της Ε.Ε. και του Μνημονίου, του προτεινόμενου κρατικού προϋπολογισμού και του Καλλικράτη. Έχει τη σφραγίδα του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των Ο.Τ.Α, πλήρως υποταγμένος στην....
κρατική εποπτεία και κηδεμονία. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στις συνθήκες δομικής καπιταλιστικής κρίσης και Ευρωπαϊκού μνημονίου διαρκείας, σημαίνει εφαρμογή σκληρής νεοσυντηρητικής πολιτικής.
Τρία στοιχεία χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του 2015 που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση.
Το πρώτο είναι πως αντιμετωπίζει βασικές κοινωνικές ανάγκες (εκπαίδευση, υγεία κ.ά) σαν δευτερεύουσες και πολυτέλεια, με ανελέητες περικοπές για τις ανάγκες του τοκογλυφικού χρέους.
Το δεύτερο είναι πως αποτελεί ένα ακόμα κυβερνητικό πραξικόπημα, μιας και συντάχθηκε, καθ΄ υπαγόρευση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», σε σύμπλευση με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η άγρια περικοπή κατά 6,25% που έκανε το Παρατηρητήριο, στο κονδύλι για την κάλυψη δαπανών για τη μεταφορά μαθητών, επιβαρύνοντας δυσβάστακτα την Περιφέρεια. Ένας προϋπολογισμός δηλαδή κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις της ΕΕ και προσαρμοσμένος στην προσπάθεια βίαιης μεταφοράς του κοινωνικού πλούτου στα χέρια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Το τρίτο είναι πως ο προϋπολογισμός αυτός δένει «πισθάγκωνα» την ελπίδα υποχρεώνοντας το λαό να μάθει να ζει στη μιζέρια. Στην πράξη η έγκριση του προϋπολογισμού συνιστά ταυτόχρονα αποδοχή της πιο βάρβαρης πολιτικής, μετατρέποντας τους περιφερειακούς συμβούλους σε συνενόχους στο διαρκές έγκλημα εναντίον του λαού μας.
Εξάλλου πρόκειται για εικονικό προϋπολογισμό, αφού άλλο το σχέδιο του προϋπολογισμού και άλλο το τι τελικά γίνεται στην πράξη, με τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις προϋπολογισμών σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε αυτά τα πλαίσια, η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά ζητά να αποσυρθεί ο προϋπολογισμός προκειμένου να επιστραφεί ο κοινωνικός εκβιασμός που επιχειρεί να επιβάλει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις τοπικές κοινωνίες. Να αποσυρθεί ο προϋπολογισμός που δεν συντάχθηκε με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, αλλά με εντολές του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» και κριτήριο τους τοκογλύφους των τραπεζών και την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Για την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά εξάλλου, ή θα συγκρουστείς με το ασφυκτικό πλαίσιο κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοσίας, ή θα γίνεις χειροκροτητής και γρανάζι της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά παλεύει μαζί με το λαό για:
Προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, της νεολαίας και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους ΟΤΑ των χρωστούμενων πόρων.
Κατάργηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας», ανατροπή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών. Καμιά υποταγή στις ορέξεις αρπαχτικών τύπου Φούχτελ. Ανοιχτή κόντρα με το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., όχι στο ξεπούλημα δημόσιας γης.
Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
Να διαγραφεί το χρέος της κεντρικής Κυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.
Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.
Στην εποχή που όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα ξεδιπλώνει ολομέτωπη επίθεση στο λαό για τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, η περιφέρεια με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και τη πιθανή μη αποδοχή της πρότασης για απόσυρσή του, επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχουμε τονίσει, πως η πλειοψηφία της περιφέρειας εφαρμόζει της επιταγές των μνημονίων σε περιφερειακό επίπεδο και λειτουργεί σαν ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός, χωρίς αντίστοιχη ανταπόδοση σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και είναι σε ευθυγράμμιση με την πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου:
α. Στη φορομπηξία, φόροι παντού και πίεση στους πολίτες για την είσπραξη τους.
β. Στη μείωση των κρατικών ενισχύσεων και φόρτωμα με νέα δάνεια, που θα κληθούμε να πληρώσουμε με θυσίες και περικοπές.
γ. Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
δ. Στην περικοπή των κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών.
ε. Στην ανταποδοτική λειτουργία, ώστε οι κάτοικοι να πληρώνουν τα πάντα.
στ. Στην παραχώρηση των δημόσιων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν.
ζ. Στην παραχώρηση των έργων σε εταιρείες και συμβούλους αμφισβητούμενης χρησιμότητας και αναμφίβολα κακής ποιότητας.
Όλα αυτά σε πλήρη συνέπεια με τη συντηρητική πολιτική, σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των άνεργων, των νέων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.
Με τις θέσεις αυτές και την καταψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά, επιχειρεί να αναδείξει για μια ακόμη φορά, πως η συντριβή του ασφυκτικού πλαισίου του χρέους, της ΕΕ και του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού είναι ο μόνος δρόμος για να ανασάνει η εργαζόμενη πλειοψηφία. Δεν επιδιώκουμε εξάλλου την «ανάπτυξη» του καπιταλιστικού κέρδους, αλλά την ανάπτυξη κοινών αγώνων ρήξης και ανατροπής με στόχο την εργατική – λαϊκή δημοκρατία και την κοινωνική απελευθέρωση. Δεν επιδιώκουμε το καπιταλιστικά εφικτό, αλλά παλεύουμε για το κοινωνικά αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: