Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ουσίες της ινδικής κάνναβης εξαφανίζουν καρκινικούς όγκους

Δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό της ινδικής κάνναβης είχαν εντυπωσιακά καλά αποτελέσματα κατά καρκινικών όγκων, όταν χορηγήθηκαν συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cancer Therapeutics.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Saint George του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Γουάι Λιου, χορήγησαν σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους στον...
εγκέφαλο, τετραϋδροκανναβιδόλη και κανναβιδιόλη, χημικές ουσίες που περιέχονται στην ινδική κάνναβη, είτε μόνες τους, είτε συνδυαστικά με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι δύο ουσίες, συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία, πέτυχαν να «φρενάρουν» ή και ουσιαστικά να εξαφανίσουν τους όγκους στα πειραματόζωα.

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι από τις πιο δύσκολες μορφές της νόσου και αποδεικνύεται ιδιαίτερα θανατηφόρος. Η πρόγνωση των ασθενών για επιβίωση την πενταετία μετά την αρχική διάγνωση είναι περίπου 10%.
«Τα αποτελέσματα είναι υπερβολικά ενθαρρυντικά. Υπήρξε δραστική μείωση στο μέγεθος των όγκων, ενώ σε μερικά πειραματόζωα εξαφανίστηκαν τελείως. Η εξέλιξη αυτή είναι ευοίωνη για τις περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους», σύμφωνα με τον Δρ Λιου.

«Τα οφέλη κάποιων συστατικών του φυτού της ινδικής κάνναβης ήταν ήδη γνωστά, αλλά η δραστική συρρίκνωση του καρκίνου του εγκεφάλου με την ταυτόχρονη χρήση ακτινοβολιών είναι κάτι καινούριο και μπορεί να αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο για ασθενείς σε πολύ σοβαρές καταστάσεις», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Τα θετικά πειραματικά αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει τη βάση για την διενέργεια μιας κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με καρκίνο, όπου θα δοκιμαστεί ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και τετραϋδροκανναβιδόλης και κανναβιδιόλης.
Το φυτό της ινδικής κάνναβης -που περιέχει 85 κανναβινοειδή- είναι γνωστό για τις ιατρικές ιδιότητές του και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: