Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

To Σχέδιο Β΄, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Συμπόρευση / Το "μαγαζάκι" ή μαζί χωρίς μικρομεγαλισμούς;

Αρνητική θέση παίρνει το ΣΧΕΔΙΟ Β΄ με μια λιτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου αναφορικά με την πιθανότητα συμπόρευσης με τις δυνάμεις τις αντικαπιταλιστικής αριστεράς που συνιστούν το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σχέδιο Β΄ θεωρεί ότι η προσπάθεια της συμπόρευσης τορπιλίστηκε από το ΝΑΡ και το κατηγορεί ευθέως.

Πρέπει να σημειώσω δυο σκέψεις αναφορικά με την συμπόρευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το ΣΧΕΔΙΟ Β΄.

Όσον αφορά γενικώς την συμπόρευση θα ήταν αφελής να...
πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει αρνητική θέση εξ αρχής. Η συμπόρευση είναι ζητούμενο για την αντικαπιταλιστική αριστερά και για όλες τις δυνάμεις μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό είναι δεδομένο και εξ άλλου αυτό αποδεικνύεται στην πράξη τόσα χρόνια που έχει στηθεί και λειτουργεί το μέτωπο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν υφίσταται και λειτουργεί στη βάση ψηφισμένων κειμένων από τις δυο συνδιασκέψεις και που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μεταβληθούν, τουλάχιστον οι βασικοί, οι θεμελιώδεις άξονες, από κανέναν παρά μόνο από τα μέλη του μετώπου σε μια νέα συνδιάσκεψη.

Το Σχέδιο Β΄, και με βάση τα όσα έχουν δημοσιευτεί, ζητούσε αφενός να «διολισθήσει» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να γίνει κάτι πιο αριστερό από τον ΣΥΡΙΖΑ αφαιρώντας από την κοινή προγραμματική πρόταση την αποχώρηση από την ΕΕ περιοριζόμενη στην έξοδο από το ευρώ και την μη αναγνώριση των συμβάσεων του Μνημονίου. Είναι προφανές ότι αν συμφωνούσε θα έπαυε να είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά κάτι άλλο.

Από την άλλη, έχω να παρατηρήσω ότι το κίνημα δεν χρειάζεται έναν νέο, αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον είχε «ονειρευτεί» ο Αλαβάνος και δεν του βγήκε με την επιλογή Τσίπρα. Το εργατικό κίνημα χρειάζεται έναν επαναστατικό κομμουνιστικό πόλο αξιόπιστο που θα παλεύει όλο το προγραμματικό πακέτο και δεν θα κάνει εκπτώσεις στη λογική της εκλογιμότητας προσελκύοντας επώνυμους και προσωπικότητες που έχουν την διαδρομή τους αλλά δεν είναι το κέντρο του …κόσμου.

Τέλος, αν το Σχέδιο Β΄ θέλει να συμβάλει στην αντικαπιταλιστική πορεία της δικής μας αριστεράς δεν έχει παρά να συμπορευτεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντός του μετώπου, όπως κάνουν όλες οι οργανώσεις που την συγκροτούν καθώς και οι ανένταχτοι. Το ίδιο ισχύει και για άλλες οργανώσεις που «διστάζουν» να πάρουν μέρος στο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προφασιζόμενες διαφορές που εν τοις πράγμασι έχουν και οι οργανώσεις που βρίσκονται εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Βέβαια, υπάρχει και ο δρόμος να κρατήσει ο καθείς το «μαγαζί» του και να σεχταρίζει αδιάκοπα. Τότε είναι βέβαιο ότι θα πληγώνει το δέντρο της αριστεράς, της δικής μας αριστεράς.

Η ανακοίνωση του Σχεδίου Β΄είναι:

Δήλωση του Γραφείου Τύπου του Σχεδίου Β.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετάσχουμε σε μια αστυνομικού χαρακτήρα συζήτηση που προκάλεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ιδιαίτερα η συνιστώσα της ΝΑΡ, που προκαλεί μόνο ένα νοσηρό κλίμα.
Όσες και όσοι έχουν παρακολουθήσει τις συνεννοήσεις, όσες και όσοι μπορούν να κατανοήσουν ποιοι έκαναν μεγάλες υποχωρήσεις στις θέσεις τους και ποιών ύφος και αντιλήψεις εμπεριέχουν κυρίως τα κοινά κείμενα, μπορούν να κρίνουν και ποιος έχει την ευθύνη.


Το Σχέδιο Β δεν θα συμπράξει ώστε να γίνει η αριστερά "το δέντρο που πληγώνουμε". Κι αυτό γιατί βιώνουμε την προσδοκία και τη λαχτάρα των περισσοτέρων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και του Σχεδίου Β, όπως ακόμα και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, για την κοινή δράση της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: