Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Γιάννης Κούτρας: Να σώσουμε το νερό με απεργία

Γ. Κούτρας, περιφερειακός
σύμβουλος κεντρ. Μακεδονίας
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι μια εξέλιξη που ανοίγει με μαζικούς όρους τη συζήτηση ενάντια στο ξεπούλημα του νερού της πόλης. Η απόφαση αυτή ήρθε την ίδια μέρα που έληξε η πρώτη φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, αυτή που αφορούσε την πρόσκληση...

ενδιαφέροντος.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι μια από τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο τελευταίο μνημόνιο και αποτελεί ένα τεράστιο έγκλημα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας. Θα σημάνει πολλαπλασιασμό της τιμής του νερού με πιθανή συνέπεια τη διακοπή του σε όποιον δεν μπορεί να το πληρώσει, αλλά και εξάντληση των υδάτινων αποθεμάτων, κακή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αύξηση των απωλειών νερού και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του περιβάλλοντος. Ήδη η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όπου επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση του νερού τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση βρήκε πλατιά απήχηση. Στην «κίνηση πολιτών και φορέων SOSτε το νερό» συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα συνδικάτων, κομμάτων, αυτοδιοικητικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών που διεκδικούν να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανοίγει τη δυνατότητα για μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

Καινοτομία

Όμως, η διενέργεια δημοψηφίσματος για μεγάλα τοπικά ζητήματα είναι μια καινοτομία του Καλλικράτη που στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη πουθενά. Στην περίπτωση της ΕΥΑΘ έχει να ξεπεράσει μια σειρά από σκοπέλους όπως ότι απαιτείται να ψηφιστεί ρυθμιστικό προεδρικό διάταγμα, η ΕΥΑΘ υδροδοτεί και άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα πρέπει να κάνουν αντίστοιχα δημοψηφίσματα, δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς ποιο θα είναι το ερώτημα προς τους πολίτες αλλά και το ότι για να θεωρηθεί έγκυρο θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από τους μισούς εγγεγραμμένους δημότες. Τέλος δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα επικαλούμενη λόγους «εθνικής πολιτικής». Για όλους αυτούς τους λόγους θα ήταν λάθος να περιμένουμε λύση από το δημοψήφισμα και να μην προχωρήσουμε σε απεργίες άμεσα.

Η μάχη ενάντια στο ξεπούλημα του νερού είναι κομμάτι της μάχης που δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια η εργατική τάξη της χώρας ενάντια στις επιθέσεις της τρόικας και του κεφαλαίου. Αυτός που έχει τη δύναμη να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση είναι η εργατική τάξη με τους αγώνες της. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, μαζί με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ (ΟΛΘ, ΔΕΗ κλπ) αλλά και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στους δήμους μπορούν να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις είτε αφορούν το νερό, το ρεύμα, το λιμάνι, είτε τα νοσοκομεία και την αποκομιδή των σκουπιδιών (στην οποία ο Μπουτάρης πρωτοστατεί).

Μια μεγάλη κοινή απεργία όλων αυτών των εργαζόμενων μπορεί να σταματήσει μια και καλή κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και έχει πολλαπλάσια δύναμη από κάθε δημοψήφισμα. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ έχουν ματαιώσει μέχρι τώρα όλες τις προηγούμενες απόπειρες ιδιωτικοποίησης. Τώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει για μία ακόμη φορά το μέτωπο αυτό, χρειάζεται να πάρει συντονισμένη πανεργατική απάντηση.

Οι σύντροφοι της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και τα μέλη του Σ.Ε.Κ. κάνουν την προσπάθεια να οργανώσουν την αντίσταση και το συντονισμό ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ σε κάθε εργατικό χώρο της πόλης και έδωσαν από την πρώτη στιγμή, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το παρών στο κάλεσμα του σωματείου της ΕΥΑΘ και στο συντονιστικό των φορέων. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μια πρόκληση για όλη την αριστερά και την εργατική τάξη καθώς ανοίγουν τη δυνατότητα για μια πλατειά και αιχμηρή καμπάνια που μπορεί ξεδιπλώσει έναν νικηφόρο αγώνα που θα σταματήσει μια και καλή τα σχέδια της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: