Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΝΑΟΥΣΑ - Ενωμένη η Αριστερά "έκλεισε" το δρόμο στους Συμμορίτες- Το σόου των ναζιστών δεν έγινε

Σήμερα το πρωί στη Νάουσα αποδείχτηκε το αυτονόητο. Ότι όταν η Αριστερά είναι ενωμένη μπορεί να βάλει φρένο στη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Δεκάδες αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην...
πόλη, χωρίς κοινό συντονισμό και σχέδιο ενώθηκαν υπό το βάρος της συγκυρίας και κατάφεραν να εμποδίσουν το σόου που είχε ετοιμάσει η Συμμορία της ΧΑ.

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) της Νάουσας, του ΣΥΡΙΖΑ με την βουλευτίνα Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων ανένταχτων βρέθηκαν από το πρωί αντιμέτωποι με τους συμμορίτες τραμπούκους στην γέφυρα στους Στουμπάνους, δίπλα στο χώρο Θυσίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει προστατευτική αλυσίδα για τους συμμορίτες και ορισμένοι αστυνομικοί υπάλληλοι δε δίσταζαν να χαριεντίζονται μαζί τους.


Προσθήκη λεζάντας
Η αντιπαράθεση των αντιφασιστών με τους απογόνους των ταγματασφαλιτών και των Χιτών ήταν συνεχής και έντονη. Τα συνθήματα των αντιφασιστών ήταν συγκεκριμένα. "Έξω οι φασίστες από τη Νάουσα", "Αλήτες, προδότες, χρυσαυγίτες", "

Ενώ οι αντιφασίστες ενωμένοι πάνω στη γέφυρα έδιναν τη μάχη τους οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής τρόικα και ο δήμαρχος της πόλης ήταν στο χώρο της Θυσίας και χαριεντιζόμενοι μεταξύ τους αδιαφορούσαν για τους φασίστες που σε απόσταση αναπνοής από αυτούς τους έβριζαν και τους λοιδωρούσαν. Η ευθύνη του δημάρχου της Νάουσας Τ. Καραμπατσού είναι μεγάλη και δεδομένη. Ως ηγέτης της πόλης θα έπρεπε να απαιτήσει από την Αστυνομία να διώξει τους συμμορίτες ναζιστές από την πόλη του, να μην μολύνουν το χώρο Θυσίας, να αφήσουν να διεξαχθεί η τελετή μνήμης χωρίς παρατράγουδα.
Όμως, ο Καραμπατσός, ο δήμαρχος Νάουσας προτίμησε να ακολουθήσει την πεπατημένη, την αστική νομιμότητα, να βγάλει την ουρά του και την προσωπική πολιτική ευθύνη από το κάδρο λέγοντας ότι ο λαός θα πρέπει να βγάλει εκτός Βουλής την Συμμορία. Όπως ο Πόντιος Πιλάτος δηλαδή που έγινε παρατηρητής του εγκλήματος.

Στην γέφυρα η αντιπαράθεση των αντιφασιστών έδωσε το μήνυμα στους συμμορίτες αλλά και στους αστυνομικούς της αστυνομικής διεύθυνσης Ημαθίας που έχοντας επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή είχαν κάνει έναν κλοιό και τους προστάτευαν. Τι κι αν κράταγαν στυλιάρια στα χέρια τους που αν τα είχαν οι αντιφασίστες θα τους είχαν "δέσει" εξ αρχής. Επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά οι "ιδιαίτερες" σχέσεις της αστυνομίας με τους ναζιστές.
Οι σχέσεις αυτές όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, το επισήμανε πολλές φορές στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και τόνισε ότι θα υποβάλλει μήνυση σε συγκεκριμένους τραμπούκους της συμμορίας που έβριζαν την Αριστερά και έψεξε την ΕΛΑΣ γιατί δεν προχώρησε σε καμιά σύλληψη συμμορίτη.

Οι συμμορίτες αποκλείστηκαν από την τελετή και δεν τους επετράπη να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο. Ο δήμαρχος βρήκε έναν "τεχνικό" τρόπο ώστε να τους αποκλείσει. Τα κόμματα της Βουλής εκπροσωπήθηκαν από το στεφάνι του προέδρου του σώματος που κατατάθηκε από τον βουλευτή Λαζ. Τσαβδαρίδη. Βέβαια, κανείς δεν ρώτησε τα κόμματα αν ήθελαν να εκπροσωπηθούν. Όμως, αυτό το τρυκ έλυσε τα χέρια του Καραμπατσού που δεν ήθελε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της Χαραλαμπίδου και το ΕΚ Νάουσας έριξαν το στεφάνι τους στην Αράπιτσα από τη γέφυρα αφού δεν πήγαν στο χώρο που διεξάχθηκε η τελετή.
Οι συμμορίτες κατέθεσαν στεφάνι με την γνωστή γελοία διάταξή τους μιμούμενοι ότι είναι στρατιωτικό άγημα όταν έφυγαν όλοι από το χώρο της Θυσίας. Μόνοι τους και αφιονισμένοι.

Η δεύτερη πράξη της αντιπαράθεσης δόθηκε στο χώρο της παρέλασης, έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Νάουσας. Οι συμμορίτες συνοδεύομενοι από τους αστυνομικούς πήραν θέση στο τέλος της παρέλασης ώστε να κάνουν την δική τους παρέλαση μόλις ολοκληρώνονταν η μαθητική και η στρατιωτική παρέλαση. Ωστόσο, η αντίδραση των αντιφασιστών ακύρωσε τα σχέδιά τους. Η δύναμη του ΕΚ Νάουσας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων πολιτών μπήκε κάθετα στο δρόμο και με τη βοήθεια κιγκλιδωμάτων έφτιαξε ένα ανθρώπινο τοίχος.

Η αστυνομία για ακόμα μια φορά επιχείρησε να τους διευκολύνει. Επιχείρησε να ανοίξει δρόμο και να τους περάσει δίπλα από τους αντιφασίστες αγνοώντας ότι έχει να κάνει με εισβολείς, συμμορίτες οπλισμένους με στυλιάρια που "γυαλίζει" το μάτι τους. Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση όμως των αντιφασιστών αποτρέπει το σχεδιασμό. Οδηγεί σε αναθεώρηση της απόφασης και τελικά αναγκάζει τους φασίστες να πάρουν το δρόμο της επιστροφής από το δρόμο που είχαν έρθει. Έχοντας επικεφαλής τον βουλευτή τους πήγαν στο χώρο του πάρκιγκ του Νοσοκομείου όπου είχαν τα αυτοκίνητά τους και αναχώρησαν.

Η σημερινή μέρα θα πρέπει να αξιολογηθεί από το σύνολο της Αριστεράς και του Κινήματος κατά του φασισμού. Οι εισαγόμενοι φασίστες από την Κρύα Βρύση, τα Γιαννιτσά, το Αγγελοχώρι, την Θεσσαλονίκη και τη Βέροια (δυο- τρεις) πήραν ένα μάθημα. Ενωμένοι οι αριστεροί αντιφασίστες έφραξαν το δρόμο στους συμμορίτες. Κατάφεραν αυτή τη σημειολογικής σημασίας νίκη έστω κι αν δεν προηγήθηκε κανένας συντονισμός, έστω κι αν οι οπαδοί και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Νάουσας απείχαν χαρακτηριστικά και άφησαν εκτεθειμένη την βουλευτίνα τους η οποία συνοδεύτηκε μόνο από τρεις τέσσερις ΣΥΡΙΖΑιους της Νάουσας. ΄

Όμως, η σημερινή εμπειρία είναι οδηγός για το μέλλον. Παρά τις αγκυλώσεις ηγετικών στελεχών, παρά τα τεχνητά σύνορα που υπάρχουν στο Κίνημα, παρά την καχυποψία που υπάρχει στην Αριστερά εδώ και χρόνια αποδείχτηκε ότι όταν η λαϊκή βάση θέλει την κοινή δράση και το απαιτεί η συγκυρία τότε μπορούν να γίνουν θαύματα. Ας το συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: