Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Σε κατάσταση διάλυσης το ΠΑΣΟΚ- Τι κάνουν σήμερα οι τέως βουλευτές

Οι υποψήφιοι  στις πρόσφατες εκλογές
Μετά από τρεις μήνες και την απότομη προσγείωση του ΠΑΣΟΚ σε πρωτόγνωρα ποσοστά το κλίμα στο πάλαιποτέ κραταιό κόμμα τόσο στην επικράτεια όσο και στην Ημαθία είναι τραγικό.


Διαλυτικές τάσεις επικρατούν και όσοι ακόμα επιμένουν να δηλώνουν ΠΑΣΟΚ ψάχνονται και...
 ψάχνουν τρόπους να κάνουν την περιβόητη ανασυγκρότηση που εξήγγειλε ο Βενιζέλος αλλά δε βρίσκουν τρόπους να την υλοποιήσουν.

Στην Ημαθία εκτός των δυο δημάρχων που εξελέγησαν με το χρίσμα του κόμματος δεν υπάρχει άλλος “αξιωματούχος” που να μπορεί να δώσει ένα...
 στίγμα υπέρ του υπό διάλυση κόμματος. Κι αυτοί όμως αποφεύγουν να αναφέρουν την κομματική τους ταυτότητα γιατί πλέον είναι κόκκινο πανί για τους εξαθλιωμένους συμπολίτες τους οι οποίοι καταλογίζουν στο ΠΑΣΟΚ όλη την ευθύνη για τα όσα σήμερα βιώνουν.

Όλοι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν κάνει όνομα και καριέρα εν ονόματι του ΠΑΣΟΚ και βολεύτηκαν, απέκτησαν κρατικές θέσεις, εξουσίες και περιουσίες έχουν κρυφτεί σαν τα ποντίκια θέλοντας να προφυλαχτούν από τις κοινωνικές αντιδράσεις αφενός και από την εφορία βεβαίως βεβαίως που τώρα τελευταία αρχίζει και ψάχνει γενικώς.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που είναι κατ΄ όνομα στελέχη και που επιμένουν να δηλώνουν στελέχη σε ένα ανύπαρκτο κόμμα. Πρόκειται για γραφικές περιπτώσεις που δεν αξίζει καν να αναφερθούμε.

Επίσης, όλοι είδαμε την απόπειρα ορισμένων γνωστών και μη εξερεταίων του ΠΑΣΟΚ  Ημαθίας να βγάλουν μπροστά τα παιδιά τους στην περιβόητη "ανασυγκρότηση" αλλά πήγε άπατη κι αυτή η προσπάθεια.

Ο γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας Στ. Παπαστεργίου είναι εξαφανισμένος, η ΝΕ ως σώμα ανύπαρκτη και στην ουσία διαλυμένη εδώ και χρόνια, οργανώσεις σφραγίδες, γραφεία όπου ακόμα υπάρχουν είναι κλειστά και σε περιπτώσεις όπως στην Αλεξάνδρεια έβαλαν λουκέτο.

Άφησα για το τέλος τους βουλευτές της τελευταίας περιόδου και που σήκωσαν το βάρος της ψήφισης των Μνημονίων. Σήμερα και οι τρεις είναι κυριολεκτικά “αόρατοι” από τα κοινά.

Πιο συγκεκριμένα. Ο Τάσος Σιδηρόπουλος, βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ από το 2004 ως το 2012 ήταν μια έντιμη παρουσία στην πολιτική. Έκανε λάθη και θα περίμενε κανείς απ΄ αυτόν να ορθώσει πολιτικό ανάστημα στην κρίσιμη στιγμή των Μνημονίων και να τα καταψηφίσει εκφράζοντας την καθολική άρνηση των Ημαθιωτών. Έπρεπε να διαβλέψει την καταιγίδα που έρχονταν αλλά προτίμησε να εισπράξει το προσωπικό πολιτικό κόστος παρά να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.

Σήμερα, ο Τ. Σιδηρόπουλος επανήλθε στη δουλειά του και ως γεωπόνος και έμπορος γεωργικών φαρμάκων προσπαθεί εν μέσω κρίσης και στον αγροτικό τομέα να καλύψει την οικονομική χασούρα που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκε με την πολιτική. Παράλληλα, διατηρεί το γραφείο του στη Βέροια, βλέπει πολιτικούς του φίλους και ενίοτε επισκέπτεται περιοχές της Ημαθίας και συναντάται με ομάδες πολιτών θέλοντας αφενός να διατηρήσει τις επαφές του με τους ανθρώπους που τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και να διαπιστώσει ο ίδιος πλέον τα λάθη του όπως του τα αναφέρουν οι συμπολίτες του.

Εκτιμώ ότι ο Σιδηρόπουλος δεν τελείωσε πολιτικά και εντός των επόμενων χρόνων θα τον ξαναβρούμε στα κοινά. Δεν μπορώ να προσδιορίσω όμως από ποια θέση θα θελήσει να ασχοληθεί μ΄ αυτά.

Ο Άγγελος Τόλκας είναι μια περίπτωση ενός νεαρού πολιτικού που είδε τον εαυτό του να εκτινάσσεται στα ύψη εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος και εκεί ήταν που τα έχασε όλα. Ήταν ανέτοιμος να διαχειριστεί την απότομη άνοδό του και μοιραία αυτή την εποχή βρίσκεται στα αζήτητα.

Ο Τόλκας βρέθηκε στο στενό περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου και ξαφνικά τον βλέπουμε να αναλαμβάνει υπουργικό θώκο. Ορίστηκε υφυπουργός στον πρωθυπουργό και από τότε άρχισε να βγαίνει στα κανάλια ως ένας εκ των πιο πιστών εκφραστών της μνημονιακής πολιτικής και διαπρύσιος κήρυκάς της. Με την πάροδο του χρόνου ο Τόλκας απέκτησε την αλαζονική συμπεριφορά της εξουσίας ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τους Ημαθιώτες που τον έστειλαν στη Βουλή και εξ αιτίας της πολιτικής που αυτός υπερθεμάτιζε έβλεπαν τη ζωή τους να πάει στράφι.

Ωστόσο, στις εκλογές του Μαϊου ο Τόλκας τερμάτισε πρώτος εκμεταλλευόμενος προφανώς τη θέση του και τα συντηρητικά ανακλαστικά των πολιτών που ήθελαν εναγωνίως έναν δικό τους άνθρωπο της εξουσίας εντός της Βουλής μήπως και διασωθούν από το τσουνάμι της κρίσης. Όμως, η πτώση του ΠΑΣΟΚ ήταν τέτοια που το κόμμα αυτό δεν εξέλεξε κανέναν βουλευτή και σήμερα ο για τρεις μήνες υφυπουργός επανήλθε στο δικηγορικό του επάγγελμα που βέβαια δεν είχε προλάβει να εξασκήσει επί μακρόν γιατί ασχολήθηκε με την πολιτική.

Η συμμετοχή του στην ηγετική ομάδα του Βενιζέλου θεωρώ ότι θα είναι και το τελευταίο του λάθος αφού μαζί με το “όλον” εναπομείναν ΠΑΣΟΚ θα βυθιστεί και ο ίδιος και θα εξαφανιστεί πολιτικά.

Ο Θανάσης Γικόνογλου πέρασε και δεν ακούμπησε. Μπήκε στη Βουλή με μεγάλα λόγια και επιχείρησε να καταγραφεί ως ένας εκ των πιστότερων και εγκυρότερων εκφραστών των αγροτών της Ημαθίας. Εξήγγειλε έρευνες για αγροτικά σκάνδαλα που συζητήθηκαν στην Ημαθία τα προηγούμενα χρόνια. Είπε στην πρώτη του συνέντευξη ότι θα αναζητήσει τις οφσορ εταιρίες που κρύβονται στην Κύπρο και είχαν σχέση, όπως είπε, με το μεγάλο φιάσκο της εξαγωγής ροδακίνων στη Ρωσία.

Διαλαλούσε με στόμφο ότι θα σπάσει τα καρτέλ του ροδάκινου που συμπίεζαν τις τιμές παραγωγού και ότι θα εξαφανίσει τα στέκια που ήταν παράνομα αλλά βέβαια τίποτα δεν έγινε.

Ο Γικόνογλου ψήφισε τα Μνημόνια χωρίς καμιά επιφύλαξη και επιχείρησε να δικαιολογήσει την πολιτική στάση του σε ορισμένες εκδηλώσεις που παραβρέθηκε αν και απέφευγε να παρίσταται γιατί ήταν εύλογες οι αντιδράσεις τόσο από τους ψηφοφόρους του όσο και από τους Ημαθιώτες γενικότερα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να κάνουμε έναν έρανο κ. Μόχλα για τον καημένο τον κ. Σιδηρόπουλο. Πολύ μας συγκινήσατε με τις περισπούδαστες αναλύσεις.
Κρίμα το παλικάρι πράγματι, βγήκε φτωχό από τον πολιτικό στίβο ρημάζοντας με τη ψήφο του τις ζωές μας. Αλλά αυτό δεν έχει φαίνεται και πολύ σημασία ούτε για τους κάθε λογής Σιδηρόπουλους ούτε και για τα λιβανιστήρια τους.