Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Εν όψει λουκέτου ο δήμος- Αν συνεχιστούν οι περικοπές το μαγαζί κλείνει

Στη σημερινή της ομιλία προς τους εργαζόμενους του δήμου Βέροιας η δήμαρχος Χ. Ουσουλτζόγλου είπε ευθέως ότι το "μαγαζί κλείνει". Μετά τις δραστικές περικοπές στις επιχορηγήσεις από το Υπουργείο προς τους ΟΤΑ ο δήμος Βέροιας αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει και το μόνο που θα κάνει, είπε η δήμαρχος, θα προσπαθεί να εξασφαλίζει την...
μισθοδοσία.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βέροιας βρίσκεται στη λίστα με τους δήμους που είναι στο "κόκκινο" και είναι θέμα ημερών να βάλει λουκέτο.

Η δήμαρχος Βέροιας είπε αναλυτικά τα εξής:

"Στις δύσκολες ώρες που περνά ο Δήμος μας, αλλά και όλοι οι Δήμοι της χώρας, οι εργαζόμενοι πρέπει να στεκόμαστε μαζί σαν γροθιά. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, η διοικητική ιεραρχία δεν υπάρχει, και γινόμαστε όλοι ΕΝΑ, μια συμπαγής ομάδα στελεχών που πρέπει τώρα να αγωνιστούν όσο ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι η συγκέντρωσή μας σήμερα. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να συζητάμε διάφορα θέματα που αφορούν στα οικονομικά, να ξέρουμε την κατάσταση και να μην ενημερώνουμε τους άμεσους συνεργάτες μας.

Η μισθοδοσία των δεκαπενθημέρων δεν είναι πια εξασφαλισμένη με τα ισχύοντα πλέον, αφού η κεντρική διοίκηση χρησιμοποιεί τα χρήματα που εισπράττονται για τους Δήμους, που ανήκουν στους Δήμους, μια για τις συντάξεις του ΙΚΑ και μια για τα επιδόματα Πρόνοιας, στρέφοντας και τον κόσμο εναντίον μας, όταν διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό και λέγοντας ότι οι Δήμοι ζητούν τα χρήματά τους ενώ έχουν πρόβλημα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, σήμερα και την Παρασκευή υπεγράφησαν όλα τα εντάλματα που αφορούν μισθοδοσία στο Δήμο, το ΝΠΔΔ και Κοινωφελή. Σε σχεδιασμό και καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες δηλώνουμε, ότι αν παίρνουμε έστω και αυτούς τους ΚΑΠ που παίρνουμε σήμερα, η μισθοδοσία θα είναι εξασφαλισμένη. Αν όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θα περικοπούν κι άλλα 30%, δηλ, άλλα 800 εκ τότε, το μαγαζί κλείνει. Γι’ αυτό κινητοποιούμαστε. Γι’ αυτό σας ενημερώνουμε. Όπως όλοι οι Δήμοι.

Για να ξέρετε τα νούμερα, χρειαζόμαστε για συνολική μισθοδοσία 980.000 και παίρνουμε στο χέρι 470.000. Μόνο για μισθοδοσία. Πρέπει να διευκρινίσω ότι προτεραιότητα είναι η μισθοδοσία, μετά το πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα και μετά όλα τα άλλα.

Συνολικά, οι περικοπές που έχουμε υποστεί ξεπερνάνε το 60%. Γι’ αυτό έκλεισε ο Δήμος την πιο προηγούμενη βδομάδα, γι αυτό θα αναστείλει τη λειτουργία του και στις 12 και 13 του μηνός.
Πρέπει λοιπόν ν’ αγωνιστούμε όλοι μαζί γιατί μόνος του κανένας δεν πετυχαίνει αποτελέσματα. Είναι γνωστό το γιατί. Όπως είναι γνωστές και οι προσπάθειες όλων μας, των ανθρώπων της Διοίκησης. Αλλά και οι δικές μου προσωπικά στην Κεντρική Ένωση και με την προηγούμενη και μ’ αυτήν την Κυβέρνηση και με όποια Κυβέρνηση. .

Δεν θεωρώ το κλείσιμο των Δήμων καλό όπλο για αγώνα γιατί ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πρότεινα όμως και ήμουν η πρώτη που έδωσα την υπογραφή μου, να παραιτηθούμε όλοι Δήμαρχοι, ομαδικά και σύσσωμα. Δύσκολες εισηγήσεις και ακόμα πιο δύσκολες τέτοιες αποφάσεις.

Έκανα από την πρώτη στιγμή γνωστή την ριζοσπαστική, την άμεση, την καίρια στάση μου για τη λύση του προβλήματος. Από τη μια, οι ζωές εκατοντάδων υπαλλήλων και η δύσκολη καθημερινότητά τους, από την άλλη, οι ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και απάνθρωπη πραγματικότητά τους.

Ξέρω τι περνάτε. Και το ξέρω προσωπικά, από πρώτο χέρι. Ξέρω τα βάρη που επωμιστήκατε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις «μεγάλες προσδοκίες» που καλλιέργησαν οι εμπνευστές του Καλλικράτη. Μια πολύ καλή ιδέα, απέναντι σε μια πολύ κακή υλοποίηση. Ξέρω ότι όλοι σας έχετε διπλά και τριπλά, παράλληλα καθήκοντα. Ξέρω ότι σχεδόν κάθε αρμοδιότητα της Δημόσιας Διοίκησης ήρθε και έρχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αντιλαμβάνομαι τον καθημερινό σας μόχθο μέσα στο χαρτομάνι, στα πρωτόκολλα, στις υπογραφές, στα εισηγητικά, αλλά και στο δρόμο, στις γειτονιές, στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στα έργα.

Στις ημέρες που έρχονται, ποιος να το περίμενε;, θα δοκιμαστούν για άλλη μια φορά οι αντοχές μας. Ίσως με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα. Πρέπει σ’ αυτήν την υπόθεση να πάμε ενωμένοι.

Πρέπει κάθε στιγμή να θυμόμαστε, ότι είμαστε εδώ, τυχεροί μέσα στους άτυχους για να εξυπηρετήσουμε άνεργα ζευγάρια ή μεμονωμένους συμπολίτες, νεόπτωχους εμπόρους που κλείσανε τα μαγαζιά τους και είναι καταχρεωμένοι και ανασφάλιστοι, και παράλληλα να κουβαλά κι ο καθένας το δικό του σταυρό.

Κάντε υπομονή, γι’ αυτό σας φώναξα σήμερα εδώ, κάντε υπομονή και δείξτε αυτοσυγκράτηση. Η τρικυμία είναι παροδική.

Κρατηθείτε γερά από το υψηλό σθένος που εξ ορισμού και εκ των πραγμάτων και χωρίς καμία αμφιβολία διαθέτετε, ως λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ελάτε μαζί να αντισταθούμε στο σχέδιο εξαθλίωσης των Δήμων που είναι οι μόνοι εγγυητές της κοινωνικής συνοχής….

Σας ζητώ να βάλουμε πλάτη. Όχι στα μέτρα των κυβερνήσεων. Στην αδικία κανείς δεν πρέπει να συμπράξει. Σας ζητώ να βάλουμε πλάτη στους συμπολίτες μας, που καθημερινά χτυπούν τις πόρτες των γραφείων μας. Αυτοί δε φταίνε σε τίποτα. Είναι, ή μάλλον ήταν, όλοι φιλήσυχοι άνθρωποι. Οικογενειάρχες. Νοικοκυραίοι. Και σε μια νύχτα, σε ένα χρόνο, έγιναν επαίτες. Γίναμε επαίτες.

Η αποστολή μας, ως Δημοσίων Λειτουργών, παραμένει η ίδια: η εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου πολίτη. Αυτός δεν μας φταίει σε τίποτα. Για όλα τα υπόλοιπα, θα αγωνιστούμε μαζί, ο καθένας από τις επάλξεις του, και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος εμείς θα νικήσουμε.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, εγώ θα είμαι στην Αθήνα για το ΔΣ της ΚΕΔΕ και την συνάντηση και την πορεία των δημάρχων από το ΥΠΕΣΔΑ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εσείς εδώ θα μείνετε στο Δήμο χωρίς να δουλεύετε. Θα κρεμάσουμε ξανά το πανό μας και θα βγούμε έξω από τα κτίρια οι αιρετοί για να μοιράσουμε έντυπο με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν πια οι Δήμοι.

Εντείνουμε έναν αγώνα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα συμμετέχετε σ’ αυτόν.. Μη λυγίσετε. Μη βάλετε το κεφάλι κάτω. Μην τους κάνετε το χατίρι. Η μισθοδοσία θα καταβληθεί αργά ή γρήγορα σε όλους, αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε τον Οκτώβρη. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα είμαστε συνέχεια σ’ επαφή και θα σας ενημερώνω πλέον τακτικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: