Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Σε οριακό σημείο τα οικονομικά του δήμου- Κάλεσμα για οργάνωση των εργαζομένων

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ο Φ. Δημητριάδης πριν από λίγη ώρα μιλώντας στους εργαζόμενους που κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και στα ποσά που κάθε μήνα χρειάζονται για τη μισθοδοσία και είπε ότι αν η Κυβέρνηση προχωρήσει στις νέες περικοπές, εκτός αυτών που έχουν γίνει και είναι πολύ υψηλές, τότε θα αδυνατεί ο δήμος να πληρώνει τους...
υπαλλήλους του.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας, έστω και στη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται εξ αιτίας των περικοπών μπορεί να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του.

Δε μπήκε στα πολιτικά αίτια
Ο δήμαρχος απέφυγε να μπει στην πολιτική ουσία του αδιεξόδου και δεν αναφέρθηκε στις αιτίες της οικονομικής κρίσης, στα Μνημόνια  που είναι πολιτική επιλογή των Κυβερνήσεων από το 2009 ως σήμερα.
Αντιθέτως και περιέργως θα έλεγα επέστησε την προσοχή στους εργαζόμενους λέγοντας ότι πρέπει όλοι να προσέχουν, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τα λειτουργικά των υπηρεσιών τους. Να αποφεύγονται δηλαδή φθορές, βλάβες στα μηχανήματα που απαιτούν ανταλλακτικά κλπ, κακή χρήση μηχανημάτων, σπατάλες σε ηλεκτρικό ρεύμα κλπ.

Όσο και να ..κόψεις
Είναι φανερό ότι όσες περικοπές και να γίνουν στα λειτουργικά έξοδα του δήμου δεν πρόκειται να αναπληρωθούν οι παρακρατηθέντες πόροι του δήμου που αυθαίρετα κρατά το Υπουργείο για να πληρώνει δάνεια και να αγοράζει ομόλογα. Όσο και να κλείνεις τα φώτα ή τα κλιματιστικά δεν πρόκειται να αναπληρωθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που φέτος έκοψε το Υπουργείο και που απευθύνονταν στους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Το πολιτικό σχέδιο της τρόικας και της Κυβέρνησης είναι απλό και ήδη δημοσιοποιήθηκε. Περιλαμβάνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτές θα γίνουν τόσο στους μόνιμους με τη διαδικασία της αξιολόγησης όσο και στους αορίστου χρόνου ενώ όσα προγράμματα λειτουργούν είτε θα υποχρηματοδοτούνται είτε θα σταματήσουν. Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι καλής διαχείρισης όπως πιθανόν θα το έβλεπε ένας κοντόφθαλμος και λαϊκιστής που θα θέλει να κάνει "αντιπολίτευση" ή να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά βαθύτατα πολιτικό.

Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων
Μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα η διοίκηση του δήμου επιχειρεί με μισόλογα να δείξει τους υπεύθυνους που είναι οι πολιτικές των ΠΑΣΟΚ- ΝΔ διαχρονικά και του συστήματος εν γένει. Η αντιπολίτευση που είναι κυρίως Πασοκογενής επιχειρεί να αντιπολιτευτεί τον δήμαρχο βρίσκοντας "ευκαιρία" να λαϊκίσει λες και το σύνολο των ΟΤΑ που θα κλείσουν τις επόμενες μέρες έχουν "κακούς δημάρχους". Η αντιπολίτευση του ΚΚΕ με τον Χρ. Αλευρά να ρωτά τον δήμαρχο αν θα κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι του δήμου και αν θα κλείσει ο δήμος Αλεξάνδρειας το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη καθώς επίσης κι αν θα κάνει οικονομία με την αναστολή της υπό έκδοση μηνιαίας εφημερίδας της ΚΕΔΑ.

Στο χέρι των εργαζομένων η αντίσταση
Επειδή το μέλλον όλων αλλά και των εργαζομένων ειδικότερα δεν είναι ευοίωνο είναι φανερό ότι απαιτείται μια άλλη συμπεριφορά. Μια συμπεριφορά που καμιά σχέση δεν θα έχει με την παθητικότητα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν απειλούνταν η ζωή τους. Μια συμπεριφορά που θα έχει ως συστατικό στοιχείο την αυτενέργεια και τη διάθεση για συμμετοχή σε αγώνες.

Κάλεσμα για την Τετάρτη
Παίρνοντας το λόγο και απευθυνόμενοι στους συναδέλφους της η Μουσκεφτάρα Τασούλα είπε ότι οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και αορίστου, πρέπει να οργανωθούν και να συστήσουν μια επιτροπή αγώνα σε πρώτη φάση ώστε να αντιδράσουν στην επερχόμενη κλιμάκωση της λέλαπας που οδηγεί στην εξαθλίωση.
Η Τ. Μουσκεφτάρα είπε ότι οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην προσπάθεια αυτή να είναι παρόντες το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο ώστε να γίνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: