Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Γιούνκερ: Είμαστε μακριά από το στόχο για το χρέος

«Είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος», δήλωσε απόψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την...
Ελλάδα.

«Έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που εκφράζει την άποψη ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι στο 120%», είπε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε: «Με όλες τις συζητήσεις που θα έχω... μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα προσπαθήσω το νούμερο αυτό να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε πάντως ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία την Δευτέρα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. "Είναι μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία τουλάχιστον για το PSI (το λεγόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους) στη σύνοδο της Δευτέρας", είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν αν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της χώρας μας, που περιλαμβάνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ και μια νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη συμφωνία για τη διαγραφή του χρέους, ο Γιούνκερ είπε ότι θα ήταν "φρόνιμο, συνετό και επιθυμητό να συμφωνήσουμε στο περίγραμμα του δευτέρου προγράμματος".

Παρά τις απαιτήσεις ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, ο Γιούνκερ είπε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει νέες δεσμεύσεις από την Αθήνα, όπως ενυπόγραφες επιστολές από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. "Δεν θα διαπραγματευτώ με την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά", είπε χαρακτηριστικά.

Ηδη, πάντως, τις τελευταίες ημέρες, γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών αλλά και ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να "κλείσει η ψαλίδα" του ελληνικού χρέους και να φτάσει τον στόχο. ΔΝΤ και ΕΕ πιέζουν τους ομολογιούχους να δεχτούν μια πρόσθετη περικοπή του χρέους κατά 15 δισ. ευρώ.
Τις πληροφορίες γύρω από την διαβούλευση αυτή μεταδίδουν σχεδόν καθημερινά τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι των οργανισμών δεν έχουν προβεί σε διαψεύσεις.

Το θέμα προέκυψε μετά την υποβολή της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο πρόσφατο συμβούλιο Eurogroup από τους εκπροσώπους της τρόικας, όπου διαπιστώνεται ότι το ελληνικό χρέος θα φτάνει περίπου το 129% το 2020 και όχι το 120% που είναι ο στόχος

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: