Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ

Την διαβεβαίωση, ότι τα χρήματα για το πρόστιμο του "πακέτου" Χατζηγάκη, τα οποία θα κληθεί (σε περίπτωση που η υπόθεση δεν θα έχει αίσια έκβαση για την Ελλάδα) να επιστρέψει η χώρα μας στην Κομισιόν, δεν θα ζητηθούν από τους αγρότες, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. «Ασφαλώς δεν... υπάρχει κανένας τρόπος να τα πάρουμε απ’ τους αγρότες όπως καταλαβαίνετε», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», ο υπουργός ΑΑΤ. Ο ίδιος, δήλωσε επίσης ότι δεν έχει μεγάλες ελπίδες για την εξέλιξη στο θέμα αυτό τονίζοντας ότι ίσως καταφέρουμε και μειώσουμε το πρόστιμο σ’ ένα σημαντικό βαθμό. «Από κει και πέρα θα ζητήσουμε να γίνει μια ρύθμιση ώστε να μην πληρωθούν αμέσως», υπογράμμισε.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υθπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας για το θέμα του προστίμου από το «πακέτο» Χατζηγάκη συμπλήρωσε: «Λοιπόν, η Ελλάδα έχει κατά καιρούς κάνει πάρα πολλές ας το πούμε παρασπονδίες. Έχει δώσει εθνικά λεφτά εκεί που δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει, ή έχει χρησιμοποιήσει κοινοτικές ενισχύσεις σε τομείς που δεν πρέπει, με αποτέλεσμα να έρχονται κάθε χρόνο πολλά πρόστιμα, τα οποία είναι συνήθως παλαιότερων ετών.
Αυτά τα πρόστιμα έχουν φτάσει σ’ ένα πολύ υψηλό επίπεδο, κυρίως για τα χρόνια μέχρι το 2010. Το 2010, επειδή κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια στο επίπεδο του εκσυγχρονισμού των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ. καταφέραμε να το πάμε από το 10% στο 2%, δηλαδή ν’ αρχίσουμε να προσεγγίζουμε περίπου τις άλλες χώρες, παρ’ ότι πάλι έχουμε μεγάλα προβλήματα αλλά τώρα πληρώνουμε παλαιότερες τέτοιες υποθέσεις. Μια από αυτές, η πιο μεγάλη ήταν αυτή των 500 εκατομμυρίων τότε, του κ. Χατζηγάκη.
Σ΄αυτό εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, δεν ανεβάζουμε κανένα τόνο ούτε το αξιοποιήσαμε όπως καταλάβατε, ούτε από το δελτίο Τύπου που βγήκε από μας».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν υπάρχει ρήτρα στην απόφαση της Commission, η οποία αναφέρει πως τα χρήματα από «πακέτο» Χατζηγάκη θα πρέπει να επιστραφούν από τους αγρότες, ο υπουργός απάντησε: «Εντάξει, αυτή είναι η ρήτρα, διότι αυτοί λένε “να τα πάρεις από τους αγρότες”. Αλλά σκέφτεστε τι θα γίνει; Εμείς καταφέραμε τα δυο τελευταία χρόνια να μην έχουν βγει οι αγρότες στο δρόμο επειδή είναι οι πληρωμές στην ώρα τους και επιτέλους νιώθουν μια σιγουριά θα έλεγα, παρά τα προβλήματα που είναι τεράστια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: