Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Σημίτης: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό σχέδιο προόδου

Πέραν όμως από την υπεράσπιση της πολιτικής εκείνης της περιόδου, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο που χειρήστηκαν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι την οικονομική κρίση.
Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε ως «εξωπραγματικούς τους όρους που τέθηκαν για την δημοσιονομική εξυγίανση της...Ελλάδας και μίλησε για «πολιτικά μοιραίο λάθος», αναφερόμενος στο γεγονός ότι «οι συντάκτες του Μνημονίου είχαν παραλείψει να συναρτήσουν τους στόχους με τις πραγματικές εξελίξεις, δηλαδή την ύφεση».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί περισσότερο, να υποβάλει δικές της προτάσεις και να υπογράψει μόνο εφόσον θα είχε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ότι θα διασφαλιζόταν η ανάπτυξη.
Τόνισε δε ότι από τους δύο συμβαλλόμενους, η Ελλάδα ήταν το αδύναμο μέρος, καθώς είχε το χρέος και δεν είχε τους απαραίτητους ανθρώπους που θα έκαναν ορθή επισκόπηση των συνεπειών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η ισχυρή πλευρά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για «απάνθρωπη κατάσταση» και «καταστροφή», η οποία θα έπληττε κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ θα έκανε πλουσιότερους τους πλούσιους.
«Οι λαϊκιστές θέλουν την δραχμή. Η αλήθεια είναι ότι οι ίδιοι έχουν τα ευρώ τους στο εξωτερικό. Αυτή η προπαγάνδα προέρχεται από περιθωριακούς ή κακούς επιχειρηματίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για ικανοποιητικές αποφάσεις, χαρακτήρισε ωστόσο τις λύσεις που επελέγησαν ως «μερική μόνο αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους» και τόνισε την ανάγκη πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, ακόμη και με αλλαγή των Συνθηκών.
Διευκρίνισε δε ότι η οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να επιδιωχθεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ, η οποία αποτελεί ήδη μια «ενισχυμένη συνεργασία», κάτι που προβλέπεται και από την Συνθήκη της Λισαβόνας και πρόσθεσε ότι τα μέλη της ΟΝΕ έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν νέους θεσμούς, όπως έναν «υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης» ή ένα σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Ο κ. Σημίτης απέρριψε την θεωρία που θέλει την υπερβολική σπατάλη ως μοναδική αιτία για το χρέος και ανέδειξε την διαφορά ανάπτυξης Βορρά και Νότου, την οποία δεν έχει ως τώρα, όπως είπε, διαχειριστεί αποτελεσματικά η Ευρώπη. Πρότεινε την δημιουργία «κοινού σχεδίου προόδου» της Ευρωζώνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανισότητες και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες για όλους από την διάλυση της Ευρωζώνης.


Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: