Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πέλλας, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ  Θέμη Μπαλασόπουλου στο Δήμο Πέλλας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνοδευόμενος με κλιμάκιο της ομοσπονδίας και εκπροσώπους του τοπικού συλλόγου και τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Πέλλας κο Γρηγόριο Στάμκο και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου. Άξονας της επίσκεψης αποτέλεσε το πολύ σημαντικό θέμα της διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Πέλλας. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος κατήγγειλε την μεθόδευση της...επιζήμιας εκχώρησης σε ιδιώτη του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα:
Δεν έγινε εκπαίδευση προσωπικού του δήμου όπως προέβλεπε η σύμβαση.
Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος.Τ.Υπ.ΟΤΑ δήμου Έδεσσας (απ17589/29-7-2011) η υπηρεσία δεν δύναται να ελέγξει και να θεωρήσει τα τεύχη δημοπράτησης τα οποία φέρονται θεωρημένα από το ίδιο τμήμα!
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας υπολογίστηκε από τον κατασκευαστή επίσημα στα €340.000 ενώ το κόστος που δημοπρατείτε καταλήγει μετά από ΦΠΑ και κόστος μεταφροντίδας στα €1.250.000
Ότι συστάθηκε επιτροπή διαγωνισμού με έναν μόνο μηχανικό υπάλληλο (τον ίδιο που θεώρησε τα τεύχη) και 3 μέλη του συνδέσμου!
Δεν υπάρχει κανενός είδους νομιμοποίηση στο σημερινό καθεστώς λειτουργίας (οι παρατάσεις της δοκιμαστικής λειτουργίας έχουν λήξει)
ο ΧΥΤΑ είναι ήδη κατασκευασμένος, τα μηχανήματα ανήκουν στο Δήμοσιο και η τεχνογνωσία μπορεί να αποκτηθεί σε συνεργασία με το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Δεδομένου ότι η διαχείριση των απορριμμάτων, από την αποκομιδή έως την ασφαλή απόθεση των υπολειμμάτων, δεν εμπίπτει στις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αφού έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία, στην ποιότητα ζωής αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς κάθε οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος θα επιβαρύνει τους δημότες, θα πρέπει να εκτελείται από δημόσιο φορέα με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Μετά τα παραπάνω ζητήθηκε από τον Δήμαρχο να επέμβει άμεσα ώστε ο ΧΥΤΑ Πέλλας να λειτουργήσει με αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα για το συμφέρων των δημοτών. Σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι ενέργειες της διοίκησης του συνδέσμου και η αδράνεια της εκλεγμένης δημοτικής αρχής στο θέμα αφού αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ είναι εμφανή τα οφέλη λειτουργίας με τους εργαζόμενους του δήμου με σύναψης προγραμματικής σύμβασης. Το κλιμάκιο επισήμανε ότι στις δύσκολες μέρες που περνάει η ελληνική κοινωνία λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και του υπενθύμισε ότι με τη δημόσια διαχείριση ανοίγονται και κάποιες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για τους συνδημότες μας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ καταληκτικά επεσήμανε ότι το θέμα θίγει εργασιακά τους εργαζόμενους των ΟΤΑ αλλά βασικά θίγει οικονομικά και περιβαλλοντικά όλη της κοινωνία, και για αυτό η ομοσπονδία θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια πολιτική ή νομική για να αποτρέψει την δημοπράτηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: