Στη Νορβηγία, όπου πριν από ένα δίμηνο ο ακροδεξιός Μπρέιβικ κι οι συνεργοί του μακέλεψαν 77 άτομα με βομβιστικές ενέργειες στην πρωτεύουσα της χώρας και με μαζική εκτέλεση μελών της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου....
υπέστη βαριά ήττα στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές της Δευτέρας. Το Εργατικό Κόμμα πήρε ψήφους συμπάθειας αλλά και δημοκρατικών πολιτών που ήθελαν να μπει φρένο και φραγμός στην επέλαση του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Έτσι, το Εργατικό Κόμμα έφτασε το 31,6% από 29,6% στις αντίστοιχες εκλογές του 2007. Εκείνοι που σάρωσαν ήταν οι Συντηρητικοί με αρχηγό την Έρνα Σολμπεργκ, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από 19,3% σε 28%. Το Κόμμα της Προόδου, που αποτελεί τη σύγχρονη έκφραση της ακροδεξιάς γκρεμοτσακίστηκε στο 11,4% από 17,5% πληρώνοντας την ακραία ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική πολιτική του που ο Μπρέιβικ έδειξε ως πού μπορεί να φτάσει.
Νορβηγία: Αυξημένη συμμετοχή και πτώση της ακροδεξιάς
Έτσι, λοιπόν, λειτούργησε το φαινόμενο Μπρέιβικ κάτι που παραδέχτηκε ευθαρσώς η ηγέτιδα του κόμματος, Σιν Τζένσεν. Ορισμένοι αναλυτές προσθέτουν και τον παράγοντα των «σεξουαλικών σκανδάλων» στις αρχές της χρονιάς ως κρίσιμο για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Άφτενποστεν οι Συντηρητικοί εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της ακροδεξιάς, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής τους Εργατικούς και έτσι διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές του 2013. Τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχασαν έδαφος. Το Κόμμα του Κέντρου έπεσε από 8% σε 6,8% και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα από 6,2% σε 4%. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που ανάλογα με τους εσωτερικούς συσχετισμούς πάει δεξιά ή αριστερά, έπεσε από 6,4% σε 5,6% και το πάλαι ποτέ ισχυρό σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα (Φιλελεύθερο Κόμμα-Αριστερά) με οικολογικό και πολυπολιτισμικό προσανατολισμό ανέβηκε λίγο από 5,9% σε 6,3%. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών ήταν η αυξημένη συμμετοχή που έφτασε στο 63% που είναι το υψηλότερο από το 1995, δείγμα μιας νέας και εύθραυστης ακόμα πολιτικοποίησης που εντάθηκε και λόγω του φόβου τον οποίο προκάλεσε η αποτρόπαια πράξη του ακροδεξιού μακελάρη. To φαινόμενο Μπρέιβικ έσπρωξε τους ψηφοφόρους στους Συντηρητικούς που πρεσβεύουν τον ήπιο νεοφιλελευθερισμό σε μια ακόμη πλούσια χώρα διατηρώντας έστω και ψαλιδισμένο το κράτος πρόνοιας χωρίς τον προνοιακό σωβινισμό. Επίσης, το Συντηρητικό Κόμμα είναι αρκετά φιλελεύθερο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο γάμο και την υιοθεσία παιδιών. Είναι, τέλος, το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται σε γενικές γραμμές η μεγάλη άνοδος του κόμματος: ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και «νόμος και τάξη».
Δανία: η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, βήματα προόδου η αριστερά
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης στη Δανία, η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Χέλε Τόρνινγκ – Σμιντ (σύζυγος του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ) ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ελάχιστες απώλειες ψήφων πέφτοντας από 25,5% σε 24,9%, χάνοντας μια έδρα. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του 1993-2001 είχε προσπαθήσει να επιφέρει τομές στο κράτος πρόνοιας εισάγοντας την επισφάλεια με αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση των θέσεων εργασίας. Σήμερα το οι Σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται να ελαχιστοποιήσουν τις περικοπές του κράτους πρόνοιας και να αυξήσουν τη φορολογία των τραπεζών και των υψηλών εισοδημάτων.
Πολύ μικρή άνοδο σημείωσε και το ποσοστό του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού , “Αριστερά” (Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας), από 26,2% σε 26,7 κερδίζοντας μια έδρα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα κόμματα της Δανίας και εκφράζει έναν «αγροτικό φιλελεύθερο συντηρητισμό» χαρακτηριστικό των Σκανδιναβικών κοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι εκφράζει μια συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων που επιθυμούν τη συνέχιση της έντονα νεοφιλελεύθερης πολιτικής του απερχόμενου πρωθυπουργού. Το εξίσου παλιό κόμμα «Ριζοσπαστική Αριστερά» που εκφράζει τον σοσιαλφιλελευθερισμό έκανε την έκπληξη κερδίζοντας 8 έδρες φτάνοντας στις 17 και ανεβάζοντας το ποσοστό του από 5,1% σε 9,5%. Στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα έχασε 4 έδρες πέφτοντας από 13% σε 10,6% ενώ η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία υπερδιπλασίασε τις έδρες της από 4 σε 10 και το ποσοστό του από 2,2% σε 5,7% δείχνοντας το δρόμο για τα αδελφά ελευθεριακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Στο χώρο της άκρας δεξιάς το Λαϊκό Κόμμα Δανίας ένοιωσε κι αυτό τις συνέπειες του φαινομένου Μπρέιβικ, που σε μικρότερη κλίμακα εκδηλώθηκε με την δολοφονία Πακιστανών μουσουλμάνων μεταναστών που έβγαιναν από χώρο λατρείας πριν από ένα μήνα. Μάταια η αρχηγός του κόμματος Πία Κιέρσγκαρντ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί (θυμηθείτε την κόντρα της με το σκηνοθέτη του Dogville, Λαρς βον Τρίερ) με αποτέλεσμα να πέσει από 13,9% σε 12,3% χάνοντας 3 έδρες. Το Λαϊκό Συντηρητικό Κόμμα δοκίμασε πικρή ήττα πέφτοντας από 10% σε 6,4% και χάνοντας 10 έδρες. Τέλος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία ανέβηκε από 2,2% σε 5% και κέρδισε 4 έδρες. Και εδώ σημειώθηκε αύξηση της ήδη υψηλής συμμετοχής από 86,6% σε 87,2%. Εν ολίγοις και εδώ η ακροδεξιά υποχρεώθηκε σε υποχώρηση ενώ η δημοκρατική ριζοσπαστική αριστερά έκανε αρκετά βήματα προόδου και οι πολίτες έδειξαν ότι θέλουν τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναμένεται ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με στήριξη από το την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία. Επειδή η Ριζοσπαστική Αριστερά θα θελήσει να επιβάλει πιο φιλελεύθερη οικονομική πολιτική υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβέρνησης και να την στηρίζει κατά περίπτωση στη Βουλή.
Θανάσης Τσακίρης
ΕΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου