Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους επιτηδεύματος

Την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΟΙΚ για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος ως «αντισυνταγματικής και παράνομης» ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ οι δικηγόροι της Χαλκίδας.
Ειδικότερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας και ο πρόεδρός του, Λάμπρος Γκάνης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και υποστηρίζουν ότι το τέλος επιτηδεύματος αντιβαίνει τις συνταγματικές...επιταγές (άρθρα 78, παράγραφος 1, 4 παρ. 5, 5 παρ. 1) και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Και παραβιάζει τις επίμαχες διατάξεις, καθώς ο χαρακτηρισμός του ως «τέλους» είναι προσχηματικός και παρελκυστικός, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για φόρο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Χαλκίδας «αποτελεί ανεπίτρεπτο κατά το Σύνταγμα αντικείμενο φορολογίας η κατά κεφαλήν (caput) φορολόγηση», δηλαδή ο «κεφαλικός φόρος των μεσαιωνικών συστημάτων».

Με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος «υπολαμβάνεται κατά τρόπο ολοκληρωτικό και ισοπεδωτικό ότι όλοι οι επιτηδευματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασκήσεως της δραστηριότητάς τους, ευρίσκονται στην ίδια θέση και κατάσταση από πλευράς φοροδοτικής ικανότητας, ώστε να δύνανται να καταβάλλουν το τέλος», αναφέρει ο Σύλλογος.

Ωστόσο με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει, «ουδόλως λαμβάνονται υπ’ όψιν ουσιώδεις παράγοντες προσδιορισμού της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας, όπως είναι το ετήσιο εισόδημα, υπολογιζόμενο κατά τρόπο πραγματικό ή αντικειμενικό, και, εν γένει, οι ιδιαίτερες συνθήκες ή περιστάσεις, υπό τις οποίες ασκεί τη δραστηριότητά του ο κάθε επιτηδευματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας».

Αλλά και η ΕΣΔΑ παραβιάζεται σύμφωνα με το Σύλλογο, καθώς η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παρέχει στο φορολογούμενο τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το τέλος, επικαλούμενος τις ιδιαίτερες συνθήκες της προσωπικής του κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή κατά του τέλους επιτηδεύματος έχει καταθέσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμμένος, προσδιόρισε ότι οι προσφυγές τόσο του ΔΣΑ όσο και του Συλλόγου «Έλληνες Φορολογούμενοι» και του δικηγόρου Αγγελου Τσιγκρή θα συζητηθούν στις 4 Νοεμβρίου 2011, στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: