Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Νέο κύμα διαμαρτυριών σχεδιάζουν οι ηγέτες των φοιτητών που οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων με δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους.
Φοιτητές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταβούν στο Λονδίνο για μια πανεθνική διαδήλωση τον Νοέμβριο, πριν από την διοργάνωση μιας σειράς εξορμήσεων και καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις αυτές θα συμπέσουν με το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων από το 1926, το οποίο οργανώνεται για το τέλος του μήνα.
Οι «βετεράνοι» των διαδηλώσεων του... προηγούμενου χρόνου δηλώνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη οργή στους φοιτητές και γενικότερα στους νέους ανθρώπους εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και της περικοπής του επιδόματος συντήρησης ( ΕΜΑ). Προβλέπουν ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες αυτού του χρόνου μπορεί να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Το φοιτητικό κίνημα έχει αναπτυχθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο», δηλώνει ο Michael Chessum από την “Εθνική Καμπάνια ενάντια στα δίδακτρα και στις περικοπές”.

«Υπάρχουν σήμερα δεκάδες δικτύων, χιλιάδες ενεργοί ακτιβιστές καθώς και πολλοί από τους μαθητές του προηγούμενου έτους έχουν έρθει στο πανεπιστήμιο αυτόν τον χρόνο με την πρόθεση να είναι πολιτικά ενεργοί.» τόνισε προσθέτοντας ότι «Προωθούμε την δημιουργία ενός δημοκρατικού κινήματος με σταθερά θεμέλια.»

Οι φοιτητές αναφέρουν την στενότερη συνεργασία τους με τα συνδικάτα σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι το νέο κύμα των διαδηλώσεων θα επικεντρωθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να «ιδιωτικοποιήσει» το πανεπιστήμιο και στο σύστημα των κολλεγίων.

Ο Maev McDaid, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου στο Πανεπιστήμιο του Liverpool δήλωσε συγκεκριμένα ότι : «Φοιτητές και συνδικάτα έδωσαν μια τεράστια ώθηση στον κοινό αγώνα και αυτό το έτος θα επιδιώξουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Είναι φανταστικό το ότι τα συνδικάτα αντιπαρατίθενται με τον σωστό τρόπο στην κυβέρνηση και εμείς σκοπεύουμε να σταθούμε στο πλευρό τους: για τις συντάξεις και το κράτος πρόνοιας, ο αγώνας τους είναι ο αγώνας μας.»

Τον περασμένο χρόνο οι φοιτητικές διαδηλώσεις είδαν χιλιάδες νέους ανθρώπους να κατεβαίνουν στο Λονδίνο σε μια σειρά διαμαρτυριών για την αύξηση των διδάκτρων και τις δραστικές περικοπές στην μεταλυκειακή εκπαίδευση. Σε πολλές από αυτές υπήρχαν εκρήξεις βίας και πάνω από 180 συλλήψεις. Δεκάδες πανεπιστήμια κατελήφθησαν, κάποια για αρκετούς μήνες, καθώς το φοιτητικό κίνημα εξαπλωνόταν σε ολόκληρη τη χώρα.

Η συνέλευση φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αποφάσισε ότι η πανεθνική διαδήλωση του τρέχοντος έτους θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου και θα επικεντρωθεί στην αντίθεση στο σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η “Λευκή βίβλος” (white paper) της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια συνιστά μια απειλή για την εκπαίδευση στην Βρετανία» είπε ο Luke Durifan, υπεύθυνος για την εκπαιδευτική καμπάνια στο σύλλογο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Απειλεί να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ένα χαοτικό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα καθοδηγείται από λανθασμένες επιλογές των καταναλωτών και όχι σε κάτι που να μοιάζει με κοινωνική πρόοδο»

Ο Chessum δήλωσε ότι κανένας δεν είχε πιστέψει ότι η κυβέρνηση έπραξε σωστά με τα δίδακτρα ή το επίδομα επισημαίνοντας ότι «Οι συμμαχίες της κυβέρνησης έχουν χρεωκοπήσει και πολιτικά και ηθικά». Πρόσθεσε ακόμη ότι «αν και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των διδάκτρων πέρασε οι φοιτητικές διαδηλώσεις έχουν πολιτικοποιήσει μια νέα γενιά νέων ανθρώπων». Σημείωσε τέλος ότι «ελπίζουν να κινητοποιήσουν την υποστήριξη των νέων ανθρώπων από τις αστικές περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τις περικοπές»

επιμέλεια: Σταυρούλα Πουλημένη

φωτο: guardian.co.uk

http://www.guardian.co.uk/education/2011/sep/16/students-plan-fresh-protests

Δεν υπάρχουν σχόλια: