Την υποστήριξη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε θέματα προστασίας από παράνομη εκμετάλλευση, αλλά και παροχής επιστημονικής γνώσης, ζήτησε ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα.
Σε πρόσφατη συνάντηση των δύο φορέων, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου για τα προβλήματα καταστρατήγησης από φορείς και ιδιώτες, με...έργα και δραστηριότητες που αντίκεινται στην νομοθεσία, όπως η δόμηση εγκαταστάσεων.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια ιδιώτη να κατασκευάσει εντός του προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου, αποθήκη για βιοτεχνία ανακυκλώσιμων υλικών, έχοντας, μάλιστα, λάβει σχετική άδεια (το 2008) από διεύθυνση της πρώην νομαρχίας. Οι εργασίες δόμησης αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις καταπάτησης, που εμποδίστηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.
«Το Εθνικό Πάρκο έχει μεγάλη οικολογική αξία, μεγαλύτερη ακόμη και από το δάσος του Σέιχ Σου, και περιλαμβάνει ζώνες Ραμσάρ, ζώνες ειδικής προστασίας και τόπους κοινοτικής σημασίας του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Ωστόσο, πολλοί φορείς θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το Εθνικό Πάρκο ως φιλέτο για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών - καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη και στην Εθνική Οδό - και οι υπηρεσίες χορηγούν παράνομα άδειες σε επιτήδειους που αρχίζουν να χτίζουν και τους σταματούμε την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο κ.Κουϊμτζής.
Ο νόμος 2742/1999 προβλέπει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα θα πρέπει να έχει τη γνώμη του Φορέα Διαχείρισής του, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ.Κουιμτζή, οι υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας δεν λάμβαναν υπόψη τους τη σχετική πρόβλεψη.
Στη διάρκεια της συνάντησης με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, εξετάστηκε τόσο η επικοινωνιακή υποστήριξη στην προσπάθεια διατήρησης του Εθνικού Πάρκου (πληροφόρηση και περιβαλλοντική παιδεία) όσο και η παροχή επιστημονικής γνώσης μέσα από την ανάπτυξη ερευνητικών εργασιών, παρατήρησης και καταγραφής των σπάνιων ειδών της περιοχής. «Το Πάρκο πρέπει να μείνει άθικτο, καθώς προσφέρει αυξημένη ποιότητα ζωής στους κατοίκους και έχει μεγάλη σημασία για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβάλλοντος ΑΠΘ, καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.
Το Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα εκτείνεται σε 340.000 στρέμματα, όπου βρίσκουν προστασία περισσότερα από 270 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων σπάνια και απειλούμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου