Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Πώς ναυάγησε η πρόταση για διακομματική επιτροπή

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σκόνταψε στις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης 

Θα μπορούσε μία ειδική διακομματική επιτροπή να λειτουργήσει σαν βαλβίδα για την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης;
Ακόμη και κάτω από άλλες συνθήκες, τα προβλήματα που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως η βία στα γήπεδα, παρέμειναν σχεδόν ίδια. Παρά ταύτα,....
η κυβέρνηση αποφάσισε να δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και μάλιστα σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προσέκρουσε στις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης και, τελικά, το θέμα θα εξεταστεί από τη μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα δεν συμφωνούν ούτε ρητορικά πως η βία δεν ωφελεί καμία πολιτική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας ευθύνες για υποκίνηση των επεισοδίων. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν, και το λένε σε όλους τους τόνους, ότι η Κουμουνδούρου επενδύει πολιτικά στην ένταση. Οι πιέσεις προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, να καταγγείλει τα φαινόμενα βίας και πρόσωπα που είχαν πρωτοστατήσει σε επιθέσεις και προπηλακισμούς εις βάρος βουλευτών, αναμένεται να συνεχιστούν.

Η Ν.Δ. με την άρνησή της ακύρωσε την κυβερνητική πρωτοβουλία. Συνεργάτες του Α. Σαμαρά θεωρούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης και ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν να πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει να εμφανιστεί ότι συμπλέει με την κυβέρνηση. Παράλληλα με τα μηνύματα που στέλνει η Ν.Δ. προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, επιχειρεί άνοιγμα και προς τους απογοητευμένους και εξοργισμένους. Ανοιγμα που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του συμβούλου του Α. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του κινήματος της πλατείας.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα πάρει μέρος στη διακομματική. Με την πρωτοβουλία αυτή θεώρησε ότι η κυβέρνηση από θύτης επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα. Πάντως, ο Περισσός κράτησε τις προηγούμενες μέρες αποστάσεις και από την μετωπική ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις κινήσεις των αγανακτισμένων πολιτών στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Ο ΛΑΟΣ αποδοκίμασε την πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας όμως αιχμές και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η βία μπορεί να αποδειχθεί βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας λένε συνεργάτες του Γ. Καρατζαφέρη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βόμβα μπορεί να αποδειχθεί και η έλλειψη βούλησης να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Η παραπομπή του θέματος στη μόνιμη Επιτροπή Θεσμών έβγαλε το κόμμα από τη δύσκολη θέση να δηλώσει συμμετοχή, αλλά να μην προσδοκά αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής τοποθετήθηκε αρνητικά, θεωρώντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης υποκριτική. Επισημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε να ενοχοποιηθούν οι κοινωνικοί αγώνες και να στοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ για τα επεισόδια. Η προσπάθεια αυτή, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, έπεσε στο κενό. Οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας από τους πολίτες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και οι πιέσεις για πολιτική καταδίκη αυτών των αντιδράσεων θα ενταθούν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η Δημοκρατική Αριστερά είδε θετικά την κυβερνητική πρωτοβουλία, όμως, έτσι όπως εξελίχθηκε, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένουν ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει και να καταδικάσουν όλα τα κόμματα ρητά τη βία.

Η ιδέα για τη σύσταση διακομματικής είχε διατυπωθεί από την Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη Τρίτη. Η Δημοκρατική Συμμαχία είδε, όπως ήταν επόμενο, θετικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση όρων συναίνεσης. Μετά το ναυάγιο, η Ντόρα Μπακογιάννη έβαλε κατά της Ν.Δ.

Των ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: