Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΙΖΒΟΡΕΑΛΕ

Επίσκεψη στο Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη πραγματοποίησαν σήμερα, με αφορμή την έλευση της ολυμπιακής φλόγας από τη Βέροια, ο Δήμαρχος του Δήμου Ιζβοάρελε της περιοχής Τούλτσεα της Ρουμανίας Πέτρος Νικολάκης και η Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σύλβια Δασκάλου. Τους συνόδευε ο Έλληνας δάσκαλος της περιοχής τους Στρατής Κουτσκούδης και δύο μέλη της Θρακικής Εστίας Βέροιας, ο Πρόεδρος Στάθης Βακάλης και ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Φαναριώτης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντινομάρχες Κώστας Σούρλας και Μαρία Αλδάκου, καθώς και ο Γ.Γ. της Ν.Α. Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το διαμέρισμα Ιζβοάρελε του ομώνυμου Δήμου αποτελείται από περίπου 1.800 κατοίκους Έλληνες Θρακιώτες, που μιλούν απταίστως την ελληνική γλώσσα (λειτουργεί ελληνικό σχολείο), διατηρούν τα θρακιώτικα ήθη και έθιμα και κρατάνε ζωντανό το εθνικοθρησκευτικό φρόνημα.
Ο Νομάρχης μετά το θερμό καλωσόρισμα έκανε μια σύντομη περιγραφή του Νομού Ημαθίας ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά, ενώ παράλληλα πρότεινε τη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Black Sea που σύντομα θα υλοποιηθεί έναρξη συνεργασιών και ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, στην κατεύθυνση στήριξης προσπαθειών που θα στοχεύουν στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης, της ελληνικής παιδείας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιζβοάρελε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: