Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Δικηγόρος Έφη Τελλή: Ενημέρωση για την υπόθεση του Τσετίν

Για τις εξελίξεις με την προφυλάκιση του συναγωνιστή Τσετίν, αναρτούμε μία δημόσια ενημέρωση από την δικηγόρο της υπόθεσης, Έφης Τελλή.

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη την 14-2-14 ο Hassan Kosar βάσει εντάλματος σύλληψης το οποίο εκδόθηκε σε βάρος του  την 12-12-2013 σχετικά με τα ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την έκρηξη της Τριανδρίας, τον Οκτώβριο του 2011.

Για την υπόθεση αυτή είχαν...
εκδοθεί αρχικά εντάλματα σύλληψης για 5 Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, οι δύο από τους οποίους απαλλάχθηκαν με βούλευμα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο. Μεταξύ των 5 ήταν και ο Nevzat Kalayci, ο οποίος έμεινε προφυλακισμένος επί 6 περίπου μήνες και στη συνέχεια ΕΠΑΥΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, και η Suicmez Havva (Yilmaz Gonul), η οποία έμεινε προφυλακισμένη για πολλούς μήνες και στη συνέχεια αθωώθηκε από το Δικαστήριο  με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων [1].

 Ο Hassan Kosar κατηγορείται με το ίδιο πανομοιότυπο κατηγορητήριο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικού και πολεμικού υλικού, ενώ δεν είχε παραπεμφθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 και η ανάκριση είχε περατωθεί. Μάλιστα ο Hassan Kosar είχε καταθέσει αυτοβούλως ως μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του  Nevzat Kalayci  ενώπιον της αυτής ανακρίτριας στην οποία οδηγήθηκε και ο ίδιος για να απολογηθεί. Είχε κλητευθεί επίσης από τον Εισαγγελέα άσκησης ποινικής δίωξης και είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατά την ακροαματική διαδικασία εξέτασης των κατηγοριών σε βάρος της Suicmez Havva. Επίσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης την 2η ημέρα που είχε πραγματοποιηθεί η έκρηξη- καθώς όλοι σχεδόν οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν προσαχθεί από τα σπίτια τους προς λήψη κατάθεσης- και δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική. Ατύπως είχε προσαχθεί όπως και όλοι οι Τούρκοι την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η έκρηξη την 4-10-11 και εξετασθήκαν ατύπως από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η διεύθυνση λοιπόν του Kosar, που είναι και η έδρα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, ήταν γνωστότατη στις αρχές και τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην δικογραφία. Η δράση του ως Προέδρου της Επιτροπής Αλληλεγγύης και η ταβέρνα που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη είναι επίσης γνωστά στις αρχές. Παρόλα αυτά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του σαν να ήταν αγνώστου διαμονής.

Τα στοιχεία με τα οποία ξανάνοιξε η ανάκριση και συνελήφθη ο Hassan Kosar ΔΕΝ είναι ούτε «νέα», ούτε «στοιχεία». Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά την έκρηξη στην Τριανδρία τον Οκτώβριο του 2011 εξετάσθηκε ως μάρτυρας όπως όλοι οι Τούρκοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο που να τον συνδέει με την έκρηξη. Ένα «στοιχείο» που υπάρχει από τότε στη δικογραφία είναι η κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού που λέει ότι ως υπηρεσία είχαν δεχθεί ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που κατονόμαζε κάποιους Τούρκους, στα σπίτια των οποίων υποτίθεται ότι κρύβονταν όπλα. Ανάμεσα στους κατονομαζόμενους- κατά τον μάρτυρα από το 2011- στο ανώνυμο τηλεφώνημα ήταν και ο Τσετίν, και στο σπίτι  του υποτίθεται ότι υπήρχαν όπλαΈρευνα έγινε από την αντιτρομοκρατική την ίδια μέρα σε όλα τα σπίτια και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα… εκτός από κάποια φυλλάδια. Καθώς δεν βρήκε όπλα στο σπίτι του, όπως και στο σπίτι των άλλων προσφύγων, συνέλεξε η αντιτρομοκρατική κάποια φυλλάδια από το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΡΗΞΗ Η ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑκαι έφερε τον Απρίλιο του 2013, 1,5  χρόνο μετά) τα αποτελέσματα της δακτυλοσκοπικής έρευνας από τα φυλλάδια που δείχνουν ότι πάνω σε αυτά υπήρχαν αποτυπώματα δικά του!!!!Διευκρινίζω ξανά, (καθώς είναι «ασύλληπτο» για κάποιον που έχει διαβάσει την δικογραφία αλλά αντίκειται και στην κοινή λογική, να συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος 2 χρόνια μετά χωρίς κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με την υπόθεση) ότι το διαμέρισμα από το οποίο συνελέγησαν φυλλάδια- αδιάφορου περιεχομένου- ήταν το σπίτι, που καμία σχέση δεν έχει με τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση σπίτια: Στο  διαμέρισμα στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη στην Τριανδρία ΔΕΝ βρέθηκαν αποτυπώματα του Hassan Kosar, ούτε ισχυρίστηκε κανένας από τους 40 περίπου μάρτυρες που εξετάσθηκαν ότι τον αναγνώρισε, ή ότι τον είδε να επισκέπτεται έστω και μία φορά στη ζωή του τον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης δεν βρέθηκε αποτύπωμα του ούτε στο διαμέρισμα που ήταν η πρώην οικία του θανόντα, ούτε ισχυρίζεται κανένας ότι τον είδε να επισκέπτεται έστω την πρώην οικία του θανόνταΑπό το διαμέρισμα του Τσετίν το οποίο χρησιμοποιεί ως κατοικία  αλλά και ως γραφεία του συλλόγου «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν» συνελέγησαν φυλλάδια (αδιάφορου περιεχομένου) τα οποία δόθηκαν προς δακτυλοσκόπηση και διαπιστώθηκε ότι πάνω σε αυτά υπήρχαν αποτυπώματα του. Τι πιο λογικό σε φυλλάδια τα οποία βρίσκονται μέσα στην οικία του να βρίσκονται τα αποτυπώματα του, αφού ο ίδιος ήταν ο ένοικος του διαμερίσματος; Είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης και κάτοχος πολεμικού και εκρηκτικού υλικού επειδή υπάρχουν φυλλάδια στο σπίτι του;;;

Σημειωτέον επίσης ότι αυτά τα «καταπληκτικά» στοιχεία βρίσκονται στην δικογραφία από τον Απρίλιο του 2013, αλλά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τσετίν βγήκε το Δεκέμβριο του 2013. Η λήψη των αποτυπωμάτων είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2011 και προφανώς η αντιτρομοκρατική δεν τα έβαζε στη δικογραφία γιατί είναι παντελώς άσχετα!!!

Την 18-2-2014 ο Hassan Kosar, κρατούμενος ήδη από την 14-2-2014, οδηγήθηκε ενώπιον της Ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθεί. Μετά την απολογία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνδέει τον Hassan Kosar με την υπόθεση, καθώς και ότι ο Τσετίν είναι γνωστής διαμονής και γνωστός στις αρχές και ως κάτοχος άδειας διαμονής πολιτικού πρόσφυγα δεν είναι ύποπτος φυγής. Παρά ταύτα ο Hassan Kosar κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.


Σημειώσεις ΑΕΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια: