Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

VIDEO- Εκδήλωση μνήμης (ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ) στους Εβραίους της Βέροιας που θανατώθηκαν στο Άουσβιτς

Η πρόσκληση ήταν σαφής. Θα γίνει ένα μνημόσυνο. Των ανθρώπων που οι χιτλεροφασίστες σφαγίασαν στους φούρνους και τους θαλάμους...

αερίων το 1943. Για τους συμπολίτες μας τους Εβραίους της Βέροιας που η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ συγκέντρωσε και τους οδήγησε στο Άουσβιτς- Μπιρκενάου και θανάτωσε τους περισσότερους.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον δικηγόρο Γιώργο Λιόλιο που έχει συγγράψει βιβλία για την Βέροια και τους Εβραίους. Ο κ. Λιόλιος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ένα μνημόσυνο που θα γίνονταν στην Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας.
Εγώ πήγαινα για πρώτη φορά. Η μέρα φορτισμένη. Οι Εβραίοι της Βέροιας που θανατώθηκαν από τους φασίστες ήταν πολλοί. Η έρευνα έδειξε ότι 460 Εβραίοι της Βέροιας έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς.
Ο Γιώργος Λιόλιος, με όπλο τη γνώση που κατέχει από την πολυετή ενασχόλησή του και έρευνα που κάνει, "ανοίγει" την εκδήλωση. Στον υποβλητικό χώρο της Συναγωγής στην Μπαρμπούτα όλοι μπαίνουμε στο κλίμα. Μετά τον λιτό εισαγωγικό λόγο του διοργανωτή αρχίζει η ανάγνωση των 460 αφανισμένων Εβραίων Βεροιωτών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το κλίμα "βαραίνει". Γίνεται κλάμα και σπαραγμός. Ο κατάλογος είναι αποκαλυπτικός. Ολόκληρες οικογένειες αφανίζονται. Δεν  γυρίζουν πίσω στα σπίτια τους. Σπίτια κλείνουν. Περιούσιες ρημάζουν και λεηλατούνται. Το τίμημα είναι βαρύ. Ο φασισμός έκανε το μεγαλύτερο έγκλημα που κατέγραψε ποτέ η Ιστορία. Το Ολοκαύτωμα.

Δείτε τα δύο μικρά βίντεο. Ακούστε τον επιζώντα κ. Στρούμσα που τότε ήταν παιδί. Διακεκριμένος οδοντίατρος της Βέροιας μετέπειτα. Ανοίγει την καρδιά του και αναφέρεται στο γεγονός.
Από την πλευρά μου έχω να πω το εξής. Ο αντιφασισμός είναι θέση αρχής. Δεν επιλέγεις τους συνοδοιπόρους σου. Αυτό γίνεται νομοτελειακά. Όσοι είναι απέναντι στους φασίστες και στους Συμμορίτες της Χρυσής Αυγής σήμερα ανήκουμε στο ίδιο στρατόπεδο. Τις μεταξύ μας πολιτικές διαφορές θα έχουμε χρόνο να τις λύσουμε αργότερα. Τώρα, αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση του φασιστικού- ναζιστικού μορφώματος της Χ.Α. Δεν περισσεύει κανείς.

Η εκδήλωση "έκλεισε" με τον βιολιστή να ερμηνεύει Σούμπερτ. Τον γνώριμο ήχο που άκουγαν οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όταν τους πήγαιναν στους θαλάμους αερίων.
Φρίκη που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και να συγχωρήσουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια: